Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pneumokockvaccin för 65-plussare kunde minska trycket på intensivvården – Rehn-Kivis spörsmål behandlas i ministeriet

Från 2020
Veronica Rehn-Kivi sitter på en betongring.
Bildtext Allt man kan göra i förebyggande syfte är bra, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP).
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Att ge alla över 65-åringar pneumokockvaccinet kunde minska på trycket på intensivvården, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP). I Danmark vaccineras gruppen över 65 redan för pneumokocker.

Rehn-Kivi har gjort ett skriftligt spörsmål till riksdagen i frågan som kommer att behandlas i Social- och hälsovårdsministeriet.

- Det ligger nu på hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonens bord, ministeriet behandlar det tillsammans med THL och sakkunniga som avgör vilken nyttan skulle vara. Men i Danmark gör man alltså det här redan och infektionsläkare är starkt för vaccinering, säger hon.

I Danmark kommer alla över 65 att få vaccinet från och med april.

- Jag tänkte att det kunde vara bra att vi också skulle göra det eftersom vaccinet kan minska på behovet av intensivvårdsplatser, säger hon.

Inget direkt skydd mot corona

Pneumokockvaccinet skyddar inte direkt mot coronaviruset, men däremot mot bakterieorsakad lunginflammation.

- Pneumovaccinet verkar mot bakterieinfektioner och inte virus, så direkt påverkar det ju inte en lunginflammation som är en följdsjukdom i coronaviruset men det har också förekommit bakterieinfektioner som följdsjukdom. Så till en viss del kan det hjälpa också personer som insjuknat i coronaviruset, säger Rehn-Kivi.

Vaccinet kunde hjälpa dem som redan är i risken att bli riktigt sjuka av coronaviruset.

Rehn-Kivi tog för tre år sedan initiativ till riksdagens vaccingrupp och är även ordförande för gruppen.

- Jag väntar nu på snabba reaktioner från ministeriet så att nyttan blir så stor som möjligt, säger hon.

40 miljoner euro att vaccinera alla i gruppen

Ett vaccin kostar 50–80 euro så att vaccinera alla över 65 skulle kosta cirka 40 miljoner euro.

- Det kostar men kanske man ändå vinner på det. Dels frigörs fler intensivvårdsplatser och dels minskat mänskligt lidande för dem som skulle kunna undgå att insjukna i lunginflammation, säger hon.

I framtiden skulle det enligt henne vara vettigast att de äldre skulle få vaccinet samtidigt som de får vaccin för säsongsinfluensa.

Om beslut fattas om att de som är över 65 ska vaccineras måste man se till att smittorisken är låg, till exempel genom att ha speciella ingångar på de hälsostationer där vaccinet ges.

- Social- och hälsovårdsministeriet har ju starkt rekommenderat att de som inte redan tagit vaccinet för säsongsinfluensa tar det för att minska trycket på intensivvården. Allt man kan göra i förebyggande syfte är ju jättebra.

Diskussion om artikeln