Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL-chefen rekommenderar munskydd av tyg för alla medborgare – inte ändå THL:s officiella rekommendation

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 05:19.
En kvinna står och väntar på någonting på Helsingfors järnvägsstation. Hon har ett vitt munskydd framför munnen och näsan.
Bildtext Vi borde alla bära munskydd, säger THL-chefen.
Bild: Lehtikuva

Generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd THL, Markku Tervahauta, uppmanar alla – också symptomfria personer - att bära mun- och nässkydd då de rör sig utanför hemmet. Under eftermiddagen preciserar han ändå för Yle Uutiset att det handlar om hans egna rekommendation, inte THL:s.

Myndigheterna har inte hittills rekommenderat munskydd för vanliga medborgare men nu har THL-chefen åtminstone för egen del ändrat åsikt i frågan. Tervahauta säger till Helsingin Sanomat att han rekommenderar munskydd av tyg för alla medborgare.

– Om vi vill vara ansvarstagande vuxna måste vi också på det här sättet försöka hindra att coronaviruset sprids, säger Tervahauta.

Han understryker att det gäller en rekommendation att bära tygmask – inte en order. Myndigheterna kan inte utfärda order om bruk av mun- och nässkydd eftersom det inte finns garantier på att hemgjorda eller köpta tygmasker verkligen fungerar eller på att deras kvalitet håller måttet, säger han.

Dessutom betonar Tervahauta att åsikterna gällande huruvida munskydd behövs går isär inom THL.

– En människa kan bestämma sig för att hon vill skydda sina medmänniskor. Det är önskvärt att så många som möjligt bär mask. Om bara en procent av befolkningen bär munskydd har det ingen effekt, säger Tervahauta.

Hittills har de finländska myndigheterna följt WHO:s linje i frågan enligt vilken munskydd bör användas vid vård av andra och om man själv bär på coronasmitta.

Ministerium: Munskydd rekommenderas inte för alla

Kanslichef Kirsi Varhila vid Social- och hälsovårdsministeriet sade i Yles A-studio att man inte rekommenderar munskydd för alla på allmänna platser.

– Om du har symtom på viruset eller om du misstänker att du kan ha smittats är det bra att bära munskydd så att du inte smittar andra. Munskydd skyddar dig inte från smittan, säger Varhila.

Källa: Helsingin Sanomat, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades 14.4 klockan 17.27 med Tervahautas preciserande. Artikeln uppdaterades på nytt 15.4 klockan 05.18 med Social- och hälsovårdsministeriets rekommendation.

Diskussion om artikeln