Specialklasslärare i Esbo: De osynliga eleverna "en tickande tidsbomb" ifall skolorna är stängda länge
Johan Jansson kallar dem för en tickande tidsbomb, de osynliga eleverna. De som saknar arbetsro, bor trångt med många syskon, med alkoholproblem i familjen eller elever med särskilda behov. Elever som har svårt att hänga med i skola på distans.
Johan Jansson befarar att de osynliga eleverna kan bli fler om coronaviruset och stängda skolor drar ut på tiden. Han arbetar som specialklasslärare vid Finno skola i Esbo.
Utsatta elever kan småningom försvinna från klassens morgonmöte på whatsapp och läxor på nätet uteblir. Problemen i hemmen överskuggar allt om skolorna är stängda länge än.
Johan Jansson och Heidi von Bonsdorff sitter ute på en tom skolgård i Finno skola. De berättar om sin verklighet nu på en gård där flera hundra barn normalt myllrar omkring på rast.
Korgbollsplanen ligger öde och ingen hoppar ruta.
- Vi ser att våra elever saknar sina kompisar mycket, säger Jansson och von Bonsdorff. Båda har mindre elevgrupper i lågstadiet eller högstadiet.
Jansson säger att han inte trodde att elevernas saknad skulle bli så stor.
- Den grå, trista vardagen i distansskolan har börjat, svårigheterna med motivationen likaså.
Risken för osynliga elever ökar hela tiden
Heidi von Bonsdorff, specialklasslärare
Von Bonsdorff säger att hon strax före intervjun pratade om osynliga elever på ett möte om årskurs 5 och 6 i Finno.
- Tillsvidare ser vi alla elever, ingen är osynlig, men risken finns, och den ökar hela tiden, säger hon.
Därför försöker hon som lärare ständigt uppmuntra sina elever med meddelanden, emoijer och och feedback som "det där gjorde du bra".
Lärarna har tagit i bruk en mängd nya applikationer för att arbeta med sina elever på distans. Whatsapp fungerar med föräldrarnas tillstånd och man använder Google Meet och Microsoft Teams.
- Men våra elever vill träffas, de vill leka och mötas, vi ser redan elever som blir trötta på skola på distans, säger Jansson och von Bonsdorff.
Varken von Bonsdorff eller Jansson har för tillfället osynliga elever i sina egna grupper. Men problematiken är ständigt aktuell i skolan, även i Finno.
Hur ska vi bygga upp en bra grupp på ettan - på distans?
Catta Forstén, lågstadielärare i Smedsby skola i Esbo
För Catta Forstén är utmaningen med förstaklassare på distans enorm. Hon är klasslärare i Smedsby skola i Esbo.
- Så mycket av arbetet på ettan går ut på att bygga upp en fungerande grupp. Det kan vi inte göra nu, på distans. I höst måste vi ta i det här på allvar. Kunskapsluckorna kommer också att öka under den här tiden, bedömer hon.
Forstén säger också att mycket annat fattas i och med stängda skolor.
- Problemlösning i grupp, gräl och försoning - det viktiga skrattet, tillsammans. Och det vardagliga pratet uteblir nu, det som är så viktigt när skolan just har börjat på ettan.
Om skolorna hålls stängda fram till sommaren finns det mycket att ta igen i höst.
- Var blev vi är en tanke vi behöver tänka på i höst och mycket av tiden kommer att gå åt till att kolla vad vi missade under våren, säger Forstén.
Digisprånget blev verklighet - men var dröjer lärarnas egna jobbtelefoner?
Att börja undervisa på distans har inneburit ett digisprång i både hem och skola. Eleverna i många skolor, bland annat i Smedsby, har gärna kommit efter ipads från skolan.
Men om den egna datorn fattas därhemma, om någon av föräldrarna är arbetslös eller alkoholiserad, så riskerar eleven försvinna, bli osynlig, när skolan som trygg, fysisk plats nu saknas.
Vi berättade tidigare här på Svenska Yle om att socialarbetare i Kyrkslätt är oroade över att lärarna inte har egna jobbtelefoner. Det här skulle vara särskilt viktigt för utsatta elever.
Socialarbetarna har tvingats överta mycket av skolarbetet och kontakten till eleverna. De efterlyser mera närvaro av skolornas assistenter i skola på distans.
När socialarbetarna har frågat efter kontaktuppgifter till lärarna säger eleverna att lärarna inte har telefoner de kan ringa till.
Catta Forstén vid Smedsby skola bekräftar uppgiften.
Lärarna saknar arbetstelefoner, men det får inte hindra dem att vara i kontakt med eleverna
Catta Forstén, lågstadielärare i Smedsby skola i Esbo
- Det stämmer att vi inte har egna arbetstelefoner men vi har telefoner i skolorna. Vi kan ringa elever som behöver det från skolan en gång eller flera gånger i veckan.
Hon säger att avsaknaden av personliga jobbtelefoner inte får utgöra ett hinder för elevkontakten.
Forstén förstår ändå att lärare ogärna kommer till skolan i coronatider men de kan be någon på plats i skolan höra av sig till elever som behöver kontakten. Hon bekräftar dessutom att antalet tillgängliga assistenter i Smedsby har minskat från tre till ett.
Hur tillgängliga lärarna är för utsatta elever beror således mycket på dem själva.
Forstén medger att skola på distans är en enorm utmaning för alla men särskilt för hemmen.
- Jag väntar mig inte att läxorna görs på en gång, kanske mot slutet av veckan eller efter veckoslutet. Föräldrarna är mycket pressade just nu, från alla tänkbara håll.