Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Fördomar är det sista vi behöver i dessa tider

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 11:13.
Republikens president Sauli Niinistö lutar kinden mot pekfinget.
Bildtext President Sauli Niinistö skriver om coronatider i sin blogg.
Bild: Juha Kivioja / Yle

President Sauli Niinistö varnar för att man i dessa coronatider alltför lätt börja odla fördomar mot hela befolkningsgrupper utifrån några enskilda individers beteende.

Många av oss lever i svåra tider just nu, skriver presidenten i sin blogg Presidentin kynästä. Vi oroar oss för vår hälsa och vår utkomst, och funderar över om det överhuvudtaget är möjligt att återvända till en normal tillvaro.

– Därför ligger det nära till hands att vi börjar misstänkliggöra varandra och bli frustrerade över varandras beteende. Varför kommer den där så nära och varför samlas de där i så stora grupper, trots att det är förbjudet?

Med tankar av det här slaget ligger det, enligt presidenten, nära till hands att vi börjar generalisera och stämpla olika ålders- och befolkningsgrupper.

Det finns redan tendenser av det här slaget, skriver presidenten.

– Då 70-plussare skulle skyddas för viruset med speciella restriktioner började man noggrant iaktta hur just den åldersgruppen beter sig. Äldre personer började plötsligt betraktas som riskmoment i butikerna – inte bara en risk för sig själva utan för alla andra i butiken.

Nu pratas det om nylänningarna och Nyland är i fokus på ett helt annat sätt än tidigare, skriver presidenten.

– Utan att på något sätt ta ställning till huruvida isoleringen av Nyland ska fortsätta eller inte vill jag påpeka att här bor precis samma människor som tidigare. Nylänningarna är lika rädda för coronaviruset som folk på annat håll. Rädslan är gemensam - inte en faktor som skiljer nylänningar från andra medborgare i Finland.

Fördomar är lömska och är det sista vi behöver i det här läget, skriver presidenten.

Diskussion om artikeln