Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personal på Vasa centralsjukhus utsatta för coronaviruset – 55 anställda i karantän

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 08:20.
Korridor på VCS akutpoliklinik
Bild: Yle/Roger Källman

Flera personer har blivit utsatta för coronavirus på Vasa centralsjukhus. En patient och en anställd har testat positivt. Hela 55 anställda är försatta i karantän.

Under påsken konstaterade man två smittfall som på grund av exponering som skett på centralsjukhuset påverkar verksamheten vid sjukhuset.

Två bekräftade fall

En patient, som vårdats för ett annat besvär på en avdelning, har under sjukhusvistelsen konstaterats vara smittad av coronaviruset.

Dessuotm har en anställd, som inte anknyter till föregående fall, konstaterats vara smittad av coronaviruset.

Den anställdas testresultat visade sig vara positivt efter arbetspasset, vilket betyder att hen hunnit utsätta andra personer under sitt arbetspass.

- Det är ju inte bra att smittan har tagit sig in på sjukhuset så här, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Kinnunen berättar att man på tisdagen har vidtagit åtgärder, vilket innebär tydligare rapportering och noggrannare kontroller av alla patienter som är inskrivna på sjukhuset.

Testningen för coronaviruset har enligt Kinnunen inte utökats utan kriterierna är de samma som tidigare.

55 anställda i karantän - ersätts bland annat med pensionärer

I båda fallen har både patienter och anställda blivit utsatta. Alla som blivit utsatta har kontaktats och nödvändiga åtgärder har vidtagits.

Det handlar om sex patienter och dessa har kontaktats.

Hela 55 anställda vid Vasa centralsjukhus har försatts i karantän. Beslutet om karantän gäller i 14 dygn från den dag som personerna har blivit utsatta.

Nu återstår cirka tio dagar av de anställdas karantän.

Den personal som är i karantän har blivit ersatt på olika sätt: genom interna personalöverföringar, genom att kalla pensionerade anställda i arbete, genom att återkalla semestrar och genom att minska på antalet avdelningsplatser.

- Situationen på sjukhuset är under kontroll, säger Kinnunen.

Kinnunen vill inte kommentera hur många avdelningar på sjukhuset som är berörda.

Flera oklara smittkedjor

Det finns nu flera oidentifierade smittkedjor i Vasa sjukvårdsdistrikts område. För att förhindra smittspridningen är det mycket viktigt att följa rådande restriktioner och skyddsanvisningar.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att det fortfarande är tryggt att komma till sjukhuset för vård om man behöver vård samt att man inte ska bli hemma om man har symtom som kräver vård.

För att skydda patienternas integritet ger sjukhuset inte ut några uppgifter om dem som blivit utsatta eller de avdelningar som berörs.

Uppdaterad 16.08 med kommentarer av Marina Kinnunen.

Diskussion om artikeln