Så här använder du ett munskydd på ett säkert sätt – vi reder ut frågetecknen kring skyddsmasker och munskydd

Direktiven är tydliga: vårdpersonal ska använda andningsskydd i coronatider. För oss andra är rekommendationerna inte lika glasklara. Men om du använder munskydd eller ansiktsskydd finns det några saker du bör hålla koll på.
På tisdagen rekommenderade direktören vid Institutet för hälsa och välfärd THL, Markku Tervahauta, att alla som rör sig utanför hemmet ska använda munskydd av tyg. Det här är inte THL:s allmänna rekommendation, utan Markku Tervahautas egen. I dagsläget ger myndigheterna inget tydligt svar om hur väl ansiktsmasker och munskydd stoppar viruset. Experternas råd går därför isär.
Men om ett munskydd används på fel sätt kan det orsaka mera skada än nytta. Därför har vi rett ut vad du behöver veta innan du tar på dig ett.
1. Vad är skillnaden mellan andningsskydd och munskydd?
Ett munskydd ska täcka din näsa och mun och används för att skydda personerna runt omkring dig ifall du själv är sjuk. Eftersom munskydd inte filtrerar luften effektivt kan du fortfarande bli smittad fastän du bär munskydd. Ett munskydd kan likna en pappersbit eller ett tygstycke och fästs ofta med små snoddar bakom öronen. Munskydd går att tillverka hemma, se instruktioner längre ner i artikeln.
Ett andningsskydd ska också täcka näsa och mun och skyddar bäraren mot luftburen smitta genom filtrering. Andningsskydd används främst inom vården. Andningsskydden har ofta en ventil.
Fortfarande oklart? Kolla bilderna nedan.
2. Ska man använda skyddsutrustning när man lämnar sitt hem?
Det är fortfarande frivilligt att använda skyddsutrustning när man rör sig utanför sitt hem i Finland.
På tisdagen uppmanade ändå generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd Markku Tervahauta att alla, även symptomfria personer, skulle använda munskydd av tyg då de rör sig utanför hemmet. Han underströk att det handlar om en rekommendation, inte en order. Det är frågan om Tervahautas egen åsikt, inte en rekommendation från THL.
Myndigheterna kan inte utfärda order om bruk eftersom det inte finns garantier på att hemgjorda eller köpta munskydd av tyg verkligen fungerar eller att deras kvalitet håller måttet.
3. Varför rekommenderar olika länder olika saker?
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att man använder andningsskydd endast då man är i kontakt med en person som har eller misstänks ha coronavirus eller om man själv är sjuk.
Olika länder har valt att tolka rekommendationen på olika sätt, på samma sätt som vissa europeiska länder har utlyst utegångsförbud med hot om böter medan andra länder endast rekommenderar att medborgarna stannar hemma.
Markku Tervahauta på THL säger till Yle att många frågor fortfarande är öppna gällande coronaviruset och därför kan rekommendationerna se olika ut. Om fler använder skydd finns det en möjlighet att smittspridningen blir långsammare.
4. Hur använder jag mitt munskydd eller mitt andningsskydd på ett säkert sätt?
Hälsovårdsmyndigheter har varnat för att de olika skydden kan skapa en falsk trygghetskänsla som gör att bäraren till och med har större risk att smittas av coronaviruset. Därför är det viktigt att man använder utrustningen på rätt sätt.
- Tvätta händerna innan du rör skyddet.
- Trä skyddet över mun, näsa och haka och se till att det inte finns glipor mellan skyddet och ansiktet.
- Om ditt skydd har små gummisnoddar träs de bakom öronen (vanligt vid munskydd). Om ditt skydd har två längre gummiband träs ena bandet bakom nacken och det andra bandet i 45 graders vinkel på den övre delen av bakhuvudet (se bild nedan).
- Rör inte skyddet medan du använder det.
- Flytta inte skyddet bort från munnen under användning (t.ex upp i pannan eller runt halsen)
- Byt skydd om det blir fuktigt och återanvänd inte engångsskydd (engångsskydd är märkta med bokstaven NR).
- Ta av skyddet med hjälp av spännbanden.
- Släng engångsskydd i en soptunna med lock. Skydd av tyg ska tvättas i 90 grader eller kokas direkt efter användning.
- Tvätta händerna.
4. Kan jag göra ett eget munskydd? Hur?
Det går bra att göra ett munskydd hemma, men ett hemmagjort skydd skyddar inte dig från coronaviruset utan dina medmänniskor från en eventuell smitta du bär på.
Gör skyddet av ett material som är tillräckligt tätt men som det går att andas utan problem igenom. Ett bra material är bomullstyg, något lakan ofta är gjorda av. Använd flera lager av tyget som du viker på varandra. Se också till att skyddet sitter ordentligt så att det inte uppstår glipor och så att du inte behöver korrigera skyddet under användning.
Gör ett munskydd som täcker mun och näsa och som hålls bra på plats. Skyddet funkar inte för alla; barn, personer med hjärt- eller lungfel kan ha svårt eller omöjligt att använda skyddet.
5. Vad betyder de olika koderna på mitt andningsskydd?
Filtrerande andningsskydd delas in i tre olika skyddsklasser; FFP1, FFP2 och FFP3. Skydden ger effekt endast om de används på rätt sätt.
FFP1 är den lägsta klassen och används inom livsmedelindustrin och byggbranschen.
FFP2 skyddar mot bland annat partiklar som kan irritera andningssystemen och kan också ge skydd mot smitta, även om nästa klass rekommenderas.
FFP3 är den högsta klassen vilket innebär att skyddet, om det används rätt, skyddar mot virus, svampsporer och bakterier. FFP3 används inom hälsovård men privatpersoner kan också få tag på dem.
R står för att skyddet kan återanvändas, NR för att det kan användas bara en gång.
D betyder att filtret inte täpps till så snabbt, alltså att masken uppfyller kravet för igensättningsresistens.
Om skyddet har en CE-märkning intygar tillverkaren att det uppfyller EU:s hälso- och säkerhetskrav.
Källor: THL, TTK, Folkhälsomyndigheten, Yle
Artikeln uppdaterades den 1.6: Ordet andningsmask är utbytt till ansiktsskydd enligt rekomendationerna från språkvårdare.