Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors slår larm: Coronaviruset sprider sig snabbt bland stadens somalier

Från 2020
Uppdaterad 14.04.2020 17:37.
Porträttbild framifrån på Jan Vapaavuori.
Bildtext Enligt Helsingfors är många fall av smitta inom den somaliska minoriteten.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Coronavirus har snabbt börjat sprida sig inom den somaliska minoriteten i Helsingfors, rapporterar Helsingfors stad. 200 fall av COVID-19 har konstaterats bland somalierna hittills. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori informerar om läget på tisdag.

Det betyder att 1,8 procent av den somaliska befolkningsgruppen bär på smittan. Motsvarande siffra bland helsingforsarna i övrigt är 0,2 procent.

Både inom Helsingfors stad och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS är man oroad över situationen och lovar nu effektivera kampen mot fortsatt smittspridning, heter det i ett pressmeddelande i dag.

Läget är det samma i Stockholm - är dödligheten i coronasmitta relativt sett större bland den somaliska minoriteten än bland andra. Därför har både staden och HUS noggrant följt med hur läget har utvecklats i den svenska huvudstaden.

Helsingfors stad och HUS säger i pressmeddelandet att man gjort sitt bästa för att ge information på olika språk till alla befolkningsgrupper - trots det har coronaviruset spridit bland
minoriteter.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori höll ett presstillfälle om saken på tisdagen.