Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ansiktsskydd utvecklas i Åboregionen av lokal designer: "Jag vill hjälpa folk och förhindra att viruset sprids bara för att man saknar nödvändig skyddsutrustning"

Från 2020
ett munskydd med gula band
Bildtext Arkivbild. Munskyddet på bilden har inget med produkten som utvecklas i Åboland.
Bild: Mostphotos/Patrick Daxenbichler

Ansiktsskydden ska testas för att godkännas för medicinskt bruk, alltså uppfylla kriterierna för klass FFP2 och FFP3. Bakom produkten står industridesignern Eeva Heikkilä, hemma från Åbo.

– Jag är hemma med barnen just nu, säger Heikkilä när vi ringer upp henne på tisdagskvällen.

Trots att både hon och hela hennes team befinner sig på olika platser har kommunikationen fungerat hyfsat bra. En orsak kan vara att hon är nära vän med alla i teamet.

Jag har alltid haft ett stort behov av att hjälpa människor och jag tänkte att om jag har en ide och den visar sig fungera, så måste jag göra det här.

Eva Heikkilä, som utvecklar ett nytt ansiktsskydd i Åboregionen

Designern som vill hjälpa andra

Förra veckan rapporterade vi om ett företag utanför Åbo som skiftat om produktionen och börjat tillverka ansiktsvisir med hjälp av 3D-printning. Då stod det också klart att Åbo stad börjat tillverka munskydd av tyg.

Och nu fortsätter entreprenörer i Åboland utveckla produkter för medicinskt bruk.

Eeva Heikkilä har tagit hjälp av entreprenören Kim Roth, som fungerar som teknisk expert i produktutvecklingen och målet är att skapa en produkt som kan användas överallt i världen, säger hon.

– Jag vill inte ännu gå ut med vilket material vi talar om, men produkten är så ekologiskt och ekonomiskt tillverkat som möjligt.

Heikkilä berättar att hon hela tiden sedan hon blivit klar som utbildad industridesigner har velat satsa på ekologisk produktion.

en kvinna som står inomus i ett vitt vardagsrum
Bildtext Eeva Heikkilä säger att det här är hennes eget sätt att hjälpa till under coronakrisen.
Bild: Privat/Eeva Heikkilä

För Heikkilä är det också viktigt att alltid skapa produkter som ökar välbefinnandet. Men just nu handlar det också om säkerhet.

– Jag och mitt team vill hjälpa folk och förhindra att viruset sprids bara för att man saknar nödvändig skyddsutrustning. Och i en sådan här rikstäckande och världslig kris så kan till och med enkla saker [såsom ansiktsskydd, red.anm] lösa mycket.

Även Kim Roth sällar sig till Heikkiläs orsaker att kunna hjälpa folk under nuvarande coronasituation, där bland annat munskydd är en stor bristvara.

– Tanken är ju att alla ska ha möjlighet att kunna skydda sig om man vill.

Testningen börjar denna vecka

Den största utmaningen just nu är tiden.

– Tiden är en kritisk faktor, säger Heikkilä.

Planerna är ändå att börja testa den här veckan, och förhoppningsvis hindrar inte coronasituationen planerna för mycket, fortsätter Heikkilä.

– Vi försöker göra allt så snabbt som möjligt, för jag vet hur kritisk situationen är just nu med ansiktsskydd och masker. Vi har arbetat hela påsken redan.

Diskussion om artikeln