Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till Yle: Polisen har ombetts utreda Försörjningsberedskapscentralens skyddsutrustningsaffärer

Från 2020
Bild på vitt Finnair-flygplan. På bilden lastas materiel ut ur planet.
Bildtext Försörjningsberedskapscentralen beställde andningsskydd från Kina för flera miljoner.
Bild: Lehtikuva / Försörjningsberedskapscentralen

Justitiekanslern har fått tio klagomål om Försörjningsberedskapscentralens uppköp av skyddsutrustning, enligt uppgifter till Yle Uutiset har det också lämnats en utredningsbegäran med anledning av affärerna.

Toni Lounema, före detta vd för Försörjningsberedskapscentralen har erkänt offentligt att inte affärsmannen Onni Sarmaste och skönhetsföretagaren Tiina Jylhäs bakgrund granskats tillräckligt noggrant. Försörjningsberedskapscentralen beställde andningsskydd från Kina via Sarmaste och Jylhäs företag.

Skydden som beställdes via Sarmaste kostade fem miljoner, och efter laboratorietester vid Teknologiska forskningscentralen VTT:s visdade sig att skydden inte uppfyllde de krav som behövs för att maskerna ska kunna användas vid sjukhus.

Hälften av priset, alltså 2,5 miljoner euro, har betalats åt Jylhä, och summan är nu fryst.

Polisutredningen visar huruvida Försörjningsberedskapscentralen har tillämpat tillräcklig varsamhet, samt ifall centralen fördes bakom ljuset i och med att de beställda produkterna inte var sådana som de borde ha varit.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har bett om en utredning av Försörjningsberedskapscentralen. Senare i dag kommer Försörjningsberedskapscentralen att redogöra för skyddsuppköpen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ylen tieto: Poliisia on pyydetty selvittämään Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekauppoja skriven av Päivi Happonen.

Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln