Hårt drabbade tyskar hoppas på coronaimmunitet - nu kan omstridd undersökning få dem att lätta på restriktioner idag
Också i Tyskland höjs allt fler röster för att slopa åtminstone en del av de nu gällande coronarestriktionerna. Diskussionen tog fart efter att en regional undersökning visade att många människor redan kan vara immuna mot viruset. Samtidigt riktas ändå hård kritik mot undersökningen.
– Efter påsk borde vi börja ta de första försiktiga stegen mot något av normalitet, säger regeringschefen i delstaten Nordrhein-Westfalen Armin Laschet.
Sin bedömning baserar han bland annat på de första resultaten av en studie som har gjorts i den av coronaviruset hårt drabbade regionen Heinsberg, på gränsen till Nederländerna.
I regionen har man hittills över 1 500 bekräftade fall av smittan och omkring 50 människor har dött som en följd av viruset.
Här har forskare från universitetet i Bonn försökt ta reda på hur viruset spred sig i samband med karnevalsfirandet på den lilla orten Gangelt.
– Vi räknar med att omkring femton procent av invånarna i regionen har utvecklat en immunitet mot coronaviruset, konstaterade professor Hendrik Streeck som leder undersökningen.
Enligt forskarna visar de preliminära resultaten också att dödligheten är betydligt lägre än vad man hittills har utgått från.
Enligt Streeck betyder allt det här att man kunde börja lätta på de gällande begränsningarna – det här under förutsättningen att reglerna för hygien och social distansering fortfarande följs.
Virologer kritiska
Samtidigt riktas ändå kritik mot undersökningen. Vissa forskare frågar sig om man med de testmetoder som har använts överhuvudtaget kan slå fast om någon är immun mot coronaviruset eller inte.
Till tidningen Süddeutsche Zeitung säger professor Gérard Krause att det för tillfället inte ännu finns några fullständigt pålitliga test för att fastställa en immunitet mot viruset.
Också virologen Christian Drosten slår fast att dagens test kan reagera på helt ofarliga virus som räknas till coronavirusen.
Själva metodiken i undersökningen har också ifrågasatts, bland annat det faktum att flera personer i samma hushåll har testats och resultatet har omsatts för hela regionen.
På grund av att smittorisken inom ett hushåll är betydligt större än i samhället i övrigt blir resultatet snedvridet om det används för att beskriva situationen i hela regionen.
Den immunitet på femton procent som forskarna nämner kan enligt Krause alltså inte gälla för hela Heinsberg.
Inga snabba ändringar att vänta
Mot den här bakgrunden ska i alla fall den tyska regeringen och de tyska delstaterna i dag slå fast hur man nu ska gå vidare.
Redan i måndags presenterade vetenskapsakademin Leopoldina en plan för hur restriktionerna eventuellt kunde slopas. Den här planen gäller som något av en vägvisare för beslutsfattarna.
I planen föreslås bland annat att skolorna igen borde öppna sina dörrar så fort som det bara är möjligt.
Till en början kunde undervisningen ske i mindre grupper och så att eleverna bär munskydd, slås det fast i rapporten som tidningen Der Spiegel citerar.
Att det i dag verkligen kommer till beslut om några större ändringar i restriktionerna, som att en stor del av skolorna igen skulle öppna, är ändå inte att vänta.
Från flera delstater kom redan i tisdags budet att man måste vara mycket försiktig med att lätta på de restriktioner som gäller.