Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Corona-pusselbiten passar inte in någonstans i sommarpusslet med barn, sommarlov, läger och jobb

Från 2020
beach volley
Bildtext Oklart hur många sommarläger som kan hållas som planerat på grund av undantagstillståndet.
Bild: Valeria Borovskaya/Yle

Ferierna är snart här och då väntar tio veckor sommarlov för skolbarnen. Ett stort orosmoln på sommarhimlen är om undantagstillståndets restriktioner sätter stopp för aktiviteter och läger.

Det finns ännu ett hundratal läger kvar i verktyget Sommarkompassen som Föreningen Luckan publicerar.

I Sommarkompassen på nätet hittar barn och vårdnadshavare en stor del av de finlandssvenska sommaraktiviteter som ordnas runtom i Svenskfinland.

Det mesta av utbudet i maj är inhiberat.

- Vi har tappat närmare 70 procent av de lägren, men vi har drygt ett hundratal kvar i juni, juli och augusti, säger Karl Norrbom informatör för Föreningen Luckan.

Barnavårdsföreningens hemsidor är en del dagläger fullsatta och ett av övernattningslägren på Högsand utanför Hangö. De här uppgifterna avspeglar situationen före undantagstillståndet utfärdades 18 mars.

- Just nu känns det osannolikt att tro att vi skulle kunna ha övernattningsläger, säger Pia Sundell verksamhetsledare i Barnavårdsföreningen.

Föräldrar, barn och arrangörer - alla bara väntar

Till övernattningslägren på Breidablick i Hangö har det kommit in omkring 270 anmälningar.

Varje sommar brukar omkring 400 barn och unga leva lägerliv på Breidablick.

Det här har ju barnen väntat på hela vintern.

― Susanna Stenman ansvarig för lägren på Breidablick i Hangö.

- Föräldrarna hoppas på att vi ska kunna hålla våra sommarläger. De säger att det är det här som barnen har väntat på hela vintern, säger Susanna Stenman, enhetschef för ferieverksamheten på Breidablick inom Folkhälsan Välfärd.

Bilder på kajaker som är uppdragna på stranden. Kajakerna är uppsatta på en ställning av trä. Kajakerna är gula, gröna och röda. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Kanoterna står redo, men blir det paddlare i år?
Bild: Anna Björkqvist/Yle

Hon säger att det finns föräldrar som avvaktar och funderar hur det ska bli, men vi har beslutat att förbereda och ställa i gång efter vintern.

- Vi kan ju inte vänta heller och sen först börja ställa i gång om det kommer ett positivt beslut att man kan ha sommarläger, säger Stenman.

- Jag har kolleger som skapar läger. De sitter och hoppas på att de ska kunna flytta fram sitt läger. Alla sitter och lyssnar vad det kommer för besked från regeringen, säger Norrbom.

Planer i reserv

Tiden börjar bli knapp för dem som redan har anmälningar till den första veckan i juni. Reservplaner behövs.

- Att vi skjuter upp de första lägren och tar sedan läger först från juli, säger Stenman.

På Barnavårdsföreningen säger Sundell att en ytterlighet är att föreningen bara kan ha virtuell verksamhet och försöka nå barnen på virtuella plattformar.

En annan möjlighet som hon ser är att erbjuda så många barn som möjligt en chans till samvaro.

Kanske verksamheten inte blir så många timmar som vi hade tänkt från början, utan att det blir flera till exempel två-timmars sammankomster under dagen.

Då kan verksamheten ske i små grupper, kanske mycket utomhus med enstaka vuxna och i fall inte föreningen kan erbjuda mat så måste barnen ha en liten matsäck med sig.

- Vi har beviljade medel för lägerverksamhet som jag tänker att vi i det här läget kan använda på bästa sätt, eftersom vi antagligen inte kan genomföra det som vi hade tänkt från början, säger Sundell.

Den första ljusglimten har redan kommit: att Nyland öppnas för trafik in och ut. En annan viktig hållpunkt är om skolorna upptar normal verksamhet efter den 13 maj.

På skolfronten ser det inte ljust ut, eftersom arrangörerna som ansvarar för utbildning har gått ut med uppmaningen att hålla dimissionsfester på hösten och sända hem betyg per post.

Restriktionen att inte kunna samlas fler än högst tio är den besvärligaste för dem som ordnar övernattningsläger.

I år kunde lägren bli en hit

Just den här sommaren skulle den sociala gemenskapen kunna kännas mer värdefull än någonsin.

Barn och unga sätter säkert tummen upp för att få vara tillsammans, spela, leka och ha skoj med kompisar, efter skolornas distansundervisning den här våren.

Pojke sitter med hörlurar framför en datorskärm där hans skoluppgifter syns i bild.
Bildtext Många har suttit timtals framför datorn den här våren och umgåtts med kompisar och skola på distans.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

I många hushåll har det förändrade läget på arbetsmarknaden omkullkastat semesterplanerna.

- En del föräldrar har varit tvungna att ta ut sin semester redan i maj. Många kan bli av med sina arbeten eller permitterade och en del kanske inte alls kan hålla semester under hela sommaren, säger Sundell.

Det kan öka behovet av verksamhet i juli. Hon ser det också som möjligt att det i sommar kan komma fler ansökningar om subventionerad avgift.

Det oroar Sundell om den karantänliknande livsstilen under sommarlovets tio veckor fortsätter och det inte kan hållas aktiviteter.

- Det kan betyda att vi har massor av skolbarn som inte nödvändigtvis har sysselsättning och som kanske inte heller ska vara med sina mor- och farföräldrar av förekommen anledning, säger Sundell.

Håll utkik

På Föreningen Luckan håller Norrbom och många tillsammans med honom tummarna att barn och unga får möjlighet att göra något i sommar.

- Det finns fortfarande en jättefin bredd över Svenskfinland på de läger som är kvar i juni, juli och augusti. Idrott, kultur, danskurser, folkmusik, rock, action med mera, räknar Norrbom upp.

- Mitt råd är att man tittar in på sommarkompassen.fi emellanåt och så håller vi tummarna att det här blåser över, säger Norrbom.

Diskussion om artikeln