Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första "coronavalet" i dag i Sydkorea - temperaturen mäts och väljarna bör bära munskydd

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 07:49.
Läraren Yoo Bok-Yeop (andra från vänster) röstade tillsammans med äldre familjemedlemmar som var klädda i traditionella dräkter.
Bildtext Läraren Yoo Bok-Yeop (andra från vänster) röstade tillsammans med äldre familjemedlemmar som var klädda i traditionella dräkter. Arenan ID

Sydkorea väljer i dag nytt parlament mitt under kampen mot coronaviruset. Deltagandet väntas blir högt trots stränga säkerhetsåtgärder i valet där den populäre presidenten Moon Jae-Ins Demokratiska parti seglar i medvind.

Vallokalerna öppnade redan klockan sex lokal tid och några timmar senare hade man slagit rekordet från det förra valet för fyra år sedan.
Klockan nio hade över tre och en halv miljoner sydkoreaner röstat, vilket utgör 8 procent av drygt 44 miljoner röstberättigade.

Funktionärer tar temperaturen på alla väljare, som också måste bära ansiktsmask då de röstar. Alla med en temperatur på över 37,5 grader anvisas till en annan, isolerad lokal där de kan rösta.

Valet genomförs i övrigt som vanligt. 27 procent av väljarna har redan förhandsröstat och nästan 15 000 vallokaler har öppnats runt omkring landet.

Moon vill fortsätta på sin linje

Valet är viktigt för president Moon Jae-in som har två år kvar av sin mandatperiod.

Hans styrande vänster-liberala Demokratiska parti räknar med att få förnyat förtroende så att presidenten kan driva igenom sina viktigaste kvarvarande vallöften; ett stort stimulanspaket för att få fart på ekonomin efter pandemin, en höjning av minimilönen samt fortsatt töväder med Nordkorea.

Moons popularitet har stigit till sina högsta nivåer i år eftersom han anses ha skött coronakrisen väl. Sydkorea införde tidigt aggressiva åtgärder och landet har betydligt färre coronafall och dödsoffer än andra liknande länder som drabbades tidigt av pandemin.

Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin.
Bildtext President Moon Jae-Ins väljarstöd har stigit på grund av coronapandemin.

Moons popularitet har visserligen dalat jämfört med hur läget ännu var för ett par år sedan, men 54 procent av väljarna anser att han har gjort ett gott jobb medan 43 procent är missnöjda, enligt en färsk opinionsmätning.

43 procent stöder Demokratiska partiet medan det främsta oppositionspartiet, det konservativa Förenade Framtidspartiet (fram till i år känt som Saenuri) stöds av 29 procent av väljarna.

Det konservativa oppositionspartiet som bytte namn inför valet, har försökt försökt stoppa presidentens och regeringens budget genom
parlamentariska olydnadsaktioner, som inte har burit frukt bland väljarna.

Regeringen drev trots den konservativa oppositionen igenom en ny vallag som innebär att rätten att rösta har sänkts från 19 till 18 år och att mindre partier har större chans att ta plats i parlamentet.

Viktigt med tanke på 2022

Valkampanjerna var lågmälda och fördes främst över nätet.

Coronapandemin blev naturligtvis en avgörande fråga inför valet som också bäddar för följande presidentval år 2022.

Stödet för Moon har alltså förstärkts och de konservativas argument att hans politik försvagade landet under pandemin tycks inte har bitit.

Den största kampen förs i huvudstadsregionen i och omkring Seoul, som har drabbats värst av pandemin och där hälften av landets valdistrikt finns.

De traditionella två största partierna har i alla fall tappat understöd och många missnöjda väljare med mitten-vänstern sympatier, tros rösta på något mindre oppositionsparti på vänsterkanten.

Valfunktionärer mätte temperaturen på varje väljare i vallokaler där ansiktsmasker också var ett måste.
Bildtext Valfunktionärer mätte temperaturen på varje väljare i vallokaler där ansiktsmasker också var ett måste.

Tre mindre mitten- eller vänsterpartier har gått samman och bildat Partiet för folkets uppehälle, som kan klara sig överraskande bra.

Det nybildade partiet tävlar med Moons Demokratiska parti särskilt i sydvästra Sydkorea, bland annat i provinsen Gwangju som traditionellt har röstat på vänstern.

Det vänsterorienterade Rättvisepartiet väntas också klara sig bättre än i det föregående valet. Moons dotter Da-Hye är aktiv i partiet, som är särskilt populärt bland unga.

Partiets ledare Sim Sang-Jung var den enda kvinnliga kandidaten i det förra presidentvalet år 2017 då Moon vann.

Källor: Yonhap, Reuters, AP, Utrikespolitiska institutet

Diskussion om artikeln