Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nylands gränser öppnades, regeringen vädjar nu till finländarna: Åk inte till stugan och strunta inte i rekommendationerna

Från 2020
Uppdaterad 16.04.2020 13:14.
Statsminister Marin: "Nyland öppnas, men åk inte till stugorna" - Spela upp på Arenan

Begränsningarna i rörelsefriheten över Nylands gränser hävs redan i dag, meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) under regeringens presskonferens på onsdagen. Onödiga resor ska ändå fortfarande undvikas. De övriga begränsningarna är fortsättningsvis i kraft.

Sammanfattning av presskonferensen

 • Regeringen häver begränsningarna som gäller Nyland. Begränsningarna upphör i dag.
 • Regeringen avråder ändå skarpt från att resa till stugan.
 • Regeringen säger att läget fortfarande är allvarligt och att Finland ännu inte nått epidemitoppen.
 • Regeringens bedömning är att det inte finns någon rättslig grund att fortsätta isolera Nyland och regeringen har lyssnat på expertmyndigheter.
 • THL: Begränsningen av rörelsefriheten har varit en nödvändig åtgärd. Men inte längre så nödvändigt som lagen kräver, enligt nu gällande tolkning.
 • Social- och hälsovårdsministeriet:
 • Begränsningarna trädde i kraft i ett sådant skede där man visste att smittade i Nyland var fyra gånger fler än i resten av landet.
 • Nu tyder all information på att framfarten har bromsats upp. Finlands system har kunnat förbereda sig på epidemin, med bland annat intensivvårdskapaciteten som räcker och har förbättrats både i Nyland och resten av landet, enligt regeringen.
 • Testningskapaciteten har ökats snabbt.
 • Finland ligger 1–2 veckor efter de övriga nordiska länderna.
 • Övriga restriktioner bibehålls.

I onsdagens presskonferens deltog statsminister Sanna Marin (SDP), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

På plats fanns också strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet, THL:s direktör Mika Salminen samt Pekka Timonen som är Justitieministeriets kanslichef.

Statsminister Marins budskap åt finländarna var tydligt. Trots att gränserna nu öppnas är det inte läge att åka i väg till sommarstugan, sa hon under presskonferensen (se videoklippet ovan).

Justitieminister Henriksson sa att det inte längre föreligger nödvändiga skäl att isolera Nyland. Regeringen vill se till att makten inte missbrukas, påpekade hon.

Justitieminister Henriksson: Vi ska undvika närkontakter med andra mänskor - Spela upp på Arenan

Inrikesminister Ohisalo sa under presskonferensen att då Nylands gränser nu öppnas kan polisresurser styras till hemmen, där våldet har ökat.

Hon sa också att endast virtuella träffar rekommenderas och att valborgsfirandet också ska ske virtuellt, till exempel genom att man ordnar virtuella picknickar.

Inrikesminister Ohisalo: Polisens resurser styrs nu till annat då Nyland öppnas - Spela upp på Arenan

Det är alltså bara ur juridisk synvinkel man måste avlägsna kontroll och hinder vid Nylands gräns. Det framgår också av dagens pressmeddelande.

Hänvisningarna går till riksdagens grundlagsutskott, som ställde hårda randvillkor för att godkänna från början. I praktiken finns viruset och smittrisken kvar, distansen måste fortsätta.

På förhand spekulerade man i om Centerfältet verkligen vill öppna för Nylandssmittan. Riksdagsgruppen ville inte det, uppger bland annat tidningen Verkkouutiset. Efter presskonferensen har flera Centerledare på twitter betonat att det var grundlagen som avgjorde. Det är en fråga om fakta, inte åsikter. Det har hörts från både Katri Kulmuni och Anna-Maja Henriksson.

Kulmen i maj - men kristallkula saknas

Coronaviruset är inte kuvat i Finland. Social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör trodde att kulmen kanske nås i mitten av maj.

Statsminister Sanna Marin beklagade att inte heller regeringen har någon kristallkula. Det kan till och med gå så att man måste återinföra olika begränsningar om smittläget förändras radikalt, också i enlighet med grundlagsutskottet stränga tolkning.

Epidemiexperterna upprepade åtskilliga gånger att de vet väldigt lite, och väntar på mer forskning och erfarenheter. Lösa förhoppningar om mer information nästa vecka gavs. Smittkedjorna kan fås bättre i styr när testandet har tagit fart.

"Fortsätt de egna restriktionerna"

Antalet sjukdomsfall har jämnats ut. I vissa regioner har smittan spridits snabbare än i andra.

Men någon skidferie i säsongens sista snöbackar kunde inte rekommenderas, Lappland hör nu till de områden som drabbas hårdare än andra.

Regeringen sa alltså klart ut att allt onödigt resande måste undvikas. Någon vistelse på fritidshuset är fortfarande inte att rekommendera.

Det finns en risk för att de instängda finländarna ändå tolkar budskapet som att man nu kan åka ut på egen risk.

De Grönas Maria Ohisalo upprepade något hon hade sagt i sin riksdagsgrupp. Det räcker inte att hållas frisk på stugan. Man kan råka ut för en olycka, eller brott. Allt sådant tär på sommarstugekommunernas resurser.

Anna-Maja Henriksson påminde om att de flesta restriktionerna fortsätter vara i kraft. Nylands gränser är inte viktigast.

Ska man använda ansiktsmask?

Både ministrarna och experterna undvek på presskonferensen frågorna om ansiktsmasker i allmänt bruk. Frågan blev aktuell då THL:s generaldirektör Markku Tervahauta för egen del rekommenderade ansiktsmasker för alla på allmänna platser.

THL hänvisade på presskonferensen till sina tidigare rekommendationer; masker behövs för personal inom sjukvården eller sådana som i familjen kommer i kontakt med smittade.

Personer som uppvisar symptom och kan smitta andra människor kan rekommenderas att använda munskydd.

Men skydden är sannolikt inte till någon nytta för andra personer, till exempel resenärer och kundtjänstpersonal.

Det finns inga bevis på att omfattande användning av munskydd skulle förebygga infektioner bland befolkningen, enligt THL:s gällande anvisningar.

Regeringen har inte gett några rekommendationer eller ens behandlat frågan, uppgav statsminister Sanna Marin. Det sker eventuellt nästa vecka.

Här kan du läsa vår liveblogg:

kl. 11:01: Och där tog presskonferensen slut, trots att många frågor återstod. Vi avslutar livebloggen här.

kl. 11:00: Ska man förskansa sig i sin stuga? Finns det tillräckligt skydd? Nej, svarar inrikesminister Ohisalo. Håll er hemma.

Voipio-Pulkki svarar på frågan om det finns tillräckligt med skyddsutrustning. Hennes uppskattning: Det finns ingen akut brist, vi klarar oss. Men hoppas att leveranserna lyckas och innehåller det som beställts, och att inhemsk produktion kommer igång. Skyddsutrustningen ska också användas på behörigt sätt, säger Social och hälsovårdsministeriets representant Voipio-Pulkki.

kl. 10:57: Skillnaden mellan kommuner och landskap, kan man förhindra folk från att åka till skidbacken? Personligt ansvar är viktigt, säger Sanna Marin. Regeringen rekommendar att undvika onödigt resande i landet.

Mika Salminen kompletterar om utvecklingen av epidemin. Viruset finns så gott som i hela landet, ojämnt fördelat dock. Det går inte att bedöma var risken är störst för smitta.

kl. 10:53: Ännu en juridisk fråga. Regeringen har hört alla parter. Regeringen har inga andra alternativ än att upphäva restriktionen runt Nyland omedelbart, svarar statsminister Marin. Hon upprepar mantrat om fortsatt personligt ansvar och att undvika onödiga resor.

Strategidirektör Voipio-Pulkki om prognoserna: Nej, vi har inte nått kulmen på denna sjukdom. Modellerna preciseras inom kort, hur utvecklas antikropparna, det hjälper oss analysera och förstå. I vilken takt kommer nya patienter, den informationen hjälper oss vidare i bedömningen.

När kommer epidemisjukdomens kulmen? Prognosen pekar på mitten av maj.

kl. 10:48: Fråga om ansiktsmaskerna från HBL om THL-generaldirektörens privatåsikt att de behövs? Vi följer med detta internationellt, svarar Salminen. Rekommendationerna vaga, man vet inte om skyddet fungerar. På THL:s sidor har vi rekommendationer om maskerna. Behöver mer information.

kl. 10:46: EU:s anvisningar till medlemsländerna är att upphäva restriktioner. Vilken betydelse har det för Finland? Sanna Marin svarar ommöte nästa vecka i Europeiska rådet. Sjukdomen utvecklas i olika takt. Finland ligger en vecka eller två efter de övriga nordiska länderna, våra beslut gäller Finland.

kl. 10:45: Spridningen är global, hela världen bekämpar detta virus. WHO och EU funderar som bäst på hur vi som internationellt samfund kommer vidare, säger representanten för Social-och hälosvårdsministeriet.

kl. 10:44: Kan man effektivera nuvarande restriktioner, i så fall hur? Nyland igen eller andra områden att stänga? Henriksson ger nollsvar om att regeringen fortsätter fundera på allt. Och handspriten är viktig.

Många begränsningar är fortfarande i kraft. max tio personer får samlas, man ska helst hållas hemma, motionera ensam eller på avstånd. Skolorna mm är fortfarande stängda, det finns en distansjobbrekommendation. Mycket är alltså kvar, påpekar Anna-Maja Henriksson.

kl. 10:41: Salminen hänvisar på svenska till samma svar om arbetsgrupperna. Som epidemiolog måste man säga att vi har inte svaren. Måste se hur många som får infektionen för att bättre förstå sjukdomens profil, hur många som faktiskt blir allvarligt sjuka. Tar några veckor, ingen i världen ha rnågra slutgiltiga svar.

Av försiktighetsskäl är det viktigt att fortsätta akta sig och inte släppa alla rekommendationer på en gång. Läget kan förvärras, då krävs att man tar tillbaka restriktioner. Det är tråkigt men absolut nödvändigt. Minska på alla sociala kontakter, uppmanar THL-talesmannen Salminen.

kl. 10:38: Fråga till statsministern från Svenska Yle om långsiktig plan, kan begräsningarna avvecklas innan vi har vaccin? Måste vi såga av och an? Regeringen har en arbetsgrupp som ska komma med förslag om avvecklingen, svarar Sanna Marin, Social och hälsovårdsministeriet har också en sådan grupp. I ärlighetens namn; vi har ingen kristallkula, det kan komma återfall och nya restriktioner, sjukdomen är oberäknelig, säger Sanna Marin.

kl. 10:36: Tygmasker på offentliga platser. Ska man använda eller inte, enligt regeringen? Regeringen har inte gett någon rekommendaiton eller ens behandlat frågan, svarar statsministern. Nästa vecka behandlas sådana frågor om fler rekommendationer i regeringen. Vi lyssnar på hälsovårdsmyndigheterna, kan inte gå förbi dem.

kl. 10:34: Förklara ännu vad som väsentligt har förändrats? Sanna Marin: Epidemin förekommer i hela landet, i vissa regioner fler fall. Det finns inte längre grund för att isolera Nyland. Det är inte heller proportionerligt med tanke på syftet. Regeringen måste ta ansvaret som grundlagsutskottet pålade den. Lyckligtvis har smittspridningen i Finland varit mindre än den kunde ha varit. Nu ser det ut som om Finland har lyckats bromsa framskridningen, avslutar Marin.

Henriksson upprepar. Regeringen måste följa också grundlagsutskottets randvillkor. Vi får inte missbruka vår makt. Vi såg inget annat alternativ än att avsluta begränsningen i Nyland. Kan inte begränsa medborgarna fri- och rättigheter. Detta är fakta, inte opinion.

kl. 10:30: Maria Ohisalo upprepar argument hon har dragit för De gröna. Om man reser bort: Det kan uppstå olyckor, man kan bli utsatt för brott - det tär ytterligare på sommarstugekommunerns myndighetsresurser. Stanna alltså hemma.

kl. 10:29: Hur ska sommarstugekommunerna ta emot eventuell rusning? Marin vänder informationen till fritidshusägarna: Åk inte dit,och isåfall, undvik att använda ortens service, för att minska smittrisken. Den som känner sig sjuk ska återvända hem, för att inte belasta ortens sjukvårdsservice. Hemma får man den bästa orten, om man kommer från Nyland.

kl. 10:28: Många frågor, beklagar sig statsrådets kommunikationsdirektör. Få se hur många hon godkänner idag. Första frågan om statsministerns uttalande om att diskussionen var grundlig, på vilket sätt, vad sa Centern?

Regeringen har varit enhällig, svarar statsministern och har hört många parter. Hon förstår mångas oro över spridningen, men påminner om att viruset finns i hela landet nu. Det finns ingen motivering fortsätta isolera Nyland, vi måste upphäva detta. Men diskussionen var grundlig säger Sanna Marin, SDP. (Centerns ordförande Katri Kulmuni inte med på presskonferensen)

kl. 10:25: Fortsätt tvätta händerna och det MÅSTE finnas tillgång till handsprit, speciellt i vården av riskgrupperna, säger Salminen från THL. Karantän är alltid bra.

kl. 10:24: THL anser att begränsningen av rörelsefriheten har varit en nödvändig åtgärd. Men inte längre så nödvändigt som lagen kräver, enligt nu gällande tolkning. Också THL tackar finländarna för att ha följt också frivilliga restriktioner. Fortsätt med det, uppmanar Mika Salminen. Kartläggningarna fortsätter om läget i hela Finland. THL vill betona att man fortsätter sköta om riskgrupperna.

Testningskapaciteten har ökat snabbt, vilket ger bättre möjligheter sträva efter begränsning av smittkedjorna, enligt Salminen.

kl. 10:22: Mika Salminen från THL ser anledning påminna om läget vi hade när restriktionerna trädde i kraft. Då avvek Nyland betydligt, men nu har epidemin utvecklats som väntat i flera landskap, skillnaderna i antal sjuka har minskat mycket, men inte jämnats ut helt. Intensivvårdskapaciteten ökat och THL konstaterar att epidemins restriktioner inte behövs heller i jämförelse med övriga Norden. Restaurangernas stängning hjälper upp situationen nu, men syns inte ännu i statistiken.

kl. 10:19: Dags för experternas epidemiologiska bedömningar, från Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd. Begränsningarna trädde i kraft i ett sånt skede där man visste att smittade i Nyland var fyra gånger fler än i resten av landet, enligt Voipio-Pulkki. Nu tyder all information på att framfarten har bromsats upp. Vårt system har kunnat förbereda sig på epidemin, med bl.a. intensivvårdskapaciteten som räcker och har förbättrats både i Nyland och resten av landet.

Fortfarande viktigt med alla begränsningar, allt resande ska undvikas. Nu kan vi kontrollera läget med övriga åtgärder, med bättre prognoser om epidemin. Vill lyfta fram den kraftigt ökade testningskapaciteten.

kl. 10:15: Henriksson går över till samma på svenska. Det föreligger inte längre nödvändiga skäl för att isolera Nyland. Efter statsrådets möte, senare idag, upphävs alltså begränsningen. Grundlagsutskottets utlåtande är viktigt i sammanhanget.

Strunta ändå inte i rekommendationerna, tvärtom, säger Anna-Maja Henriksson. Nu är ansvaret igen på privatpersonerna.

kl. 10:13: Justitieminister Anna-Maja Henriksson påminner om att vi fortfarande har undantagsförhållanden, i enlighet med beredskapslagen. Befogenheter kan användas bara om det är nödvändigt, och de ska vara proportionerliga i förhållande till det syfte som eftersträvas. Grundlagsutskottet har betonat att när epidemiläget förändras så att begränsningrna inte kan motiveras juridiskt så måste de förändras.

Regeringen har lyssnat noga på hälsovårdsmyndigheterna. Uppföljningsinformationen visar att ökningen av smittfallen har kunnat begränsas med de metoder vi har. Begränsningen av rörelsefriheten är inte längre nödvändig enligt paragraf 118, tolkar regeringen.

I en rättsstat måste man hålla fast vid rättsstatsprinciper. Regeringen måste vara noggrann och inte missbruka makt, utan använda makt under ansvar, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, SFP. Men i praktiken är läget fortfarande allvarligt.

kl. 10:09: Polisen får nu bättre med resurser för annat, när den historiska operationen vid Nylands gränser upphör. Inrikesminister Maria Ohisalo tackar alla som jobbade med det. De fysiska hindren tas bort så småningom, men kontrollerna upphör alltså nu.

Det är fortfarande viktigt undvika fysiska kontakter. Första maj ska man inte samlas och fira och träffa andra, säger inrikesministern.

kl. 10:08: Maria Ohisalo uppmanar vädjan, undvik onödigt resande. Man kan både smitta och bli smittad ovetande. De övriga begränsningarna förblir i kraft, skolor, krogar mm.

kl. 10:07: Inrikesminister Maria Ohisalo rekapitulerar: 28 mars infördes begränsningarna i Nyland - och nu, tre dagar i förtid,  upphör alltsä begränsningen. Då var smittspridningen värre i Nyland. Nu annorlunda.

En halv miljon trafikanter har kontrollerats. 115 personer fick böter under denna period av gränskontroller.  

kl. 10:06: Undvik alla onödiga resor, också fritidsresorna till sommarstugan, vädjar Sanna Marin. Ansvaret för spridningen av smittan ligger hos oss alla.

kl. 10:05: Regeringens beslut grundar sig på juridiska bedömningar. Finland har inte brutit epidemin. Vi måste fortsätta med de övriga begränsningarna. Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, säger statsminister Sanna Marin.

kl. 10:04: Sanna Marin inleder. Regeringen har fört en noggrann diskussion om begränsningarna av rörelsefriheten. THL har gett sin bedömning; De är behövliga och fungerar.

Stängningen av Nyland är ändå inte nödvändig, om man ser till beredskapslagen. Det finns inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen omedelbart.

Marin meddelar att man har beslutat upphäva begränsningarna i rörelsefriheten för Nyland. Upphävs redan idag i stället för på söndag.

kl. 10:01: Blir mycket juridik, kan man anta idag. Svåra frågor som ska motiveras för riksdagens grundlagsutskott.

kl. 09:29: Hej och välkomna till vår liveblogg!
Presskonferensen inleds klockan 10. Här uppdaterar vi dig med det senaste. Jag som som livebloggar heter Bengt Östling.