I Raseborg står ungdomsledarna på huvudet för att nå ut när ungdomsgårdarna har stängt - digitala tjänster ersätter fysiska möten
På grund av coronaepidemin har ungdomsgårdar stängt. Men inte på nätet. I Raseborg har ungdomsledarna öppnat nya kanaler i sociala medier och är beredda att skämma ut sig själv.
I en tom ungdomsgård knäpper ungdomsledare Sebastian Berg på telefonens kamera. Han placerar ett torn av toalettpapper mitt i bild och ställer sig bredbent bakom. Så plockar han upp toapappersrullarna en efter en med munnen och kastar åt sidan.
Den tredje och sista rullen kämpar han med att få tag på med händerna bakom ryggen. Sedan stänger han av kameran och lägger videon på ungdomsbyråns nya Instagramkonto.
Den här utmaningen går nu ut till unga i Raseborg som inte kan komma till ungdomsgårdarna för att träffas.
En av dem som vanligtvis går till ungdomsgården i Karis är 17-åriga Kaisla Dahlqvist. Hon har lagt märke till att ungdomsbyrån blivit mer aktiva i sociala medier.
- Jag har sett att de blivit jätteaktiva på Tiktok och Instagram där de inte varit aktiva förut.
Hon tycker om utmaningarna ungdomsbyrån lagt upp på Instagram fast hon själv inte ännu testat på dem.
- Det är roligt att se på, och roligt att de lägger ut dem så får man prova om man vill, säger Dahlqvist.
Det är jätteviktigt att man får fram att det finns folk på jobb man kan prata med
― Kaisla Dahlqvist
Hon har också noterat att ungdomsbyrån skrivit ut klart och tydligt att man kan ta kontakt med dem med låg tröskel.
- Det är jätteviktigt. Många kan få den känslan att de här tjänsterna inte finns för att det inte är så konkret som det var förut. Alla kuratortjänster och allt sådant finns kvar ännu. Det är jätteviktigt att man får fram att det finns folk på jobb man kan prata med, säger Dahlqvist.
Kaisla Dahlqvist tycker det känns tråkigt att ungdomsgården är stängd.
- Jag skulle jättegärna vara med mina vänner och träffa dem och ha roligt tillsammans. Nu får man sitta hemma och göra skola och gå ut på promenad.
Dahlqvist håller kontakt med sina vänner via sociala medier. I en grupp på Snapchat skickar hon och vännerna bilder till varandra.
- Det är främst vardagsbilder, vad man sysslar med just då. Det är spontana bilder vi skickar till varandra.
Gemensam Instagram, Discord och Tiktok är ungdomsbyråns nya kanaler
Raseborgs ungdomsgårdar har varit stängda sedan 13 mars på grund av coronaepidemin. För att ändå kunna nå ut till de unga har ungdomsbyrån satsat på nya digitala tjänster.
Till nyheterna hör att ungdomsbyrån öppnat ett nytt gemensamt Instagramkonto. Tidigare har ungdomsledarna haft personliga konton på Instagram.
Raseborgs ungdomsbyrå har också öppnat ett konto på Tiktok, där de lägger upp korta videosnuttar där ungdomsledarna dansar.
Den tredje nyheten är att Raseborgs ungdomsbyrå har öppnat en virtuell ungdomsgård på den digitala tjänsten Discord.
Ungdomsledare Sebastian Berg berättar att de unga tyckt om de nya tjänsterna. Han har hört att de unga försökt göra utmaningarna som finns på Instagram men inte vågat ladda upp dem på nätet.
- Vi har såklart önskat att de skulle filma när de gör utmaningarna, men så långt har de inte kommit. Kanske de inte täcks. Men vi har jättemånga som ser på våra videor och vi har fått positiv feedback från ungdomarna.
Ungdomsbyrån använder också Snapchat och Facebook sedan tidigare för att nå ut till de unga.
Idéer till utmaningar hittar han och de andra ungdomsledarna i sociala medier. En kollega tipsade honom om en utmaning där man står på händerna och klär på sig en t-shirt.
- En av våra arbetare skickade den och sa att här skulle vara en omöjlig utmaning. Jag tänkte själv at den där klarar man inte i världen. Sen beslöt jag mig att testa mig fram och inte var det svårt sist och slutligen, säger Berg.
På videosnutten lutar han fötterna mot en vägg och sätter en arm i taget i t-shirten som ligger på golvet tills han fått på sig den. Han har fått humoristiska kommentarer på videon, en säger att den alltid klär på sig så på morgonen.
För de spelsugna finns ungdomsbyrån på Discord
Oliver Heikkinen är 15 år och går i Karis svenska högstadium. Han går sällan till ungdomsgården, men har nu märkt av att ungdomsbyrån blivit aktivare på Instagram.
- Det är helt intressant vad de sätter dit. De försöker hitta på nu när det är tråkiga tider något roligt att göra för att få tiden och gå, och få ungdomar att göra saker.
Heikkinen nämner ungdomsbyråns discordserver. Han har inte ännu deltagit i den men är bekant med Discord, där han hänger med egna kompisar.
Yle Västnylands reporter ber honom berätta vad Discord är.
- Det kan hända vad som helst på en Discordserver. Man kan chatta, skriva meddelanden, ha videosamtal. Är det många människor kan det bli kaotiskt i gruppen och man vet inte vad som händer. Man kan lyssna på musik tillsammans.
Och man spelar datorspel tillsammans?
- Det brukar människor hålla på med.
Heikkinen har inte testat att gå med i ungdomsbyråns server på Discord, men han är bekant med tjänsten. Han använder Discord för att hålla kontakt med sina vänner.
- Via Discord har vi talat varje dag under skoldagen och hjälpt varandra med skoluppgifter. Och sedan har vi efter skoldagen spelat spel tillsammans och pratat, berättar Oliver Heikkinen.
På ungdomsbyrån berättar Sebastian Berg att deras discordserver varit populär.
- Där har en hel hop med ungdomar skrivit in sig. Vi har två spelkvällar, onsdag och fredag, som två av våra ungdomsledare sitter och spelar datorspel med våra ungdomar och man kan chatta samtidigt, säger Berg.
Många unga saknar skolan
En utredning som Barn- och ungdomsstiftelsen låtit göra visar att skillnaden mellan fritid och skola blivit allt mindre tydlig för unga i högstadieåldern.
De flesta har enligt undersökningen anpassat sig bra till att gå i skola på distans. Men 48 procent av de unga som svarade sa att de saknar skolan.
1068 unga i högstadieåldern runt om i Finland svarade på enkäten vid månadsskiftet mars-april.
15-åriga Oliver Heikkinen tycker om distansundervisning. Men också han tycker det är trist att inte träffa människor.
- Inom vissa ämnen skulle det vara roligt att ha en lärare som förklara för en. Men man får saker bättre gjort om man sitter ensam hemma och inte har någon som stör en. Det är inte så roligt när man inte har vänner att umgås med, säger Oliver Heikkinen och konstaterar att han får mera gjort när han går i skola på distans.