Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortfarande inget erkännande för överfallet på en kvinna i Vasa på annandag jul – den misstänkte döms till fem års fängelse

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 17:08.
Åtald man och hans kvinnliga försvarsadvokat sitter i en rättssal med ryggarna vända mot kameran.
Bildtext På onsdagen inleddes rättegången mot mannen som bland annat misstänks ha överfallit och rånat en kvinna på annadag jul.
Bild: Yle/Roy Fogde

Mannen som misstänks ha överfallit och rånat en kvinna i Sandviken i Vasa på annandag jul erkänner inte dådet. Han hävdar att han senare hittat kvinnans telefon samt bankkort. På onsdag eftermiddag kom domen: Fem års fängelse.

På onsdagsmorgonen inleddes rättegången i Österbottens tingsrätt där en man står åtalad för en rad olika brott, bland annat grovt rån där en kvinna ska ha överfallits och rånats.

Vid 8-tiden på morgonen på annadag jul ifjol överfölls en kvinna som var ute på morgonpromenad på strandpromenaden i Sandviken i Vasa. Efter överfallet vandrade kvinnan in på Vasa centralsjukhus, skadad och utan minnesbilder av vad som hade hänt.

Enligt stämningsansökan ska en man upprepade gånger ha riktat slag mot kvinnans huvud och också fällt henne. Han ska ha slitit av henne jackan där kvinnan bland annat hade telefon, bankkort och nycklar. Han ska ha tömt jackan på innehåll och slängt jackan på marken.

Förlorade luktsinne och minne

Kort efter överfallet vandrade kvinnan in på Vasa centralsjukhus, skadad och utan jacka.

Kvinnans jacka hittades senare på strandpromenaden. Det som inte hittades var hennes nycklar och telefonfodral innehållandes telefon, bankkort, körkort och gymkort.

När kvinnan kom in på sjukhuset hade hon flera synliga yttre skador som sår och tydliga slag mot ansiktet. Efter undersökningar och magnetröntgen stod det klart att kvinnan bland annat fått slag mot huvudet och en hjärnskada som potentiellt hade kunnat vara livshotande.

Kvinnan hade inga minnesbilder av vad som skett, det har hon inte än i dag. Faktum är att hon inte har några som helst minnesbilder från överfallet och några dagar framåt.

På grund av hjärnskadan har kvinnan minnesluckor, förlorat luktsinne samt nedsatt hörsel på högra örat.

Kvinnans försvarsadvokat kräver att mannen ersätter kvinnan med dryga 29 000 euro, bland annat för bestående men. Försvaret lyfter bland annat fram att kvinnan förlorat sitt luktsinne, vilket påverkar hennes framtida yrke som läkare.

Den misstänkte mannen köpte tobak med offrets bankkort

Tack vare kvinnans telefon och bankkort kom polisen den nu åtalade mannen på spåren. Samma dag som överfallet skedde besökte den misstänkte mannen en bensinstation. Där köpte han cigaretter med offrets bankkort.

Senare under dagen hittade polisen kvinnans telefon och bankkort hos mannen som kom att häktas och misstänkas för grovt rån.

Polisen fann också ett fotavtryck på platsen som matchade den misstänkte mannens skor. Dessutom lyckades man identifiera honom på en övervakningsvideo från sjukhuset.

Mannen som suttit häktad sedan det inträffade dådet har inte erkänt att han överfallit och rånat kvinnan.

Åtalas också för annat

När mannen nu står åtalad i Österbottens tingsrätt är det inte bara under åtalsskriften grovt rån. Han åtalas också bland annat för rån, våldsamt motstånd mot tjänsteman och fånges vapeninnehav.

I september bröt mannen sig in på ett arbetsplatsområde i Vasa och stal bland annat en diamantkap. Mannen erkänner rånet.

Efter att mannen häktats har han gjort sig misstänkt på sex åtalspunkter. Bland annat för våldsamt motstånd mot tjänsteman när han hindrat fångvaktare från att komma in i hans cell. Han viftade också mot väktarna med en sax.

Mannen har erkänt en del av brotten som han misstänks ha begått i fångenskap.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för de brott som mannen står åtalad för.

Fem års fängelse och över 30 000 euro i ersättning

På onsdag eftermiddag kom domen från tingsrätten: Den åtalade döms till fem års fängelse.

Han dömdes på alla de åtta punkter han stod åtalad för.

Han ska ersätta offret med totalt strax över 26 000 euro, i summan ingår bland annat 10 000 euro för tillfälliga men och 12 000 euro för förlorandet av luktsinnet.

Han ska dessutom ersätta offrets rättegångskostnader på strax över 5000 euro.

Texten uppdaterad 15.4 kl. 17.08 med domen