Orken en nyckelfråga i arbetslivet under coronakrisen, men satsningarna övertygar inte
Coronakrisen har drabbat de flesta som är i arbetslivet. Många har övergått till distansarbete och många berörs av samarbetsförhandlingar. Arbetstagare, arbetsgivare och företagare är alla oroade över sin egen och andras ork.
Samarbetsförhandlingar förs eller har förts på nästan var tredje arbetsplats under coronakrisen, visar tjänstemannacentralorganisationen STTK:s enkät till medlemsorganisationernas förtroendemän.
Uppemot hälften av företagen har använt sig av möjligheten till kortare samarbetsförhandlingar, som kom till i samband med krisen.
- Kassaflödet har i många företag sinat snabbt på grund av dålig efterfrågan. Att man gjort förhandlingarna snabbare har säkert varit ändamålsenligt för många företag, säger direktör Katarina Murto vid STTK.
De flesta distansarbetar i någon form
Många anpassande åtgärder har vidtagits. Permitteringar har gjorts på 45 procent av arbetsplatserna. På privata sidan har permitteringar gjorts på 22 procent av arbetsplatserna.
Uppsägningar har enligt enkäten tillsvidare varit förhållandevis ovanliga, medan arbetsuppgifterna ändrat för många, speciellt på den offentliga sidan.
På 12 procent av STTK:arnas arbetsplatser har man övergått helt till distansarbete, medan det delvis distansarbetas på 79 procent av arbetsplatserna.
Otillräcklig diskussion och påverkningsmöjligheter
STTK:s förtroendemän oroar sig för personalens ork. Många som jobbar är rädda och osäkra inför framtiden, både vad gäller den egna hälsan, arbetsplatsen samt utkomsten.
- Det skulle vara mycket viktigt att arbetsgivarna, såväl ledningen som förmännen, förstår att speciellt nu satsa på personalens mentala välmående både på arbetsplatserna och i distansarbetet, säger Katarina Murto.
Dålig arbetergonomi i distansarbetet nämns som ett problem. Förtroendemännen upplever att man på många arbetsplatser inte på ett tillräckligt sätt diskuterat frågor och låtit personalen vara med och påverka.
Alla parter i samma båt vad gäller orken
Verkställande direktör Mikael Pentikäinen vid Företagarna i Finland säger att orken sätts på prov under coronakrisen. Det gäller såväl företagare som anställda.
Enligt Pentikäinen har man i många arbetsgemenskaper också löst problem som coronakrisen orsakat i gott samförstånd.
- Många måste vid sidan om sitt eget distansjobbande också övervaka barnens skolgång och fixa mat till familjen. Därför är det viktigt att kunna återgå till normala förhållanden så snabbt som möjligt.
”Regeringen kan ta på sig av socialförsäkringsavgifter”
Enligt Pentikäinen har många företag tvingats inleda samarbetsförhandlingar för att undvika oöverkomliga problem som förorsakas av coronakrisen.
Han hoppas att permitteringar och uppsägningar kan undvikas så gott det går.
Företagarna i Finland hoppas att regeringen ska ta på sig ansvaret för åtminstone en del av företagens och företagarnas socialförsäkringsavgifter.
- Det här skulle också lätta på trycket på arbetslöshetskassorna, säger Pentikäinen.
Tjänstemannacentralorganisationen STTK:s enkät skickades ut till organisationens huvudförtroendemän och förtroendemän. 1855 förtroendemän som hör till STTK:s medlemsorganisationer svarade på enkäten, som genomfördes 31.3-7.4.