Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stora skillnader i vad det kostar när butikspersonal i Västnyland plockar ihop matvaror – små affärer ger mer service än stora

Från 2020
Uppdaterad 16.04.2020 18:39.
Två plastkassar med matvaror ställda ute på en trappa.
Bildtext Lyxen eller nödvändigheten att få matvaror hemkörda ända till ytterdörren kostar allt från 6,50 euro till 17,90 euro och uppåt.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är stora skillnader i vad det kostar att beställa matvaror som plockas ihop av butikspersonal för avhämtning eller hemleverans.

Det är ganska svårt att hitta uppgifter om ens matbutik erbjuder att plocka ihop matvaror och kanske till och med köra hem ens matkassar.

Vi har granskat Västnyland.

Nu har vi inte ringt alla mataffärer i Västnyland för att få exakta uppgifter. Men vi har nog försökt hitta all tänkbar information på dagligvarukedjornas hemsidor.

Större affärer har inte alltid hemleverans

Lättast var det att hitta uppgifter om K-affärerna, man fyller helt enkelt i postnummer eller ort.

Till exempel får man veta att K-supermarket i Karis plockar ihop matvaror för avhämtning. Den här servicen kostar 6,20.

Samma erbjuder K-supermarket Popsi i Ekenäs. Här kostar det 6,90 om man vill att butikspersonalen plockar ihop ens matvaror som man sedan själv kommer efter.

Ingen av de här ordnar hemtransport.

De är också de enda K-affärerna i hela Västnyland som har de här uppgifterna på nätet.

Men utanför internet ser verkligheten annorlunda ut.

Gratis om man man hämtar matkassen från lastbryggan

Till exempel K-market Lantis i Ingå både plockar ihop och kör hem mat, berättar köpman Monica Brunberg.

En K-market utiifrån. Butiken finns i Ingå. Det är regnväder. Utanför finns bland natta en skottkärra (som är till salu).
Bildtext I Lantis i Ingå har man redan kallat in sommarjobbare. Det tar en hel del tid att plocka ihop matvaror för kunder som inte kan, får eller vill gå till butiken.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Vi plockar ihop varor alla dagar. Vi har ett system där folk ringer eller skickar e-post. När vi plockat färdigt sätter vi ut varorna på lastbryggan och sedan plockar kunderna maten därifrån.

Den här servicen kostar ingenting, berättar Monica Brunberg.

- Vi kör med service och i dessa tider ska man vara flexibel. Vi hoppas kunderna kommer ihåg oss efter det här också, säger köpman Monica Brunberg.

En kvinna med glasögon, kort hår, klädd i svart fleecejacka. Hon står inne i en butik. Bakom hylla med kryddor och salladsdressingar och majonnäser.
Bildtext Köpman Monica Brunberg på Lantis i Ingå berättar att hon har haft jobbtelefonen med sig också när affären har stängt.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

På Lantis i Ingå kör man också hem varor.

- Vi har i alla tider levererat här i byn åt våra gamla kunder och då har vi inte tagit betalt. Nu måste vi ta betalt när vi kör längre bort, säger Monica Brunberg och tillägger att butiken tar 7,50 för hemkörning.

I dagens läge är det inte endast äldre Ingåbor som vill att butikspersonalen plockar ihop matvaror och kör hem dem.

Också stadsbor på väg till sina stugor anlitar den här servicen.

- Vi har haft planer på att starta näthandel, men det är något vi får ta senare, säger Monica Brunberg som i dagens läge har kallat in sommarjobbare och dessutom har sin man att sköta hemleveranserna.

Hur och var i Västnyland fungerar servicen med att plocka ihop matkassar som levereras hem till kunderna?

6:27

Inte resurser till utökad hemleverans

Också till exempel K-supermarket i Ekenäs kör hem mat till en del äldre kunder, det här är en service man haft redan tidigare.

- Däremot har K-affärerna i Ekenäs inte resurser att utöka servicen med hemleverans till nya kunder, säger köpman Thomas Virranvuo.

Varubodens personal plockar inte ihop matkassar

S-marketarna i Hangö, Ekenäs, Pojo, Karis och Ingå öppnar en timme tidigare för att personer som tillhör riskgruppen ska kunna gå i butiken när det det är lugnare och mindre folkträngsel.

Detsamma gäller de mindre Sale-butikerna.

Sale i Tenala
Bildtext S-kedjans mataffärer i Västnyland öppnar en timme tidigare än vanligt för att riskgrupper ska kunna handla i lugn och ro utan en massa andra kunder inne i butiken samtidigt. Arkivbild av Sale i Tenala.
Bild: Yle/Minna Almark

Däremot har de västnyländska affärerna som hör till S-kedjan ingen egen tjänst där man plockar ihop matvaror för avhämtning eller hemleverans.

I stället låter Handelslaget Varuboden Osla ett flygplatsföretag sköta mattransporterna.

Företaget, som grundades 2015 i Tusby och som sköter parkering av flygresenärers bilar, satsar nu mera på matuppköp och hemkörning i Väst- och Östnyland.

Den här servicen kostar 17,90 per gång, men om det till exempel är längre än tio kilometer mellan matbutik och hem så tar företaget en tilläggsavgift på 1,20 per kilometer.

För den mat som köps via det här företaget får man inte heller någon så kallad S-bonus.

Lidls affärer i Västnyland har inget system med avhämtning eller hemleverans av mat. Åtminstone ger flera sökningar på nätet inga sådana träffar.

Bybutiken i Bromarv kunde före coronakrisen föra varor ända in i folks kylskåp

Efter att surfat runt på oändligt många nätsidor och ringt runt till olika dagligvarukedjor, butiker och enskilda köpmän så verkar det som att servicen fungerar bäst ute på glesbygden eller på små orter med små mataffärer i dessa coronatider.

Precis som diversehandeln Lantis i Ingå, har bybutiken Skafferi Ett i Bromarv sedan tidigare ett inarbetat system där man plockar ihop varor och för hem till kunderna.

Tidigare tog butiken i Bromarv 3,50 för att plocka ihop matvaror, nu kostar den servicen ingenting.

Det nya i Bromarv är ett tält utanför butiken, där det finns kylskåp och frysar med färdigt hopplockade matkassar.

Ett tält i blå-vitt plast som står utanför en matbutik. Inga ytterväggar. Innanför tältet finns kylskåp och frysar.
Bildtext "Kristältet" kallar Tanja Eriksson det torgtält butiken i Bromarv har spänt upp för att skydda kylskåp, frysar och matkassar från sol, regn och snö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hemkörning i Bromarv kostar 6,50.

Köpman Tanja Eriksson och delägare till Skafferi Ett i Bromarv är glad över att butiken har haft samma service redan före coronaläget. Kunderna är vana vid att få varor hopplockade och hemlevererade.

- Vi har bland annat haft sommargäster, flera familjer som har skickat sina matlistor per e-post. Då har vi i förväg kunnat beställa varor till Bromarv, vi har plockat ihop dem och kört hem och satt in varorna i deras kylskåp, berättar Tanja Eriksson.

En kvinna med glasögon och långt här, klädd i grått och blått inne i en matffär. Bakom henne en hylor fulla med torrvaror, typ pasta, knäckebröd och kex.
Bildtext Tanja Eriksson berättar också om en mamma som redan före coronakrisen tyckte det var besvärligt att handla mat med barnen i släptåg. Då fick personalen plocka ihop hennes baslista, medan kunden sedan kunde gå runt och plocka åt sig specialvaror.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Matvaror plockas ihop under sena kvällar och nätter

I dagens läge jobbar personalen och de två delägarna i butiken i Bromarv i två olika skift.

- Det här för att inte riskera att hela personalen insjuknar eller hamnar i karantän, säger Tanja Eriksson.

För tillfället har hennes kompanjon Ragna-Lise Karlsson valt att hållas borta från butiken om dagarna.

I stället är det hon som jobbar sena kvällar och till och med nätter för att plocka ihop varor till följande dags avhämtning eller hemleverans.

Priserna varierar en hel del i vad det kostar att beställa matvaror hem i Västnylad. På glesbygden är man billigast

8:08

Diskussion om artikeln