Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyttedrottningen Linda Sällström om att sportvärlden står stilla: “Liv står på spel och jämfört med det är idrott mindre viktigt"

Från 2020
Linda Sällström i Daniel Olins show, våren 2020.
Bildtext Fotbollsproffset Linda Sällström gästar Daniel Olin i veckans avsnitt.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Första ordet hon lärde sig var “bollen” och hon sprang innan hon lärde sig gå. Fotboll har präglat Linda Sällströms liv sen barnsben och även den här exceptionella tiden fylls med fotboll, om än på ett annat sätt.

Dagarna under coronakrisen ser inte så annorlunda ut för fotbollsproffset Linda Sällström jämfört med hur de normalt ser ut. Hon äter, sover och tränar.

Skillnaden är att hon sen två månader tillbaka gör det i Finland i stället för i Frankrike och att hon tränar utan sina lagkamrater i Paris FC.

- Klart att det är tråkigt att träna utan sina lagkamrater, men det är bättre än att inte träna alls.

Jämfört med sina franska lagkamrater har Sällström ändå haft bättre möjligheter att träna då rörligheten i Finland inte har begränsats i samma utsträckning som i Frankrike, där det varit utegångsförbud i landets största städer.

Jalkapalloilija Linda Sällström Paris FC:n harjoituksissa.
Bildtext Träningarna med lagkamraterna i Paris FC är på paus.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Trots att hon saknar fotboll i bemärkelsen matcher och lagträningar ser hon inget annat alternativ än att hela sportvärlden pausas.

- Jag ser det som ett måste med tanke på att det är mycket större saker som pågår i världen just nu. Det är liv som står på spel och jämfört med det är idrott mindre viktigt.

En internationell fotbollskarriär

Första steget mot en internationell fotbollskarriär tog Sällström redan 2008 när hon värvades till Djurgården IF:s damlag. Ett stort steg som hon var tveksam till, då hon hade ett halvt år kvar av sina gymnasiestudier.

- Jag kände mig inte riktigt redo, fast det var en dröm som kunde gå i uppfyllelse.

Som 19-åring flyttade Sällström ändå från Vanda till Stockholm och överraskades av högre krav än vad hon var van vid.

- Det var tufft att vara yngst och sämst på varje träning, det var väldigt höga krav och jag fick en massa utskällningar.

Ung Linda Sässltröm på prispallen
Bildtext Linda Sällström blev van vid medaljer redan i unga år.
Bild: Privat

En stor skillnad för den finländska juniorstjärnan som fram tills då hade varit bäst på nästan allt hon gjorde.

- Jag var inställd på det. Jag visste att jag kanske inte kommer vara riktigt lika bra som de andra för de var äldre och mera erfarna. Jag var ändå där för att utvecklas.

Friidrotten som hon hade hållit på med vid sidan av fotbollen och även tänkt fortsätta med i Sverige gick inte ihop med det nya schemat.

- Efter några månader fick jag inse att det är en helt annan nivå än vad jag var van vid, och vi tränade så mycket hårdare och det var jag inte förberedd på.

Anfallaren fick lämna stavhoppningen och istället fick hon dras med flera allvarliga korsbandsskador.

Skadorna stal tre år av karriären

Den första korsbandsskadan kom år 2010 när Sällström spelade med Linköpings FC och under hennes tid i klubben följde två korsbandsskador till.

- En skada betyder ett år bort från fotbollen och tre skador på tre år betyder att jag knappt spelade någon fotboll på tre år. En proffskarriär är kanske tio år så ta nu bort tre år därifrån.

Ung Linda Sällström
Bildtext Linda Sällström sprang redan när hon var 10 månader gammal. "Jag hade bråttom redan då", säger anfallaren som i dag är känd för sin snabbhet.
Bild: Privat

Efter den tredje skadan började hon ifrågasätta sitt karriärval och om fotboll ens var något för henne, eftersom kroppen inte verkade hålla. Inga lätta tankar att dras med för någon som andas och lever fotboll.

- Jag var fotbollsspelaren Linda Sällström och tog man bort fotbollen hade jag ingenting kvar.

Hon lekte lite med tanken att ta upp stavhoppningen igen, men beslöt sig sist och slutligen för att ge fotbollen en till chans. Helt enkelt för att inte bli i en situation där hon som äldre skulle ångra sig och se att hon kunnat göra mera för att komma tillbaka på fotbollsplanen.

- Okej, tänkte jag, jag rehabiliterar knäet och tar mig tillbaka och sen efter det ser jag om fotboll är något för mig eller inte.

Det blev inte bara mera rehabilitering än fotboll under flera års tid. Det var också frustrerande att inte kunna spela fotboll som hon flyttat till Sverige för att göra, men besvikelsen slutade inte där.

- Jag tänkte att om jag är tillräckligt bra så får jag kontrakt, att det är här och nu som gäller. Men det fick jag erfara att inte riktigt stämde.

Sällström missade chanser att få kontrakt med flera toppklubbar i Europa som var intresserade, men som ansåg att hon var en för stor risk till följd av sin skadehistoria.

En nytändning

Istället flyttade hon till Hässleholm då hon värvades av Vittsjö GIK. Det var i Hässleholm som målen började rassla in i nätet och Sällström steg snabbt i den svenska skytteligan.

Linda Sällström
Bildtext Det var som om att Linda Sällström hittade sin plats på planen igen efter en lång period av skador när hon kom till Vittsjö GIK.
Bild: All Over Press

Även med Finlands speltröja på sig gjorde Sällström mål som aldrig förr. Målen följde på varandra och efter drygt hundra spelade landskamper har Sällström blivit alla tiders målskytt med 45 mål.

Fastän Linda Sällström drivs av en vilja att vara bäst ställer hon sig ödmjuk till att hon är den fotbollsspelare som gjort flest mål för Finland i landskamper.

- Det att jag har gjort en massa mål betyder inte att jag är bäst, säger hon och nämner förebilderna Laura Kalmari och Anne Mäkinen.

Bonjour Paris

I Frankrike fick man upp ögonen för målsprutan Sällström och sommaren 2018 sa hon tack och hej till Skåne och bonjour till Paris.

Kontrasten var stor mellan Hässleholm, som av vissa har kallats för “Sveriges fulaste stad”, och kärlekens huvudstad, Paris.

Jalkapalloilija Linda Sällström Pariisissa.
Bildtext I Paris var det lätt att trivas för Linda Sällström.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Det var kärlek vid första ögonkastet och det första året gick hon mest runt och förundrat tittade på byggnaderna i staden.

- När jag pratade med mina vänner hemma i Finland så fick jag höra att jag verkar så glad och de undrade om jag var kär.

- Ja, i Paris, svarade jag.

Som herrspelare skulle Linda Sällström vara miljonär

Internationellt fotbollsproffs och miljonär var några av de storslagna drömmar Sällström närde som yngre.

- Jag trodde stenhårt att det var möjligt, men jag har fått sänka ribban lite grann sen dess.

Faktum är att en av de drömmarna skulle kunna vara uppfylld om hennes lagkamrater var män.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom fotbollen gör att det som kvinnlig fotbollsspelare fortfarande är betydligt svårare att bli miljonär än vad det är för fotbollsspelande män.

- Det är en väldigt, väldigt stor skillnad. Det är inte 60/40 eller nåt sånt, utan det är promillen som vi damspelare tjänar jämfört med manliga toppspelare.

Norska Ada Hegerberg är den bäst betalda kvinnliga fotbollsspelaren. Det hon tjänar på ett år drar flera av världens bäst betalda manliga fotbollsspelare in på en vecka.

Sällström påpekar dessutom att det är få spelare i damlag som kommer i närheten av Hegerbergs lön.

- Det är verkligen i en klass för sig, det är inget som damfotbollsspelare tjänar i allmänhet. Hegerberg tjänar tio gånger mer än vad en internationell damspelare tjänar.

Linda Sällström om inkomstskillnader i fotbollsvärlden - Spela upp på Arenan

Damlagen är beroende av herrlagen

Eftersom sportvärlden har pausats till följd av coronapandemin har flera stora fotbollsklubbar blivit tvungna att göra nedskärningar, vilket riskerar att drabba damklubbarna hårdare.

- Man måste dra ner på kostnaderna och då drar man ner från damsidan, men å andra sidan så är damverksamheten en så liten del för storklubbarna att dom inte sparar mycket pengar där.

- Skulle de däremot sälja en herrspelare så skulle hela damverksamheten gå runt för samma slant, nämner Sällström som jämförelse.

Sällström har inte ännu själv märkt av några ekonomiska konsekvenser. Hon och hennes lagkamrater i Paris FC får fortfarande full lön. Vilket var en trevlig överraskning för henne på lönedagen.

- Jag trodde det var 84 procent av lönen vi skulle få, men det visade sig att jag inte kunde så bra franska som jag trodde, skrattar hon.

Uppskjutna turneringar

Herrarnas europamästerskap i fotboll, som skulle ha gått av stapeln i sommar, har skjutits upp med ett år, och likaså de olympiska sommarspelen. Det innebär att det skulle vara två andra stora sportevenemang under sommaren 2021 utöver damernas europamästerskap i fotboll, som nu har skjutits upp med ett år.

- Jag tycker att det skulle bli lite tårta på tårta på tårta, och det smartaste för alla är att flytta damernas EM med ett år.

Linda Sällström och landslaget jublar.
Bildtext Linda Sällström ser fram emot att dra på sig landslagströjan igen sommaren 2022.
Bild: All Over Press

Det innebär också att den sista av Sällströms stora drömmar skjuts upp med ett år.

- Det är den sista stora drömmen jag har kvar för min karriär. Jag känner mig nöjd med allt det andra, men skulle jag få uppleva ännu ett stormästerskap så skulle jag vara väldigt nöjd och glad.

Hur ofta drömmer du om det?

- Dagligen!

Se hela intervjun med Linda Sällström när hon är gäst hos Daniel Olin på lördag 23.5 på Yle Arenan, söndag 24.5 kl. 20.00 i Yle Fem eller lyssna på intervjun på måndag 25.5 kl.19.22 i Yle Vega.

Diskussion om artikeln