Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Knorr i politiska leden efter att Nylands gränser öppnades

Från 2020
En man pekar mot någonting under ett möte. I bakgrunden syns människor som sitter vid mötesbordet och en mötesklubba.
Bildtext Antti Kurvinen leder Centerns riksdagsgrupp.
Bild: Pekka Tynell / Yle

På en del håll har regeringens beslut att öppna Nylands gränser väckt kritik och oro. Centern hade som väntat hoppats att man fortsatt att hålla Nyland isolerat, och oppositionspartiet Samlingspartiet menar att gränsöppningen sänder fel signaler.

Centerriksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen säger på Twitter att beredskapslagen och grundlagen tyvärr inte lämnade utrymme för några andra tolkningar än att öppna den nyländska gränsen.

Faran är ändå inte över. Nu måste man noggrant följa med läget och överväga nya begränsningar, säger Kurvinen.

Kurvinens partikamrat Mikko Kärnä uttrycker likaså missnöje med beslutet. I ett pressmeddelande säger Kärnä att folk kommer att "dö på grund av grundlagen", eftersom folk inte kommer att följa rekommendationerna. Enligt honom borde regeringen i stället för att öppna Nyland ha övervägt att isolera också andra landskap som har många coronafall.

"Sänder fel signaler"

Inom oppositionspartiet Samlingspartiet har viceordförande Sanni Grahn-Laasonen uttryckt oro för att öppnandet av gränsen ger fel signaler.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml): Försök med att slopa obligatorisk skolsvenska.
Bildtext Sanni Grahn-Laasonen, viceordförande i Samlingspartiet
Bild: Tommi Parkkinen/Yle

I språkröret Verkkouutiset undrar Grahn-Laasonen varför regeringen inte lade fram någon alternativ plan i stället.

– Att öppna den nyländska gränsen – och det strax före ett veckoslut – sänder ut fel signaler. Helhetsbilden blir otydlig, säger hon.

Sjukvårdsdistrikten befarar fler coronafall

Inom sjukvårdsdistrikten utanför Nyland ser man med oro på den nya situationen då nylänningarna igen får röra sig fritt över landskapsgränsen.

Chefen för Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt Marja-Liisa Mäntymaa säger till Uutissuomalainen att hon hade hoppats att isoleringen av Nyland hade varat lite längre.

– På tisdagen hade vi i Kymmenedalen 18 fall av coronasmitta per 100 000 invånare – i Nyland är andelen 118. Det gör mig bekymrad.

I Päjänne-Tavastland uppskattar vd:n för vårdsamkommunen, Marina Erhola, att fallet i området kommer att öka inom 2–3 veckor.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är ledande överläkaren Mikko Pietilä lugn.

– Vi klarar av en moderat ökning av patienttillströmningen, säger han.

Diskussion om artikeln