Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronafallen kan öka i Österbotten när Nylands gränser öppnas – läkare vädjar till alla att hålla avstånd och tvätta händerna

Från 2020
Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Även om dagarna blir längre och solen skiner, är det inte läge att strunta i rekommendationerna och restriktionerna, säger Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.
Bild: Vasa centralsjukhus bildbank

Om inte folk följer rekommendationerna kan antalet smittade av coronaviruset öka i Österbotten när gränserna till Nyland öppnas. Det tror såväl Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus som Heikki Kaukoranta på Vasa stad.

Regeringen har beslutat öppna Nylands gränser.

I en intervju på tisdag eftermiddag innan beslutet om att öppna de nyländska gränserna var fattat, sa Heikki Kaukoranta, överläkare på Vasa stad, att Österbotten kommer att ha fler nya fall av coronaviruset om två veckor om gränsen öppnas än om gränsen inte hade öppnats.

När Yle Österbotten når Peter Nieminen, chef för den operativa ansvarsenheten på Vasa centralsjukhus, på onsdag eftermiddag är han inte långt ifrån Kaukorantas uttalande.

- Du frågar vad jag tror, förstås är jag orolig. Det finns så många fler smittade i Nyland. Om inte folk följer reglerna finns det en risk att smittfallen ökar, säger Nieminen.

Därför passar Peter Nieminen på och vädja till alla om att följa alla rekommendationer som finns. Det är inte dags att lätta på restriktionerna även om dagarna blir längre och solen skiner, säger han.

- Det är väldigt viktigt att hålla social distans och en god handhygien.

Tar möjlig smitta bland personalen på högsta allvar

På tisdagseftermiddagen gick Vasa centralsjukhus ut och berättade att 55 anställda försatts i karantän sedan en anställd och en patient testats positivt för covid-19.

I pressmeddelandet som sjukhuset skickade ut stod det bland annat så här: "Den anställdas testresultat visade sig vara positivt efter arbetspasset, vilket betyder att den anställda hunnit utsätta andra personer under sitt arbetspass." Det har lett till frågan om den anställda testades först efter arbetspasset, eller om hen testades och fick jobba i väntan på resultatet.

- Jag kan inte kommentera enskilda fall. Det jag kan säga är att vi alltid tar det säkra före det osäkra. Om någon utsätts för smitta tar vi det på högsta allvar och sådana personer sätts i karantän, säger Peter Nieminen.

Nieminen berättar att de på Vasa centralsjukhus följer samma riktlinje som många andra, de testar alla som kan ha smittats eller som rört sig där det funnits smitta. Men de har lägre tröskel när det gäller sjukvårdspersonal.

Dock har det visat sig att om man inte har symptom är det sannolikt att man inte heller testar positivt, trots att man kan gå och bära på viruset.

- De som har varit i kontakt med de som är smittade sätts i karantän. Om de inte får några symptom får de komma tillbaka, men många kontrolltestas, säger Nieminen.

Ring läkare om du är i valet och kvalet

Peter Nieminen säger att Vasa centralsjukhus är en av de säkraste platserna att befinna sig på just nu eftersom man där håller strikt på hygien, avstånd och descinfiering.

- Ifall man ens känner sig lite sjuk ska man inte komma till sjukhuset. Jag vill poängtera att om man är i valet och kvalet ska man ringa till sjukhuset och så får en läkare göra en bedömning om man kan komma till sjukhuset eller inte.

Enligt en person som kommenterat på Yle Österbottens webbplats, tvingas era anställda komma på jobb fast de är halvfriska. Stämmer det?

- Nej, nej, nej. Det stämmer inte. Om man känner sig sjuk stannar man hemma. Varje morgon kollar vi hur alla som är på jobb mår. Vi har strikta regler för det här, säger Nieminen.

Angående skyddsutrustning och andningsskydd säger Nieminen att det inte används i sjukhusets normala verksamhet. Hur situationen ser ut med sjukhusets tillgång på dylik utrustning kan du läsa mer om här.

På onsdag förmiddag hade 47 personer testats positiva för coronaviruset inom Vasa sjukvårdsdistrikt sedan pandemins utbrott. Sammlagt har 834 prover tagits.

Vasa centralsjukhus är i full beredskap. Sjukhuset vårdar patienter med covid-19, varav en del vårdas på intensiven.

Diskussion om artikeln