Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny storm runt svensk ishockey – krönikör kräver förbundspampens avgång efter avslöjande om könsdiskriminerande lönesättning: "Ingen tvekan vem som bär ansvar för soppan"

Från 2020
Sverige vann A-gruppen i VM.
Bild: /All Over Press

Det svenska ishockeyförbundet anklagas för könsdiskriminerande lönesättning, skriver SVT. Förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt påstår att det inte stämmer, men i svensk press krävs hans avgång.

Stormen i det svenska ishockeyförbundet har inte bedarrat. Förra hösten valde spelarna i damlandslaget att strejka på grund av brist på jämställdhet och förståelse från förbundshåll.

Säsongen har kantats av negativa rubriker och nu avslöjar SVT att fackklubben i förbundet skickade ut en protest mot förbundets lönesättning i november. ”Arbetsgivaren är i total avsaknad av lönestrategi och lönepolicy”, står det bland annat i protesten.

Enligt fackklubben ska kvinnor i förbundet ha fått betydligt lägre lön jämfört med män med liknande arbetsuppgifter.

– Vi strävar givetvis efter en rättvis lönesättning. Den där bilden stämmer inte, säger svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt till SVT.

Enligt SVT finns det ett stort missnöje bland arbetstagarna i förbundet. Arbetsgivaren tar inte arbetsrättsliga frågor på allvar.

Fackordförande fick gå

Dessutom tillsattes ett arbetsmiljöombud först när ett misstänkt fall av sexuellt ofredande skedde i februari.

Enligt facket inleddes inte en utredning inom förbundet tillräckligt snabbt, men Boustedt påstår att så inte är fallet.

Tommy Boustedt.
Bildtext Tommy Boustedt.
Bild: imago sport/AOP

I slutet av mars avskedades Anders Feltenmark – ordförande för fackklubben i ishockeyförbundet. Enligt SVT ska han ha fått sparken för att bland annat ha polisanmält det sexuella ofredandet.

Enligt förbundet fick han lämna sitt jobb på grund av arbetsbrist.

– Vi har en överenskommelse med Anders och vi kan inte prata om några detaljer. Vi kan inte agera utefter vad som ser märkligt ut eller inte, säger Boustedt.

"Smittar av sig på allt"

SVT:s nyhet är den senaste rapporteringen runt ishockeyförbundet som har en negativ ton.

I en krönika skriver Aftonbladets Mats Wennerholm att det är dags för Tommy Boustedt att lämna sin post.

”Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att koppla ihop Feltenmarks arbete med att det var just han som plötsligt sparkades på grund av arbetsbrist”, skriver Wennerholm.

”Det är ingen tvekan om vems ansvaret är för den erbarmliga soppa som just nu solkar ett av svensk idrotts mest värdefulla varumärken. Det här smittar av sig på allt och även det som brukar kallas Sveriges mest folkkära landslag Tre Kronor. Därför är det dags att gå, Tommy.”