Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utnämningen drogs tillbaka i sista minuten – Päivi Nerg föreslås bli Finansministeriets nya kanslichef

Från 2020
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Bildtext Päivi Nerg ligger bra till att bli Finansministeriets nästa kanslichef.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Utnämningen av Finansministeriets nya kanslichef skulle behandlas under statsrådets allmänna sammanträde på torsdagen. Utnämningen drogs ändå tillbaka i sista minuten.

Enligt Juha Majanen, förvaltnings- och utvecklingsdirektör på Finansministeriet, var det understatssekreterare Päivi Nerg som skulle ha föreslagits till posten, men utnämningen ströks från agendan.

– Partierna vill ännu noggrant gå igenom alla papper och motiveringarna för utnämningen, säger Majanen till STT.

Utnämningen kommer att behandlas på nästa veckas möte.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare i dag att tidningen fått bekräftelse på vem som var den föreslagna kandidaten och att utnämningen skjutits upp.

Svår post att fylla

Utnämningen av den mycket inflytelserika posten som Finansministeriet kanslichef har varit i baklås länge. Enligt medieuppgifter har den fördröjts bland annat på grund av politiska meningsskiljaktigheter.

Den nuvarande kanslichefen Martti Hetemäki ska stiga åt sidan och bli arbetslivsprofessor.

I slutet av mars stod det ändå klart att Hetemäki kommer att fortsätta på sin post till slutet av juni på grund av coronaläget.

Det är statsrådet som utnämner kanslicheferna utifrån förslag från ifrågavarande ministerium.

Utöver Päivi Nerg är det Lauri Kajanoja, rådgivare till Finlands banks direktion, Leena Mörttinen, chef för Finansministeriets finansmarknadsavdelning, Markus Sovela, finanspolitisk samordnare vid Finansministeriet och Juhana Vartiainen, Samlingspartiets riksdagsledamot, som sökt tjänsten.

Källa: STT

Diskussion om artikeln