Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland ser över coronarestriktioner – butiker öppnas, skolorna förblir stängda

Från 2020
Halvnärbild av en kostymklädd kvinna i övre medelåldern. Tysklands förbundskansler håller presskonferens den 15 april 2020 om restriktionerna med anledning av coronaviruset.
Bildtext Tysklands förbundskansler håller presskonferens den 15 april 2020 om restriktionerna med anledning av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tyskland ska mindre butiker återigen kunna öppna sina dörrar. I övrigt kommer de nu gällande restriktionerna att vara i kraft fram till den 3 maj. Efter det ska åtminstone en del av skolundervisningen köra igång igen.

Alla skolor i Tyskland förblir stängda i några veckor till. Först från och med måndagen den 4 maj ska skolundervisningen stegvis köra igång.

I ett första skede ska man börja med undervisningen i avgångsklasserna, medan de övriga eleverna fortfarande ska stanna hemma.

Bland annat det här slogs under onsdagen fast i förhandlingar mellan förbundskansler Angela Merkel och regeringscheferna i de tyska delstaterna.

Fram till slutet av augusti kommer också alla storevenemang att förbjudas. Här handlar det bland annat om konserter, festivaler och idrottsevenemang.

Under onsdagens videokonferens bestämdes också att mindre butiker ska kunna öppna igen.

Affärer som är mindre än 800 kvadratmeter ska kunna öppna om de kan lägga fram ett så kallat hygienkoncept. Hit hör bland annat en plan för hur man ska undvika långa köer.

Hotell, restauranger och köpcenter ska också i fortsättningen hålla stängt.

Munskydd inte obligatoriska

Vad gäller den allmänna rörligheten så kommer de begränsningar som nu gäller att vara i kraft åtminstone fram till den 3 maj.

Det här betyder bland annat att det också i fortsättningen är förbjudet att röra sig i grupp eller att träffas på offentliga platser.

– Vi har i det här skedet inte mycket spelrum. Vi måste gå ytterst försiktigt till väga, konstaterade förbundskansler Angela Merkel.

Kontrollerna vid gränserna till några av Tysklands grannländer, bland annat till Österrike och Frankrike, kommer också att fortsätta.

I Tyskland kommer det i det här skedet inte att bli obligatoriskt att bära ansikts- och munskydd då man rör sig bland folk, i till exempel butiker eller allmänna kommunikationsmedel.

Man rekommenderar ändå att folk ska använda munskydd så långt det är möjligt.

Diskussion om artikeln