Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brakseger för president Moon Jae-Ins Demokratiska parti i Sydkorea - deltagandet var rekordhögt i världens första "coronaval"

Från 2020
Uppdaterad 16.04.2020 08:56.
Det styrande Demokratiska partiets ledare tackade för jordskredssegern med en gemensam djup bugning.
Bildtext Det styrande Demokratiska partiets ledare tackade för jordskredssegern med en gemensam djup bugning.

President Moon Jae-Ins styrande Demokratiska parti har vunnit en jordskredsseger i gårdagens parlamentsval i Sydkorea. Det vänster-liberala Demokratiska partiet ser ut att få absolut majoritet eller minst 163 av parlamentets 300 platser när rösträkningen ännu är på hälft.

Demokratiska partiets systerparti ser dessutom ut att få minst 17 platser och regeringskoalitionen har därmed säkrat minst 180 platser i parlamentet.

Det konservativa oppositionspartiet Förenade Framtidspartiet och dess stödparti gick bakåt som väntat, och får 97 platser i parlamentet.

Valet genomfördes under stränga skyddsåtgärder på grund av coronapandemin men valdeltagandet var ändå över 66 procent - vilket var det högsta valdeltagandet sedan parlamentsvalet år 1992.

Deltagandet blev rekordhögt trots att valet genomfördes under stränga skyddsåtgärder på grund av pandemin.
Bildtext Deltagandet blev rekordhögt trots att valet genomfördes under stränga skyddsåtgärder på grund av pandemin.

Moons popularitet garanterar segern

Demokratiska partiet kan tacka president Moon för valsegern, för hans popularitet ökade inför valet på grund av regeringens effektiva kamp mot pandemin.

Både han och regeringen låg dåligt till ännu för ett par månader sedan på grund av skandaler och en avmattad ekonomisk tillväxt.

Moons försonliga linje gentemot Nordkorea verkade inte heller bära frukt, då Kim Jong-Un beordrade tiotals missil- och vapentest under det gångna året.

Det senaste missilprovet utfördes bara en dag före valet, men inte ens det tycks ha skakat väljarnas förtroende för presidenten som nu har två år kvar av sin ämbetsperiod.

Valet blev till slut en folkomröstning om presidentens sätt att handlägga hälsovårdskrisen som också förvärrade den ekonomiska nedgången.

Folk nöjda med coronakampen

Sydkorea betraktas nu som ett modellexempel på hur effektivt och aggressivt man kan motarbeta pandemin. Av 530 000 personer som har testats hade 10 500 smittats. 222 personer har avlidit, vilket innebär en dödlighet på drygt två procent.

Under de fyra senaste dagarna har man registrerat färre än 30 nya coronafall medan myndigheterna följer noga med och isolerar smittade. Nu studerar man noggrant om valet leder till att antalet smittade ökar igen.

Sydkorea har också hjälpt många länder att skaffa sig coronatester och sydkoreanska laboratorier utför tester bland annat för finländska företag som flyger in prover till Seoul.

Forskaren Minseon Ku säger att Moons "coronadiplomati" med ett 20-tal länder ökade förtroendet för honom bland väljarna.

- Han lyckades övertyga folk om att pandemin utgjorde en möjlighet för Sydkorea att omstrukturera ekonomin, då branscher som den farmakologiska och biokemiska industrin fick en framträdande roll.

Den övertygande valsegern ger Moon en möjlighet att förverkliga vallöften, så som en höjning av minimilönen och ett stort stimulanspaket för att blåsa liv i ekonomin efter pandemin.

- Det borde ge regeringen nytt momentum, säger forskaren Andrew Yeo.

Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin.
Bildtext President Moon Jae-Ins effektiva arbete under pandemin belönades med en jordskredsseger.

Konservativa lider av skandaler

Det konservativa Förenade Framtidspartiet bytte namn inför valet, men inte heller det hjälpte att förbättra partiets rykte som har skamfilats av två presidenter som har ställts inför riksrätt.

Partiets senaste president Park Geun-Hye som avsattes år 2017, sitter fortfarande i fängelse för korruption och maktmissbruk.

Konservativa partiledare så som ex-premiärminister Hwang Kyo-Ahn och den parlamentariska gruppens ledare Na Kyung-Kon lyckades inte ens bli omvalda till parlamentet.

Partiet försvarade i alla fall sina ställningar i sina starkaste fästen i och omkring staden Pusan i sydöstra Sydkorea, medan Demokratiska partiet klarade sig allra bäst i sina traditionellt starkaste områden i huvudstaden Seoul och i provinser som Gwangju i sydvästra Sydkorea.

Moons utrikespolitik testas

Moons utrikespolitik bygger även i fortsättningen på ett töväder med Nordkorea och på att förbättra de ansträngda relationerna med Kina, USA och Japan.

Professor Leif-Eric Easley vid Ewha universitet i Seoul, varnar ändå för att väljarnas förtroende för den utrikespolitiska linjen kan minska om Moon inte når konkreta resultat.

- Seouls engagemang med Pyongyang har bemötts med diplomatiska förolämpningar och missiltest och den blidkande linjen gentemot Kina har inte heller lett till resultat, säger Easley.

- Sydkoreas intressen har inte främjats av Moons tuffa ton mot Japan och framstegsvänliga i hans parti vill genomföra reformer i militärens befälsstruktur och motarbeta truppförhandlingar med USA, vilket också kan äventyra Moons popularitet, varnar professor Easley.

USA kräver att Sydkorea betalar betydligt mer för de nästan 30 000 amerikanska soldater som är stationerade i Sydkorea och de känsliga förhandlingarna med den ombytlige Trump kan bli oväntat besvärliga.

Källor: Yonhap, AP, Reuters

Diskussion om artikeln