Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Radio: Flera länder missar dödsfall på äldreboenden

Från 2020
Uppdaterad 16.04.2020 15:19.
En äldre person går med rollator.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I många länder är antalet döda i covid-19 betydligt högre än vad som officiellt uppgetts. En orsak är att man missat många dödsfall på äldreboenden, visar en kartläggning från Ekot vid Sveriges Radio.

Ekot har kartlagt hur myndigheter i olika länder rapporterar dödsfallen i covid-19. I flera länder bygger rapporteringen i huvudsak på dödsfall som inträffat på sjukhus. De som dött på äldreboenden finns ofta inte med i statistiken.

Storbritannien, Italien och Spanien är några av de länder, där antalet döda för pandemin redan är mycket högt, men där dödsfall på äldreboenden ännu inte redovisats i någon större omfattning.

Det har beräknats att dödssiffran i Storbritannien kan stiga med minst 10 procent när avlidna på äldreboenden räknas in. I Spanien och Italien visar granskningar i media att många tusen personer kan ha dött på äldreboenden, utan att bokföras i offentlig statistik.

I USA räknas dödsfall på äldreboenden med i statistiken, men enligt medieuppgifter är redovisningen i många delstater bristfällig.

Frankrike ändrade rapporteringen - dödssiffran gick upp

I till exempel Sverige är bokföringen lite annorlunda. Där har runt en tredjedel av dödsfallen i Stockholm skett på äldreboenden.

Frankrike ändrade nyligen sin rapportering och började räkna med dödsfall från äldreboenden. Då ökade dödssiffran med mer än en tredjedel.

Johan Gisecke, som är rådgivare till Världshälsoorganisationen WHO och tidigare svensk statsepidemiolog, säger sig tro att även andra länder kommer att redovisa högre dödstal än de nu gällande.

Svårt att jämföra olika länders siffor

Olika redovisning gör att det blir väldigt svårt att göra jämförelser mellan länder. Ett exempel är grannländerna Nederländerna och Belgien. Enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet har Belgien dubbelt så många dödsfall per capita som Nederländerna.

Men enligt belgisk statistik sker nästan hälften av dödsfallen på äldreboenden. I Nederländerna har sådana dödsfall hittills inte räknats med i samma omfattning.

– Även jämförelser mellan länder som är ganska lika varandra är svåra att göra, säger Johan Gisecke.

Diskussion om artikeln