Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska innebandystjärnan samarbetar med ishockeylegendar: ”Gretzky påstår att han gillar grenen”

Från 2020
Bildkollage på Miko Kailala och Wayne Gretzky.
Bildtext Miko Kailiala introducerar innebandyn för kanadensiska barn under Wayne Gretzkys ishockeyskola.
Bild: AOP

Den dubbla innebandyvärldsmästaren Miko Kailiala besöker Wayne Gretzkys ishockeyskola årligen. Enligt Kailiala äger den kanadensiska ishockeylegendaren till och med en finsk innebandyklubba. Men jag vet inte hur mycket han följer grenen, säger han.

Bakgrunden till samarbetet är Kailialas vänskap med Waynes son Ty Gretzky.

– Vi är goda vänner. Jag leder innebandyträningarna under Gretzkys ishockeyskola årligen. En tredjedel av alla träningspass består av innebandy, säger Kailiala i innebandyförbundets podcast Karanteenilive.

– Många barn är jätteivriga. I den åldern är det svårt att få en puck att lyfta men då de får en innebandyboll att lätta är de ganska så stolta.

Också Wayne Gretzky har fått en kortkurs i innebandy.

– Jag har pratat med honom flera gånger. Han äger en innebandyklubba – naturligtvis en finländsk. Han påstår att han gillar innebandy. Men jag vet inte hur mycket han följer grenen, skrattar Kailiala.

Gretzky spelade under sina glansdagar med finländska ishockeyklubbor – Titan och Koho.

Hemma-VM hägrar

Den inhemska ligasäsongen i innebandy tog slut i förtid på grund av coronavirusutbrottet. Beslutet sved i skinnet på Kailala vars TPS ledde kvartsfinalserien mot Nokian KrP med 3–0 i matcher.

Det instundande världsmästerskapet i Finland håller emellertid motivationen uppe. Hemma-VM avgörs i Helsingfors i december.

– Jag skrev upp tidpunkten för VM-turneringen redan i december 2015 då Finland utsågs till arrangör.

– Jag minns att jag tittade på finalen under senaste hemma-VM. Man kunde smaka på stämningen i hemmasoffan. Det vill jag också uppleva.