Bangladesh räddade 400 svältande rohingyer ombord på drivande flyktingbåt - över 30 hade redan hunnit dö
Den överfyllda trålaren med över 400 rohingyer ombord hade drivit omkring i uppemot två månader. De hade försökt ta i land i Malaysia flera gånger, men stoppats av den malaysiska kustbevakningen. Både i Malaysia och i Thailand har bevakningen av kusterna skärpts på grund av coronapandemin.
- Vi har räddat åtminstone 382 rohingyer från en stor, överfylld fisketrålare och tagit dem till en strand nära Teknaf. De svalt, sade Shah Zia Rahman, talesman för den lokala kustbevakningen.
Teknaf är en kuststad vid Bangladesh sydöstra kust, ungefär 80 kilometer söder om Cox's Bazar där det bor över en miljon rohingyer i flyktingläger under svåra förhållanden.
32 kroppar hade kastats i havet
Enligt Rahman hade rohingyerna ombord uppgett att åtminstone 32 flyktingar hade dött under båtfärden och deras kroppar hade kastats i havet. Men i sociala medier har det också spridits bilder på flera kroppar som förefaller ha lyfts i land från trålaren när den tagit i land i Teknaf.
Rahman sade också att man inte kunnat förhöra flyktingarna, av rädsla för att de skulle vara smittade av coronaviruset.
Först hette det att de räddade rohingyerna skulle skickas till Myanmar, där den förföljda muslimska minoriteten ursprungligen kommer från. Men nu uppger nyhetsbyrån Reuters att de kommer att tas omhand av FN:s flyktingorganisation UNHCR.
- Vi har förstått att de här männen, kvinnorna och barnen var till havs i nästan två månader under hemska förhållanden och att många av dem är extremt undernärda och uttorkade, hette det i ett uttalande från UNHCR.
Flyktingorganisationen ska nu se till att de överlevande från trålaren förs i karantän och får medicinsk vård.
Kan finnas fler flyktinbåtar som motas bort från hamnarna
Enligt en del uppgifter ska rohingyerna ombord på den aktuella trålaren ha försökt ta sig till Malaysia från något av de eländiga flyktinglägren just på Bangladesh sydostkust. I så fall är de tillbaka vid startpunten.
Men enligt andra uppgifter kom de direkt från Myanmar, från delstaten Rakhine, där de är svårt diskriminerade. FN betraktar rohingyerna som en av världens mest utsatta minoriteter och deras senaste massflykt sattes igång av ett militärt tillslag mot dem 2017.
Enligt uppgifter från lokala myndigheter i Teknaf ska trålaren med de över 400 flyktingarna ombord ha försökt ta sig i hamn i Malaysia åtminstone två, eller kanske fler gånger, men stoppats av den malaysiska kustbevakningen.
Covid-19 kan inte utnyttjas för att mota bort desperata flyktingar i sjönöd
Både Malaysia och Thailand har skärpt bevakningen av sina kuster med hänvisning till coronapandemin.
Chris Lewa som leder människorättsorganisationen Arakan Project, specialiserad på rohingyernas situation, misstänker att rohingyerna möter stängda gränser delvis på grund av främlingsfientig retorik som kopplas till virusutbrottet.
- Covid-19 kan inte utnyttjas för att mota bort desperata flyktingar i sjönöd, säger Lewa till nyhetsbyrån Reuters.
Myndigheter både i nordvästra Malaysia och södra Thailand har rapporterat att det finns flera båtar med rohingyer ombord utanför kusten som bäst.
Källor: Reuters, AFP, AP