Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så här är det att få barn i coronatider – nyblivna pappan Anton Weckman från Liljendal satt i förlossningssalen i 12 timmar och skickades hem efter födseln

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 17:55.
En pappa håller i ett nyfött barn
Bildtext Anton Weckman med sin nyfödda son på sjukhuset i Kotka efter förlossningen.
Bild: Privat

Då Lovisaborna Anton och Nellie Weckman skulle åka till Kotka BB i Kymmenedalen för att föda var Nylands gränser ännu stängda. Dessutom är det strikta regler för hur stödpersoner får röra sig på förlossningsavdelningen.

De nyblivna föräldrarna från Liljendal var med om en dubbelovanlig födsel tidigare i veckan.

Dels var Nyland fortfarande isolerat och paret skulle till Kotka BB i Kymmenedalen och fick korsa landskapsgränsen.

Dessutom får pappor och stödpersoner bara vara med under själva förlossningen men inte på avdelningen före eller efteråt, för att minska risken för att coronaviruset sprids.

– När min fru kände att det börjar hända så åkte vi till Kotka. Jag lämnade av henne vid dörren och blev och väntade på parkeringsplatsen, eftersom stödpersoner inte får gå in första gången mamman går in i sjukhuset, berättar Anton Weckman.

Efter en tid fick Weckman bud om att hans fru skulle bli kvar på förlossningsavdelningen och då var det bara för honom att åka hem till Liljendal igen.

– På tisdag morgon, lite efter klockan 5, fick jag bud om att hon flyttas till förlossningssalen och då fick jag starta tillbaka mot Kotka. Jag fick komma in i sjukhuset och träffade henne i salen, och vår lilla pojke föddes först vid 19-tiden på kvällen.

Ett par står och ler i Lovisa gamla stad där de just köpt ett hus.
Bildtext Anton Weckman och hans fru Nellie Weckman besökte Lovisa historiska hus förra sommaren. Då hade de nyligen köpt sitt hus i Lovisa och letade inspiration. Paret bor tillfälligt i Liljendal medan huset renoveras.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Snabba gränskontroller

Då Anton Weckman åkte tillbaka till Kotka för att vara med om förlossningen korsade han landskapsgränsen för tredje gången.

Lyckligtvis behövde Weckman och hans fru inte sitta i långa bilköer, utan hade bara någon bil framför sig innan de kom fram till gränskontrollen.

– Det gick ganska smärtfritt. Med vissa poliser blev det lite längre diskussioner, medan vi bara fick ett okej av andra innan vi åkte vidare.

Då de åkte till Kotka första gången gick det snabbt, men Anton Weckman fick komma med längre förklaringar då han var ensam i bilen och inte hade sin fru med sig.

– Jag fick förklara mer om varför jag varit i Kotka och varför jag var på väg över gränsen. När jag på tisdag morgon skulle åka dit för att vara med om förlossningen så berättade jag att min fru småningom ska börja föda. “Det är en väldigt bra orsak, du får åka vidare”, sa polisen.

Inga kaffepauser under födseln

Att få barn i coronatider motsvarar kanske inte de förväntningar blivande föräldrar hade för någon månad sedan.

Anton Weckman förklarar att han och hans fru Nellie fick besked om de direktiv som gällde i så pass god tid att de hann förbereda sig på realiteterna.

Men lite jobbigt var det ändå.

– Eftersom min fru är förstföderska så är allt lite ovant. Visst har det krävt en hel del, speciellt av min fru. Det skulle ha varit trevligt att få vara med från början till slut som man får vara i normala fall.

Å andra sidan tänkte jag inte så mycket på det utan fokuserade mest på min fru och hennes mående

― Anton Weckman

På sjukhuset var det väldigt strikta regler som gällde. Anton Weckman måste hålla sig i förlossningssalen hela tiden under det halva dygn som förlossningen räckte.

– Man fick inte gå på café eller ströva omkring i korridorerna, utan skulle hålla sig i rummet. Å andra sidan tänkte jag inte så mycket på det utan fokuserade mest på min fru och hennes mående. Trots allt kändes det som om tiden gick snabbt.

Då Yle Östnyland ringer upp Anton Weckman på onsdagskvällen är tanken att han ska få hämta hem sin fru Nellie och deras son på fredag.

Att bara sitta hemma och vänta känns speciellt, säger han.

– Å andra sidan jobbar jag på distans som lärare så jag får nog dagarna att gå. Vi har telefonkontakt och videosamtal, så läget är nu vad det är.

16.4.2020 Så här går det till att föda barn i coronatider: Nyblivna pappan Anton Weckman berättar

20:50

17.4.2020 klockan 17.54: Bildtexten till bilden med Anton och Nellie Weckman har korrigerats. Paret har inte köpt hus i Liljendal som det stod först, utan i Lovisa.

Diskussion om artikeln