Baka en saftig rotsakslimpa av gårdagens rotsaker

Kokta rotsaker från gårdagens middag eller de skruttiga rotsakerna längst ner i kylskåpet ger extra mustighet i ett gott bröd. Och att baka ett gott bröd, det ska få ta tid.
Har du inte tid att baka brödet direkt kan du slänga in rotsakerna i frysen och spara dem tills du har tid att sätta en deg.
Ingredienser:
- 150 gram (g) rotfrukter- Kokta. Uppvärmda i lite vatten eller öl.
- 60 gram (g) ekologiskt rågmjöl
- 0.5 tesked (tsk) kummin
- 0.5 tesked (tsk) fänkål
- 9 gram (g) salt
- 5 gram (g) jäst
- 140 gram (g) vatten
- 300 gram (g) ekologiskt vetemjöl
Gör så här:
- Värm upp de kokta rotsakerna med lite vatten eller öl. Vi använde morot, palsternacka, jordärtskocka och potatis tillsammans med lite lagerblad.
- Strö i rågmjölet, rör runt och låt det skållas i det heta rotsaksmoset. Rör ihop med mortlade kryddor och salt.
- Rör ut jästen i rumstempererat vattnet. Blanda i rotsaksbasen och vetemjölet.
- Låt jäsa i 30 min.
- Vik sedan över degen genom att stoppa ner handen längs kanten in under degen och dra över degen så den viks. Gör så runt degen så att man viker från 4 håll. Upprepa proceduren 3 ggr var 30 min.
- Stjälp sedan upp på mjölat bord och vik ytterligare en gång. Vänd sedan degen upp och ner och spänn ytan genom att fösa in fingrarna under degen så att ytan spänns.
- Låt jäsa ytterligare 30 min -1 h.
- Värm upp ugnen till 250 c med en plåt i. Snitta brödens yta. Tag ut den varma plåten och lyft på brödet.
- Ställ in brödet och släng in 4 isbitar i botten av ugnen. Den förångade isen ger en härlig skorpa på brödet. Baka i ca 60 min.
- Brödet är klart när det låter ihåligt då man knackar på botten av brödet. Tag ut och låt vila i 30 min innan det skärs upp.