Tips för tomma toarullar - allt från pyssel till odling
Har du också märkt det? Toalettpappret är slut på rullen i en blinkning. Att spendera mycket tid hemma har många konsekvenser, på vitt skilda plan. Här bjuder vi på några tips på hur du kan använda tomma pappershylsor på varierande sätt.
Har du brist på pysselmaterial hemma eller behöver något att fördriva tiden tillsammans med barnen kan du samla ihop alla pappersrullar du har hemma för en kreativ stund.
Nya spel - pussel eller tornbygge
Har du någon gång lagt ett ansiktspussel? Det är lite som att leka med pappersdockor eller bygga med klossar. Man har ett gäng olika ögon, näsor och munnar som man kombinerar på olika sätt. Ett ansiktspussel gör du enkelt av pappersrullar.
Dela en toalettpappersrulle i tre delar. Limma eller tejpa fast vitt papper på delarna (om du vill). Måla ögon, näsor och munnar på delarna. Skissa med blyerts först om du vill. Tänk gulliga djur, knasiga monster, lustiga mustascher.
Sen är det bara att bygga olika ansikten. Tänk på att välja rullar med samma dimension så att delarna går att stapla på varandra - toapappersrullar är inte standardiserade.
Ett annat “spel” man kan göra av rullarna är att tävla i vem som radar det högsta tornet eller att ställa upp några rullar i en pyramid och försöka välta ner dem med en liten boll, lite som bowling.
Testa de gröna fingrarna - alla kan odla på fönsterbrädet
Det finns mycket man kan odla på fönsterbrädet - allt från solrosor till vitlök. Allt som behövs är lite jord, tomma pappersrullar och något som kan börja växa.
De tomma pappersrullarna fungerar utmärkt om man vill så blommor eller örter som man senare planerar ut i en rabatt, eftersom “krukan” förmultnar i jorden. Men de är också tillräckligt hållbara för att odla lite skott av ärter eller solrosor.
Vill du odla med barn kan du välja sådant som gror snabbt. Sallat kikar fram på bara några dagar och prövar inte de mest otåliga små odlarna för mycket. Sallatsfrön hittar man ofta i vanliga matbutiker.
Ställ de tomma rullarna på en bricka eller ett fat. Fyll dem med fuktig jord. Plantera det du vill. Vattna. Täck över med en genomskinlig plastpåse eller plastfilm med några hål i så odlingarna hålls fuktiga. Ställ i ett soligt fönster.
Se till så det du odlar inte har det för blött, då kan fröna eller groddarna börja mögla. Håll jorden fuktig, soliga dagar kan man behöva vattna flera gånger.
Du kanske hittar sådant du kan odla i skafferiet. Torkade matärtor och fågelfrön av solrosor fungerar finfint att odla skott av. Blötlägg ärtorna eller solrosfröna över natten så gror de bättre. Ska du odla dem för skotten ska du sätta fröna tätt i krukan.
Vitlöksklyftor kan man också sätta i kruka. De ger ingen ny lök, däremot kan man äta blasten som skjuter upp.
Designa dina egna leksaker - gör djur eller sagofigurer
De beigea pappersrullarna kan ganska enkelt förvandlas till roliga små dockor eller djur. Figurer att leka med eller befolka en miniatyrvärld med. Du behöver hobbyfärg (akrylfärg eller kalkfärg går riktigt bra och torkar snabbt), färgat papper, tuschpennor eller färgpennor. Eventuellt trälim eller limpistol.
Måla först en bottenfärg. En räv målar du röd eller orange, en elefant grå, en flamingo rosa. Har du ingen lämplig färg går det bra att limma eller stansa fast färgat hobbypapper runt rullen. Ett annat alternativ är att måla vitt papper med vattenfärg och limma fast det på rullen.
När basen är klar är det bara att måla eller limma fast detaljer som ögon och munnar, hår, vingar, svansar.
Pappersrullar kan också användas som små presentgömmor. Dekorera efter egen fantasi, eller ta modell av Lees pappersugglor.