Baka ett fruktigt bröd med värmande kryddor

Det här är ett underbart kryddbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas.
Brödet innehåller en mängd värmande kryddor och passar perfekt till jul och kan med fördel serveras med Strömsös pressylta. Men det är lika festligt alla årstider.
Ingredienser:
- 500 gram (g) vatten
- 40 gram (g) jäst
- 900 gram (g) specialvetemjöl
- 125 gram (g) mörk sirap
- 50 gram (g) torkade aprikoser- tärnade
- 5 gram (g) pomerans
- 5 gram (g) kardemumma
- 5 gram (g) kanel
- 1 tesked (tsk) ingefära- riven
- 20 gram (g) salt
- 1 tesked (tsk) fänkålsfrön
Gör så här:
- Blanda jäst och vatten till 37 C. Tillsätt vetemjöl, kryddor och sirap och kör 8 minuter på medelhastighet.
- Tillsätt salt och kör ytterliggare 4 minuter på högre hastighet. Blanda i tärnade aprikoser.
- Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugn på 250 C. Baka ut till ett bröd och låt jäsa 30 minuter på varm plåt.
- Mjöla och krydda med en tesked malda fänkålsfrön som gnids ovanpå brödet.
- Ställ in brödet och kasta in en halv mugg med vatten på bottnen av ugnen, stäng och sänk till 230 C. Baka i 20-30 min beroende på storlek.
PS. Servera julbrödet tillsammans med Pauls pressylta.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
bröd,Strömsö