Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skärpt abortlag tog ett steg vidare i Polen - allvarliga fosterskador ska inte ge rätt till abort

Från 2020
Demonstration i Warszawa mot striktare abortlag 14.4.2020
Bildtext Demonstration i Warszawa mot striktare abortlag 14.4.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det polska parlamentets underhus röstade i dag för ett förslag om att sända en lag om skärpta abortregler till en parlamentarisk kommission för vidare behandling.

Polen har redan nu en av de strängaste abortlagarna i Europa. Abort tillåts bara om graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest, om fostret konstateras ha allvarliga skador eller missbildningar eller om moderns liv anses vara hotat.

Den nya skärpningen av lagen innebär att abort förbjuds även om det visar sig att fostret har allvarliga, oåterkalleliga skador. De allra flesta aborter utförs av den orsaken, och det här innebär att lagförslaget handlar om närmast ett totalförbud mot abort.

Enligt människorättsorganisationer utnyttjas coronakrisen nu då uppmärksamheten riktas på virusbekämpning. Restriktioner gör det svårt att demonstrera eftersom stora folksamlingar inte är tillåtna.

Mindre demonstrationer trots coronarestriktionerna

Förslaget har legat på is sedan 2016. då lagförslaget ledde till ilskna demonstrationer och regeringen drog tillbaka förslaget.

Demonstration i Warszawa mot striktare abortlag 14.4.2020
Bildtext Bilar och cyklar deltog i protest 14.4.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

I tisdags bröt människor mot förbudet mot allmänna sammankomster och begav sig ut på gatorna i huvudstaden Warszawa. Protester genomfördes också från cyklar och tutande bilar . Polisen använde sig av megafon och meddelade demonstranterna att de riskerade böter eftersom de inte följde de restriktioner som råder i landet.

Digitala demonstrationer har också genomförts i viss mån.

Också Amnesty International och Human Rights Watch har engagerat sig i frågan och motarbetar lagförslaget.

Källor: Reuters, The Guardian