Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kvinnor med karriär och utbildning blir över – vi diskuterar dokumentären Leftover women

Från 2020
En kinesisk kvinna i röd bröllopsklänning sitter på en säng. I bakgrunden kikar nyfikna in genom fönstret.
Bildtext När 36-åriga Gai Qi, lektor i filmvetenskap, gifter sig med en yngre man betraktar samhället och det äkta paret det som en statusförlust. Dokumentären Leftover women skildrar hur kinesiska kvinnor i trettioårsåldern upplever pressen att gifta sig.
Bild: Jian Fan, Mi Shen

Ogifta kvinnor i trettioårsåldern kallas i Kina för ”leftover women”. Det är också titeln på en dokumentärfilm som ingår i Arenans dokumentärfilmsfestival som pågår denna vecka. Kulturredaktörerna Kia Svaetichin och Lasse Garoff har sett Leftover women och diskuterar tittarupplevelsen.

Dokumentären Leftover women av de israeliska regissörerna Hilla Medalia och Shosh Shlam följer tre högutbildade kvinnor i Bejing.

Qiu Hua Mei är en 34-årig jurist som vill ha ett jämlikt äktenskap.

28-åriga Xu Min jobbar på radion som programledare men har svårt att hitta någon som hennes mamma skulle acceptera.

36-åriga Gai Qi, lektor i filmvetenskap, gifter sig med en yngre man, vilket i samhällets (och det äkta parets) ögon innebär en statusförlust.

Lyssna på Kia Svaetichin och Lasse Garoffs diskussion om filmen:

Leftover women

11:11

Kia: Vad tyckte du Lasse?

Lasse: Jag tyckte den var jättegripande. Huvudpersonerna var under en förfärlig press att gifta sig på nästan vilka villkor som helst, bara på grund av samhälleliga krav och deras föräldrars och familjers förväntningar.

En kvinna på ett kinesiskt dejtingevenemang ser upp mot en man som talar.
Bildtext Xu Min, programledare vid radion, deltar i ett stort dejtingevenemang för att hitta en man. Men hennes mamma är mycket mer kräsen än hon själv.
Bild: Jian Fan, Mi Shen

K: Titeln ”Leftover women” får mig att tänka att de liknas vid matrester. Äktenskapet var det allra viktigaste, kärlek var inte lika viktigt.

L: Det fanns en otrolig scen från ett jättestort statligt dejtingevenemang. Juristen Qiu Hua Mei går mellan stora långbord med kvinnor på ena sidan och män på andra, funktionärer visar henne till hennes plats. Där hamnar hon mitt emot en man som säger att han är så gammal att han inte längre förväntar sig kärlek av livet. Men äktenskap kan han tänka sig. Den inställningen är ju någonting annat än den västerländska kulten av romantik.

K: Jag läste på lite. Idag finns det 30 miljoner färre kvinnor än män i Kina, på grund av att många familjer under Kinas ettbarnspolitik ville ha pojkar och inte flickor. Men därför pressar staten kvinnor att gifta sig tidigt och kvinnorna i dokumentären ses som jättegamla trots att de bara är kring 30. Men enligt staten och samhället börjar de bli för gamla för att skaffa barn.

Ett kinesiskt par på blinddejt sitter vid ett vitt bord.
Bildtext Qiu Hua Mei letar efter en man som hon kunde ha ett jämlikt äktenskap med. Men i Kina det är svårt att hitta en man som skulle dela hennes värderingar.
Bild: Jian Fan, Mi Shen

K: Det var en sådan ångestdokumentär för mig. Men samtidigt var den jättevacker. Många gånger satt jag bara och grät. Jag bara satt och tyckte synd om dem och också lite om mig själv.

L: Det var fint att filmen också visade hur viktiga familjebanden var. Juristen kom från landsbygden och när hon åkte hem för att hälsa på så pressade hennes föräldrar och syster henne alldeles fruktansvärt. Jag undrade ju varför hon alls vill ha något med dem att göra. Men senare ser man att det finns väldigt starka band inom familjen. Och kanske det gör pressen så stor.

K: I en artikel på Reuters talade en expert om hur viktigt det är att män har högre status än kvinnor, i alla avseenden. Män ska vara längre, äldre, ha högre utbildning och högre lön. Det leder enligt honom till att A-status män gifter sig med B-status kvinnor, B-status män gifter sig med C-status kvinnor, och så vidare. De som blir ensamma är män med lägst status och kvinnor med högst status. Inga män vill ha högutbildade kvinnor, så för kvinnor som utbildar sig är loppet kört.

Ett kinesiskt par på blinddejt sitter vid ett cafébord. Kvinnan är prydligt klädd, mannen är klädd i träningsoverall.
Bildtext Enligt kinesiska normer är det viktigt att mannen har högre status än kvinnan i ett äktenskap. Det är en orsak varför juristen Qiu Hua Mei har svårt att hitta någon att gifta sig med.
Bild: Jian Fan, Mi Shen

K: Jag blev helt kär i juristen, Qiu Hua Mei. Jag tyckte hon var en fantastisk kvinna med integritet, hon gjorde sin egen grej. Hon hade valt att utbilda sig och det var hennes största misstag. Men dagens samhälle ser annorlunda ut då också kvinnor vill utbilda sig. Det blir ett problem då den fertila tiden av kvinnors liv och är då man vill göra karriär.

L: Jag tyckte också att hon var otrolig. Hon gick hos en psykolog då hon var helt förtvivlad över situationen. På mottagningen sade hon att äktenskapspressen känns som om hon var tvungen att dra på sig ett par alltför små skor. Jag är inte sådan, sade hon, hon har inte små nätta fötter utan stora fötter som vill springa omkring överallt. Hon hade en så stark och fin personlighet.

K: Filmen följde också Qiu Hua Mei till ett torg där föräldrar samlas med små laminerade lappar för att försöka matcha ihop sina vuxna barn. En dam Qiu pratade med blev förfärad när hon hörde att Qiu var jurist, damen sade att då kan hon ju starta vilka processer som helst mot dem om de blir osams.

En kvinna står framför spegeln och gör sig i ordning för en kväll på stan.
Bildtext Qiu Hua Mei gillar att gå ut och roa sig på egen hand. Men pressen att gifta sig gör att hon har svårt att njuta av sitt liv.
Bild: Jian Fan, Mi Shen

K: Men samma sak hade en vän till mig som är jurist testat ute på bar i Helsingfors. Först sade hon att hon är jurist och då ville inga män prata med henne. Sedan sade hon att hon är flygvärdinna, och då flockades karlarna kring henne. Och inget illa sagt om flygvärdinnor alltså. Men det är ju intressant att ens yrke påverkar så mycket. Man ska inte bara vara trevlig och snygg, man kan också ha fel yrke.

L: Det går väl ihop med könsroller. Om en man är jurist är det inte ett problem. Det är väl en grej i väst att högpresterande kvinnor känns svåra att närma sig, män tycker de är lite läskiga helt enkelt.

K: Stackars oss kvinnor säger jag bara. Men nu ska jag berätta vad som hänt med Qiu Hua Mei! I slutet av filmen får hon nog och reser till Frankrike för att ta en magisterexamen. Enligt The Atlantic bor hon nu i Tyskland och är gift med en tysk man. Och hon berättar att hon såg sig som en förlorare men när hon såg filmen så fattade hon hur stark hon varit. Och gud vad skönt det var för mig att läsa. När jag såg filmen så såg jag bara vilken power woman hon var.

Dokumentären Leftover women kan du se på Yle Arenan till och med den 11 juni.

Diskussion om artikeln