Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finlands värsta seriemördare vill bli villkorligt frigiven – avslöjades efter en portion besk yoghurt

Från 2020
Medelålders kvinna och ett fönster till ett fängelse.
Bildtext Aino Nykopp har varit frihetsberövad sedan mars 2009. Hon har bytt namn under tiden i fängelset.
Bild: Yle

Med en dom för fem mord och fem mordförsök räknas närvårdare Aino Nykopp-Koski till Finlands värsta seriemördare i modern tid. Hon har suttit i fängelse sedan 2009, men begär nu om villkorlig frigivning. Helsingfors hovrätt behandlar hennes ansökan på fredag.

Det är förmiddag den 22 juni 2004. En kvinna pratar i telefon med en vårdare. Kvinnans 81-åriga mamma har precis genomgått en kranskärlsoperation i ett sjukhus i Helsingfors. Vårdaren berättar att mamman mår som en ung flicka.

Kvinnan växlar också några ord med sin mamma. Mamman säger ”hej, hej, det är inget speciellt” och det låter som att hon mår bra efter operationen. Kvinnan kommer överens om att träffa sin mamma följande dag. Det mötet blir aldrig av.

Samma kväll får kvinnan veta att hennes mamma är död. Klockan 20.15 på kvällen den 22 juni 2004 konstaterar läkare och vårdpersonal att återupplivningsförsöken är lönlösa. Nykopp, en sjukskötare och två läkare försöker återuppliva kvinnan.

I dödsattestet från 2005 anses dödsorsaken vara hjärtinfarkt. En rättskemisk utredning visar ändå att det i hennes kropp finns höga halter av läkemedel som hon inte har ordinerats. Det här framkommer 2006, men först tre år senare avslöjas den grymma sanningen.

Besk yoghurt avslöjar mördaren

Polisen kommer Aino Nykopp på spåret efter att hon serverar en besk yoghurt till en 80-årig kvinna. Det är lördagen den 14 mars 2009 och Nykopp besöker kvinnans bostad. Hon har sedan slutet av sommaren 2008 handlat åt kvinnan och gått ut och gå med henne.

Enligt Nykopp ligger kvinnan på golvet i sin lägenhet när hon kommer in i lägenheten. Hon ringer efter ambulans som för kvinnan till Maria sjukhus.

En läkare konstaterar att kvinnan andas dåligt och knappt är vid medvetandet. Senare hittas bensodiazepin i hennes kropp. Hon säger till sjukhuspersonal att hon inte använder lugnande medel utan att någon i hemlighet blandat läkemedlet i hennes yoghurt.

Brevet där Nykopp kritiseras sätts aldrig i postlådan

När den 80-åriga kvinnan är på sjukhuset pratar hon i telefon med en väninna och säger då att Nykopp förgiftat henne med besk yoghurt. Kvinnan och väninnan skriver också brev till varandra. Den 11 mars skriver kvinnan ett brev till sin väninna där hon berättar att Nykopp plötsligt vill ha mera betalt för att hjälpa henne.

Kvinnan ber att Nykopp lägger brevet i postlådan men brevet kommer aldrig fram. Kvinnan misstänker därför att Nykopp öppnat kuvertet och låtit bli att lägga brevet, där hon kritiseras, i postlådan.

Kvinnan vårdas på sjukhus i 12 dagar men överlever. Hon dör ändå i juli samma år.

Helsingfors hovrätt
Bildtext Helsingfors hovrätt behandlar landets alla ansökningar om villkorlig frigivning av livstidsfångar.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Har varit frihetsberövad sedan mars 2009

I medeltal sitter en person som döms till livstid i fängelse i 14 och ett halvt år.

Efter att ha suttit 12 år frihetsberövad kan en person beviljas villkorlig frigivning. Det beslutet fattas av Helsingfors hovrätt efter en ansökan. Hovrätten kan ordna muntlig behandling i ärendet om fången kräver, vilket Nykopp gör.

Hon häktades den 18 mars 2009 och därmed har 12 år förflutit i mars 2021, vilket betyder att hon tidigast kan bli frigiven då. Hovrätten kan ändå fatta beslut om frigivningen tidigare.

"Genomförs på ett iögonfallande liknande sätt"

Nykopp sitter häktad under hela förundersökningen. Den är färdig i slutet av november 2009 och då misstänker polisen henne för bland annat fem mord och flera mordförsök där samtliga offer är äldre personer som hon skött om.

Helsingfors tingsrätt dömer Nykopp i december 2010 för fem mord och fem mordförsök samt tre fall av grov misshandel, ett fall av grov stöld, två stölder och två narkotikabrott. Hovrätten ändrar inte domen.

Hon döms bland annat för mordet på kvinnan som genomgått en kranskärlsoperation och för mordförsöket på kvinnan hon serverade yoghurt åt. Brotten hon döms för skedde mellan 2004 och 2009.

Enligt tingsrätten genomförs morden på ett iögonfallande liknande sätt. Offren förgiftas med olika slags läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet. Nykopp har kontakt med offren innan och är på plats när deras tillstånd plötsligt försämras. Mordoffren är mellan 70 och 90 år.

Framhåller att hon själv larmade om hjälp

Nykopp nekar konsekvent till alla brott och framhåller att hon själv flera gånger larmat om hjälp. Det visar enligt henne att hon inte haft för avsikt att döda. Tingsrätten konstaterar att hon inte en enda gång när hon larmat om hjälp meddelat att hon själv gett de läkemedel som förorsakat förgiftningen.

Hon genomgår en sinnesundersökning och konstateras vara tillräknelig. I tingsrättens dom står ändå att hon har en antisocial personlighetsstörning. Hon kan manipulera andra människor genom att vara vänlig och sympatisk.

Inget klart och entydigt motiv hittas

Enligt tingsrätten finns inget entydigt och klart motiv till morden. Rätten resonerar kring motivet och skriver att Nykopp haft ett ovanligt intresse för läkemedel och för läkemedelsförsörjningen hos dem hon vårdat. En del av dem hon vårdat har klagat på hennes vård eller är sådana patienter som är svåra att sköta om, skriver rätten angående motivet.

Ett ekonomiskt motiv verkar också finnas då egendom försvunnit hos dem Nykopp skött om. Hon döms för att ha stulit bland annat en diamantring värd 6 000 euro, andra ringar värda sammanlagt över 10 000 euro och andra värdeföremål av en 90-årig kvinna som hon förgiftade till döds.

Yle Huvudstadsregionen ringer upp hennes advokat Matti Alasentie för att fråga på vilka grunder hon baserar sin ansökan om villkorlig frigivning.

- Det handlar om att 12 år har gått nästa år, men mer än så vill hon inte att kommer fram. Hon skriver en bok just nu och svarar därför inte på frågor, säger han.

Aino Nykopp-Koski har under fängelsetiden bytt både för - och efternamn. I början av november 2020 fyller hon 70 år.