Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland kan ta emot flyktingbarn från Grekland redan i maj – rädslan för att corona ska spridas har försnabbat processen

Från 2020
Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
Bildtext Finland ska bland annat ta emot ensamkommande barn och unga från flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland.
Bild: Orestis Panagiotou / EPA

De första flyktingbarnen från flyktinglägren i Grekland kan komma till Finland redan i maj, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i en intervju för Svenska Yle. Finland har lovat att ta emot 175 flyktingar från flyktinglägren vid Medelhavet.

Rädslan för att coronaviruset ska sprida sig i flyktinglägren har fått EU:s medlemsländer att snabba på processen att förflytta barnen till sina nya hemländer.

– Ja, det är bråttom. Vi har ännu inga utbrott av corona i lägren på de grekiska öarna, men den risken är naturligtvis stor, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i en intervju för Svenska Yle.

Som vi har kunnat rapportera tidigare har viruset redan nått läger på det grekiska fastlandet.

Ylva Johansson
Bildtext EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson från Sverige anser att processen att flytta flyktingbarnen från Grekland till andra EU-länder går överraskande bra.
Bild: EPA

Sammanlagt 1 600 ensamkommande barn och ungdomar ska flyttas från de överfulla flyktinglägren i Grekland till närmare tio EU-länder. De första barnen kom till Luxemburg i onsdags och på lördag är det planerat att omkring 50 barn anländer till Tyskland.

Hur ser tidtabellen ut för Finlands del?

– Det får Finland själv vara med och påverka. Jag tror att det skulle kunna ske i maj. Vi flyttar ju barnen successivt från öarna till ett transfercenter på fasta Grekland och där genomgår de hälsotester och förbereder sig för resan, säger Johansson.

Det går inte så många flyg nu i coronatider, så det är lite mer logistik för att få resorna att fungera

Inrikesministeriet bekräftar att processen med att få barnen till Finland har försnabbats på grund av risken att coronaviruset sprids i flyktinglägren.

- Det är möjligt att de första barnen kommer redan i maj, men det är för tidigt att ge någon exakt tidtabell, säger Kukka Krüger, ledande expert vid Inrikesministeriet.

Kukka Krüger säger att det också kan gå till juni innan de första barnen anländer.

Flyktingarna anländer i mindre grupper

Finlands regering meddelade i februari att Finland tar emot 175 minderåriga och familjer med en försörjare. Flyktingarna ska hämtas från lägren i framför allt Grekland, men också från Italien, Malta och Cypern.

Flyktingarna kommer ursprungligen från Syrien och Afghanistan eller något annat land i kris.

– Det går inte så många flyg nu i coronatider, så det är lite mer logistik för att få resorna att fungera. Men det rullar på på ett bra sätt, och jag blir glad att se att medlemsländerna ställer upp på det här sättet, trots att vi alla har väldigt stora problem på hemmaplan med coronakrisen, säger Johansson.

Hjälparbetare delar ut ansiktsmasker till en flyktingfamilj.
Bildtext Hjälparbetare delar ut hemgjorda munskydd till flyktingar i lägret Moria på ön Lesbos.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU koordinerar arbetet med att förflytta flyktingarna tillsammans med de grekiska myndigheterna.

– En del länder tar emot 20 till 30 personer åt gången så att man kan ha ett bra mottagande, medan andra länder kanske klarar en större grupp åt gången, säger Johansson.

Kukka Krüger bekräftar att de 175 flyktingarna som är på väg till Finland också kommer i mindre grupper.

Flyktingarna ska vara i karantän i Finland

Då flyktingarna kommer till Finland inkvarteras de i mottagningscentraler och deras asylansökningar registreras i Finland.

– Flyktingarna kommer att vara i två veckors karantän för att säkerställa att eventuell coronasmitta inte sprids, säger Krüger.

Ett barn knuffar ett mindre barn i en kärra, i bakgrunden tältläger och soppåsar.
Bildtext Enligt Ylva Johansson förflyttas så gott som alla minderåriga barn bort från de grekiska flyktinglägren till andra EU-länder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Krüger anser att Finland är förberett på att ta emot flyktingbarnen, fastän processen att få hit dem nu går snabbare än vanligt. I normala fall brukar förflyttningarna ta ett halvt år, men nu kan det ske redan tre månader efter att regeringen fattade beslutet.

– Vi måste göra allt vi kan för att förflytta barnen så snabbt som möjligt. Vi vet alla hur situationen ser ut på de grekiska mottagningscentralerna och det är en mycket farlig situation om coronaviruset börjar spridas där, säger Krüger.

Majoriteten av de 175 flyktingarna som Finland tar emot kommer från Grekland och det är ännu osäkert hur många som kommer från Italien, Cypern och Malta.

– Hittills har vi endast diskuterat med Grekland, säger Krüger.

Diskussion om artikeln