Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazon avbryter all verksamhet i Frankrike på obestämd tid

Från 2020
En stor lagerlokal med tomma hyllor. Amazons logistikcenter i Bretigny-sur-Orge i France togs i bruk den 22 oktober 2019.
Bildtext Amazons logistikcenter i Bretigny-sur-Orge i France togs i bruk den 22 oktober 2019.
Bild: /All Over Press

Näthandelsjätten Amazon säger att den avbryter sin verksamhet i Frankrike. Det är oklart när verksamheten kommer att återupptas.

Amazon i Frankrike stängde sina center på torsdagen efter att en fransk domstol begränsat Amazons handel i Frankrike till enbart nödvändiga varor, det vill säga livsmedel, hygienprodukter och läkemedel.

Om bolaget bryter mot ordern är påföljden en miljon euro i böter i dygnet.

Amazons vd i Frankrike Frederic Duval säger att bolaget försöker köra i gång verksamheten så fort som möjligt, men han kan inte ge något datum för när det kommer att ske.

Det var facket som drog Amazon inför rätta. Enligt facket tvingas de anställda i logistikcentren arbeta i varandras närhet och i grupper på över hundra personer.

Domstolen i Nanterre slog fast att Amazon bryter mot franska coronarestriktioner och utsätter sina anställda för smittorisk.

Samtidigt som Amazon avbryter verksamheten Frankrike hör koncernen till de rätt få vinnarna på börsen i New York.

På torsdagen var aktiekursen för Amazon och för andra handelsjättar nära alla tiders rekord i och med att många kunder fyller på sina förråd.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln