Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Trump presenterade plan för att öppna upp ekonomin och antog mer försonlig ton mot guvernörer: “Vi öppnar inte upp allt på en gång”

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 09:16.
Donald Trump i kostym bakom en mikrofon och framför den amerikanska flaggan.
Bildtext Ett steg åt gången. Trump kastar bollen till guvernörna men presenterade en plan som ska fungera som vägkarta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bara några dagar efter att president Trump påstod sig ha oinskränkt makt att besluta när USA:s ekonomi öppnas upp, presenterade han en plan som bygger på tre faser och ska fungera som vägkarta för landets guvernörer.

Det är upp till delstaterna att avgöra när tidpunkten för att lätta på begränsningar är lämplig.

Det var budskapet när USA:s president Donald Trump i torsdags presenterade riktlinjer för hur den amerikanska ekonomin ska öppna upp landets ekonomin.

Trumps tonfall var betydligt mer försonligt än tidigare i veckan, då han påstod sig ha oinskränkt makt att besluta när och hur ekonomin öppnas upp.

- Vi kommer inte att öppna upp allt på en gång, utan ta ett försiktigt steg åt gången. Vissa delstater kan öppna upp tidigare än andra. Vissa delstater har inte lika stora problem som andra, sade Trump.

Planen som har fått namnet "Opening up America again" omfattar tre steg och ska fungera som en vägkarta för guvernörerna, när de avgör hur och när den ekonomiska aktiviteten ska återupptas.

Innan planen kan börja tillämpas, ska delstaterna kunna uppvisa en nedåtpekande coronakurva eller en minskning av andelen positiva coronatest under en 14-dagarsperiod.

Enligt Trump är bollen nu hos guvernörerna.

- Ni får ta era egna beslut, sade Trump i ett telefonmöte med guvernörerna på torsdagen.

Två av tre amerikaner oroar sig för att delstaterna lättar på begränsningarna alltför tidigt, visar en färsk mätning som Pew research gjort.

Ungefär lika många amerikaner, 65 procent, tycker enligt samma undersökning att president Donald Trumps agerat alltför långsamt i sina hantering i av coronakrisen.

Lindrigt drabbade delstater kan redan nu börja lätta på restriktioner - med guvernörens godkännande

Tidigare har Vita huset markerat början av maj som en lämplig tidpunkt att börja öppna upp ekonomin, men enligt Trump kan lindrigt drabbade delstater redan nu börja lätta på restriktioner.

Det första steget i Trumps plan innebär att man fortfarande undviker samlingar på över tio personer, men till exempel biografer, restauranger och gym kunde öppna.

Ung flicka bär ansiktsmask i Queens, New York.
Bildtext En ung flicka med ansiktsmask i stadsdelen Queens i hårt drabbade New York. Guvernören Andrew Cuomo har beordrat alla i delstaten att bära ansiktsskydd när de rör sig utomhus.
Bild: AFP / Lehtikuva

I fas två kan folksamlingar på upp till 50 personer tillåtas samtidigt som skolor och barer öppnar. Resandet kan också återupptas.

Den tredje fasen i planen kallas för "det nya normala" och kan tillämpas i delstater där smittofallen upphört att öka.

Då ska också riskgrupper kunna delta i umgänget under kontrollerade förhållanden och det mesta återgå till det normala, men man ska fortfarande tvätta händerna och hålla avstånd.

Hälsoexpeter, företagsledare och guvernörer kräver fler tester

Trump lämnade ändå vissa frågor obesvarade, till exempel hur coronatestandet ska trappas upp i delstaterna och varifrån ytterligare resurser ska mobiliseras för att skydda anställda som är mest utsätta för en smittorisk i sina arbeten.

Hemlös man i Miami testas för coronaviruset.
Bildtext En hemlös man i Miami, Florida, reagerar när han testas för coronaviruset. USA gör fortfarande alltför få coronatester för att under trygga omständigheter kunna öppna upp ekonomin, anser experter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både guvernörer, hälsoexperter och företagsledare har betonat behovet av att öka antalet coronatester runtom i landet som en förutsättning för att öppna upp ekonomin.

Ungefär 3,4 miljoner amerikaner har hittills testats för coronaviruset, enligt Covid Tracking Project.

Den senaste veckan har ungefär 146 000 tester gjorts per dag. Det är betydligt fler än för en dryg månad sedan, men enligt experter fortfarande en alltför låg nivå om målet är att under trygga omständigheter öppna ekonomin.

Försonligare tongångar från guvernörer

Guvernörernas första reaktioner på Vita husets nya riktlinjer var försiktigt positiva.

Delawares guvernör, demokraten John Carney, tyckte att riktlinjerna “verkar vettiga”.

Jim Justice, republikansk guvernör i West Virginia, sade sig överväga att öppna delar av delstaten men sade att coronatestandet och uppföljningen av smittokedjor måste effektiveras innan restriktioner kan upphävas.

Guvernörerna har burit ett stort ansvar i hanteringen av coronakrisen i USA. De har fattat besluten om att införa restriktioner, stänga skolor och begränsa socialt umgänge.

Både på öst- och västkusten har guvernörer tidigare i veckan ingått samarbete för att koordinera öppnandet av ekonomin.

Lättandet på restriktionerna väntas nu ske gradvis. I vissa delar av landet kan vardagshandeln återgå till det normala inom en månad, medan det kommer att ta betydligt längre i andra områden.

Över 33.000 amerikaner har dött på grund av Covid-19 - över 5 miljoner nya arbetslösa förra veckan

I onsdags publicerades nya arbetslöshetssiffror i USA, som visade att över fem miljoner amerikaner ansökt om arbetslöshetsunderstöd den senaste veckan.

Totalt har över 22 miljoner amerikaner har anmält sig som arbetslösa under de senaste fyra veckorna.

Döddssiffran i USA på grund av Covid-19 översteg 33 000 på torsdag, medan över 671 000 smittats, skriver Wall Street Journal som analyserat data från Johns Hopkins universitetet.

Artikeln har kompletterats klockan 8.50 med ytterligare uppgifter.

Källor: New York Times, Politico, AP, Washington Post, Wall Street Journal.

Diskussion om artikeln