Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finland tar emot flyktingbarn i maj, franska flottan kritiseras för coronaåtgärder, tusentals har ansökt om amorteringsfria månader

Från 2020
Stridsflygplan på hangarfartyget Charles de Gaulle.
Bildtext Stridsflygplan på hangarfartyget Charles de Gaulle. Fartyget har omfattande coronavirusproblem.
Bild: Rex Features/All Over Press

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

De första flyktingbarnen från flyktinglägren i Grekland kan komma till Finland redan i maj, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i en intervju för Svenska Yle. Finland har lovat att ta emot 175 flyktingar från flyktinglägren vid Medelhavet.

Sammanlagt 63 000 privatpersoner och 12 000 företagare har ansökt om amorteringsfria perioder nu i coronatider, uppger Finans Finland. Orsaken kan vara att man vill ha en ekonomisk buffert, men det finns också de som ser chansen att lösgöra pengar för placeringar.

Med en dom för fem mord och fem mordförsök räknas närvårdare Aino Nykopp-Koski till Finlands värsta seriemördare i modern tid. Hon har suttit i fängelse sedan 2009, men begär nu om villkorlig frigivning. Helsingfors hovrätt behandlar hennes ansökan på fredag.

Utrikes

Den franska flottan får kritik för vitt skilda coronaåtgärder. Å ena sidan har hundratals besättningsmän på hangarfartyget Charles de Gaulle smittats, å andra sidan finns det över hundra personer på en ubåt som aldrig ens har fått höra om coronapandemin.

I Kina har dödssiffran i storstaden Wuhan skrivits upp rejält efter coronaepidemin. Nästan 1 300 dödsfall har lagts till statistiken över coronadöda, vilket är en ökning med 50 procent. Läs mer på vår coronasida.

USA:s president Donald Trump har presenterat en vägkarta för hur ekonomin ska öppnas upp igen. Har låter lindrigt drabbade delstater skrida till verket redan nu.

Vädret

Västkusten har störst solchanser i dag. Till att börja med är det rätt klart i landets södra del, men under dagen blir det mulet i hela landet och det kan förekomma snöbyar eller regnskurar.

Dagens högsta temperatur -2 till +6 grader.

Väglaget blir dåligt på flera håll i Lappland och Norra Österbotten. Till havs råder varning för hård nordvästlig vind och svår sjögång.

Diskussion om artikeln