Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Andningsövningar hjälper inte vid corona – håll avståndet istället, säger överläkare

Från 2020
Johan Söderström, överläkare inom lungsjukdomar på Vasa centralsjukhus
Bildtext Johan Söderström, överläkare inom lungsjukdomar på Vasa centralsjukhus säger att för vanliga, friska lungor har de övningsvideor som nu sprids på internet och i sociala medier mycket liten betydelse.
Bild: Yle/Anna Ruda

Filmer där läkare visar hur man kan träna sina lungor för att bättre klara av coronaviruset sprids just nu. Överläkare Johan Söderström för lungsjukdomar på Vasa centralsjukhus säger däremot att friska personer inte behöver träna lungorna.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt fanns på fredag morgon (17.4) 47 bekräftade fall av coranasmittade. Av dem är det en handfull som man inte vet när och var de har blivit smittade.

Johan Söderström som är överläkare inom lungsjukdomar på Vasa centralsjukhus säger att man är väl förberedda på att coronapandemin sprider sig också i Österbotten.

- Vi har gjort goda planer inför vad som komma skall och många arbetsgrupper är tillsatta för att vi ska kunna vara beredda på bästa möjliga sätt. Nu måste vi vänta. Med en god förberedelse är halva jobbet gjort. Vi är så bra förberedda som man kan vara i den här situationen, säger Söderström.

vaasan keskussairaala ulkokuvaa
Bildtext På Vasa centralsjukhus är man så förberedd som man kan vara på coronapandemin.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Feber, hosta och andnöd

Söderström är överläkare för lungsjukdomar vid centralsjukhuset i Vasa. Det är inte han som har huvudansvaret för vården av coronapatienter vid centralsjukhuset. Eftersom coronaviruset orsakar en infektionssjukdom är det infektionsöverläkaren som är ansvarig för vården.

Men eftersom coronaviruset ofta påverkar luftvägarna konsulterar man överläkaren i lungsjukdomar.

- Vanligtvis har patienterna feber, hosta och andnöd. Vanligtvis kan man leva med febern och hostan, men när andnöden ger syrebrist får det patienten att komma till sjukhuset.

Eftersom det inte finns något botemedel eller medicin mot corona kan man på sjukhuset bara ta hand om de symptom som viruset orsakar.

- Smärtan kan vi lindra. Vi kan lindra syrebristen, andnöden, med syretillägg. Vi har patienten i halvsittande ställning så att lungorna ventileras på bästa sätt.

För att undvika att själv få smittan och bli sjuk upprepar Söderström råden om att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten och komplettera med handsprit och hålla avståndet till varandra.

För att inte sprida smittan till dem som hör till riskgrupperna ska man undvika att träffa dem.

Andningsövningar

På internet och i tidningar finns flera filmer där bland annat läkare visar hur man kan träna sina lungor och sen förhoppningsvis bättre klara av coronaviruset.

Söderström säger att man inte ska börja med några nya övningar just nu, varken för lungorna eller resten av kroppen.

Enligt Söderström ska man inte nu tänka att man ska träna upp konditionen och till exempel börja springa eftersom man då lätt kan få en infektion.

Det samma gäller enligt Söderström med andningsövningarna.

För vanliga, friska lungor har de här övningarna mycket liten betydelse

- Det finns en hel del goda råd som människor gärna tar till sig i de här tiderna. De här råden ska man ta med en nypa salt.

Söderström säger att andningsövningarna kan vara bra för patienter med en kronisk lungsjukdom som till exempel astma eller kol.

- För vanliga, friska lungor har de här övningarna mycket liten betydelse.

I filmerna talar man om att lungblåsorna ska utvidgas så att de inte klibbar ihop.

Enligt Söderström använder en grundfrisk person normalt inte alla lungblåsor och han ser ingen orsak till varför man skulle öppna upp några procent till av lungblåsorna.

- Tvärtom, är det mycket bättre att försöka ändra kroppsläge om man har andnöd, så att det blir lättare att andas. Då kan man få luft i de lungblåsor som inte normalt används.

Teho-osastolla huone
Bildtext Intensivvård
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Halvsittande ställning

För en person med andnöd är det enligt Söderström bra att ändra kroppsläge så mycket som möjligt.

- Till och med att ligga på mage kan vara bra någon gång, för att ventilera lungområden på ett annat sätt. För en patient med andnöd är ryggläge i sig inte att rekommendera. Det är den halvsittande ställningen, med 30 till 45 graders vinkel som är att rekommendera.

Första gången Johan Söderström själv hörde talas om coronaviruset och att folk hade blivit sjuka i Kina var när han var på semester i Vietnam.

- Det första jag tänkte själv var att vi inte skulle få någon smitta i det här området. Jag tänkte att det inte skulle bli så här stort, men jag hade fel.

Vi har ju svurit Hippokrates ed att vi ska hjälpa oberoende vad

Kommer också till Vasa

Han berättar att i början av februari när till exempel skolningar i Europa började ställas in förstod han att det här också skulle komma till Vasa.

Den senaste tiden har bilder från till exempel Italien och Spanien visat hur sjukvårdare där jobbar på bristningsgränsen.

- Vi har ju svurit Hippokrates ed att vi ska hjälpa oberoende vad och det tycker jag absolut att man ska göra. Men det känns som en mycket besvärlig situation när man ser kollegerna i Italien som jobbar 24 timmar i dygnet och vars befolkning inte lyder myndigheternas råd om att inte samlas utan tvärtom har man fester precis som tidigare. Det är jag helt oförstående inför.

Kulmen om några månader

Söderström tycker att finländarna i stort följer myndigheternas råd, även om en del människor samlades under påskhelgen i till exempel Vasa.

- Det är ju absolut inte bra.

Söderström tror att coronaepidemin kommer att hålla i sig i några månader i Finland.

- Jag tror att själva epidemin håller i sig en lång tid på grund av våra strama åtgärder från regeringens sida, betydligt längre än i till exempel Sverige där man har en annan modell för att sköta det här. Jag tror det tar ett par månader innan vi kommit över den högsta delen av kurvan, säger Johan Söderström.

Diskussion om artikeln