Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lappvikbor vill ha eget fiskevatten - föreslår att Hangö köper eller hyr vatten

Från 2020
Taimen vedessä
Bildtext Föreningen Tvärminne fritidsfiskare har placerat ut laxöringsyngel under årens lopp (arkivbild).
Bild: Yle/Juha Laaksonen

Den lokala fiskarföreningen i Lappvik föreslår att Hangö stad köper eller arrenderar fiskevatten för Lappvikbor och sommargäster.

Hangöbor som har stadens fiskelov kan i nuläge fiska på stadens 10 170 hektar stora fiskevattenområden.

De områdena ligger främst runt stadskärnan, det vill säga på från Furunäs på den norra sidan av Hangö udd till Kolaviken nära Täktom. Staden äger också fiskeområde vid Tvärminne.

I Lappvik finns det dock inget stadsägt fiskevatten. Där har föreningen Tvärminne fritidsfiskare istället årligen hyrt fyra vattenområden för fiske med nät av Fiskars group och Borgars sammanslutning.

Föreningen betalade år 2018 drygt 600 euro i arrende. För att betala hyran har föreningen begärt en medlemsavgift på 20 euro per år. För den summan har medlemmarna kunnat lägga ut tre nät.

Lappvikborna vill fiska men inte sköta administrativt arbete

Nu önskar föreningen att staden tar över ansvaret för att se till att det finns fiskevatten för Lappvikborna och sommarstugeägarna. Då skulle föreningen kunna avsluta sin verksamhet.

Lappvikborna är nämligen hugade på att fiska men det finns inte intresse för att upprätthålla de administrativa föreningsarbetet.

Tvärminne fritidsfiskare har 35 medlemmar varav ett tiotal är aktiva nätfiskare. Föreningen uppger att medlemmarna främst fiskar nära Lappvikstranden och inte ute i fjärden där farleden löper.

Föreningen Tvärminne fritidsfiskare skapades för 1960-talet för att se till att fabriksarbetare vid stålfabriken i Koverhar hade fiskevatten. Föreningen uppger att man har placerat ut laxöringsyngel under årens lopp samt övervakat fisket på de hyrda fiskeområdena.

Tekniska nämnden beslutade att ge jordbyggnadschefen och båthamnsförvaltaren tillstånd att förhandla i frågan och sedan meddela förhandlingsresultatet till nämnden.

Karta över Hangö inklusive skärgård.
Bildtext Hangö fiskeområde.
Bild: Trafikledsverket

Diskussion om artikeln