Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lisas 92-åriga mormor får hjälp med videosamtal på vårdhemmet - bekant musik kan ge trygghet till äldre som isoleras

Från 2020
En äldre person sitter med bärbar dator i famnen i en rullstol.
Bildtext Videosamtal från äldreboendet blev verklighet tack vare personalens engagemang.
Bild: Tyler Olson - SimpleFoto

Lisa Björkstrands 92-åriga mormor flyttade in på ett äldreboende i Dalsbruk i vintras. Senast träffades de i februari och personalen har nu försökt hjälpa de inneboende att få kontakt med sina släktingar på nya sätt.

- En fredag kväll fick jag plötsligt ett videosamtal på messenger, och jag funderade: "Oj, vad är det här?" När jag svarade fick jag till min stora överraskning se mommo sitta där med vårdhemmets avdelningschef, berättar Lisa Björkstrand i Dalsbruk.

Hon står sin mormor nära och har alltid försökt hinna med ett besök i veckan tillsammans med sina två söner. Men nu har det inte blivit av sedan februari.

- Vi var förkylda och nyligen hemkomna från en semester så vi vågade inte hälsa på henne. Sen kom corona och därför är det väldigt länge sedan vi träffades senast. Det är tungt för alla, säger hon.

Lisa Björkstrand
Bildtext Lisa Björkstrand är glad över att kunna kommunicera med sin mormor genom videosamtal.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Familjen försöker pigga upp vardagen för deras isolerade släkting på alla sätt de kan. Björkstrands mamma brukar föra en kasse med gröna kulor och andra favoriter bakom dörren då och då.

- Då står hon där i fönstret och vinkar och gråter, mommo min. Men ringer man får man inte alltid svar då hon ofta brukar sitta med sina kompisar och snarvla. Som tur har hon många att prata med på boendet, säger Björkstrand.

Samtidigt som hon är nöjd över hur allt har skötts hittills oroar hon sig för att isoleringen kan komma att påverka mormoderns hälsa negativt i längden.

Att spela favoritmusik ger trygghet

Mycker forskning har gjorts kring varför isolering är skadligt för hälsan. En mer omfattande studie gjordes vid det medicinska universitet i Florida där man samlade data från 12 000 deltagare under en tioårs period.

Studien bekräftade bland annat att ensamhet ökar risken för att utveckla demens med hela 40 procent.

Musik, speciellt musik som man tycker om, kan hjälpa välmåendet hos demenspatienter

Mira Karrasch är akademielektor och forskar i minnessjukdomar vid Åbo Akademi, och hon är orolig.

- Jag har också tänkt mycket på hurdana utmaningar personalen har. Den viktigaste uppgiften är att skydda de äldre mot viruset, men det kan i sin tur innebära att personalen behöva skyddsutrustning, så patienter med till exempel alzheimersjukdomar kan ha väldigt svårt att förstå situationen och varför verkligheten ser så annorlunda ut, säger Karrasch.

The Beatles Amerikassa. Arkistokuva Ron Howardin ohjaamasta dokumenttielokuvasta The Beatles: Eight Days A Week (2016).
Bildtext Musik som man gillar kan hjälpa demenspatienter att må bättre. På bilden The Beatles.

Distanseringsåtgärderna kan väcka ångest och rädsla bland de äldre, vilket i sin tur indirekt kan försvåra vården om patienterna utvecklar beteendestörningar.

Videosamtal är enligt Karrasch en bra idé om resurserna finns. Även musik skulle kunna vara en bra åtgärd om man vill göra tillvaron tryggare för gamla som är stressade.

- Det finns väldigt mycket forskning som tyder på att musik, speciellt musik som man tycker om, kan hjälpa välmåendet hos demenspatienter. Där kan släktingar hjälpa personalen genom att berätta om vilken slags musik patienterna tycker om, säger hon

Personalens engagemang syns

På vårdhemmet i Dalsbruk kan de inneboende träffas sinsemellan. Det var personalen som själva tog initiativ till att prova på videosamtal.

- Mommo förstod riktigt bra vad som försiggick och det var faktiskt fint att se henne. Jag vet att hon varit i kontakt med sina barn och barnbarn nu också, och fått se sina barnbarnsbarn. Det är i alla fall ett sätt att ses och veta att det finns någon där och att jorden inte har gått under, säger Lisa Björkstrand.

Personalen vid Kuopio universitetssjukhus övar hur man klär på sig och använder skyddsdräkt.
Bildtext Om personalen plötsligt behöver klä sig i skyddsutrustning kan personer med minnessjukdomar känna oro och ångest.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Hon tycker att kommunikationen från vårdpersonalen har fungerat bra och förstår att de måste ha en tuff tid när de som jobbar själva måste vara extra försiktiga i sin vardag.

- Jag ger tio poäng till vårdhemmet. Kontakten har varit bra och det syns hur mycket personalen verkligen bryr sig om sina boende. Jag hoppas att allt fortsätter att fungera som det gjort hittills och att folk vågar tala om situationen. Läget är vad det är och man ska inte känna skam över att inte kunna träffa sina anhöriga, säger Björkstrand.

Diskussion om artikeln