Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kolumn: 5G och coronaviruset gjorde entré samtidigt, men de går inte hand i hand

Från 2020
Marcus Rosenlund mot en bakgrund med telekom-master.
Bildtext Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund kommenterar det inbillade sambandet mellan covid-19 och 5G. På bilden två master i Nederländerna som har utsatts för attacker.
Bild: All Over Press.

Flera olika lyssnare har närmat sig mig med variationer på samma fråga den här veckan: “Stämmer det att 5G sprider coronavirus? Och i så fall, hur då?”

Det korta svaret lyder “nej, det gör det inte”. Det längre svaret, och samtidigt också svaret på följdfrågan, börjar med en kvick resumé:

5G-nätverken lanserades i olika städer runtom i världen 2018, men byggdes ut mer allmänt under 2019 - samma år som coronaviruset gjorde sin debut i Wuhan i Kina.

Konspirationsteoretikerna var naturligtvis kvicka med att koppla samman de två händelserna och ignorerade därmed en gammal regel från vetenskapliga sammanhang: Korrelation innebär inte nödvändigtvis orsakssamband.

Det här har dock inte hindrat viss särskilt rabiata 5G-motståndare att försöka bränna upp 5G-master. Mer än 100 fall av vandalism mot 5G-stationer har på sistone rapporterats bland annat i Storbritannien och USA.

För att understryka sin poäng och bevisa sambandet mellan 5G och covid-19 delar konspirationsteoretikerna till exempel kartor över USA på sociala media, kartor som antyder att områden som drabbats hårdast av Covid-19 också är platser där 5G-nät har installerats. De två verkar överlappa elegant.

Vilket är sant, i och för sig. De överlappar faktiskt. Men låt oss betrakta det här närmare: vad annat har de här områdena gemensamt? Naturligtvis det här: områdena vi snackar om är storstadsområden. De är stora befolkningscentra där folk bor och rör sig tätt inpå varandra. Det gör dem automatiskt mer sårbara för spridningen av coronavirus.

Storstäder är också av naturliga skäl ställen där teleoperatörerna först sätter upp sina senaste och snabbaste nätverk. Det är där de flesta kunderna finns. Så klart att storstäderna har 5G innan landsbygden har det! Men det här innebär ännu inte att det skulle finnas någon koppling mellan Covid-19 och 5G.

Då kan vi till exempel också säga att det var införandet av hissar som gjorde att spanska sjukan spreds så snabbt

Envisas du ändå med de överlappande kartorna kan du sammanlänka nästan vilken ny teknik som helst med Covid-19, för städerna är de ställen där den nya tekniken sprids först.

Då kan vi till exempel också säga att det var införandet av hissar som gjorde att spanska sjukan spreds så snabbt 1918, eftersom man just då installerade hissar i väldigt många hus i storstäder runt i världen - storstäder där också spanska sjukan spreds som allra snabbast.

Sådana här inbillade samband är hur som helst ganska lätta att genomskåda. Som nu det här med att 5G skulle sprida coronaviruset. Iran har inget 5G-nät ännu, och ändå är det ett av de länder som har drabbats hårdast av pandemin. Samma sak gäller för flera andra länder där den tekniska utvecklingen inte har varit lika snabb.

Inget nytt under solen, såklart. Uppgraderingar av den trådlösa infrastrukturen har också tidigare kopplats till sjukdomar. Det är i princip samma tveksamma samband som man förr har velat se mellan mobilnäten och cancer som man nu har tillämpat på coronavirus.

Många av 5G / Covid-19-konspirationsteoretikerna hänger alltså på samma sidor på sociala medierna där man länge har delat skrämmande mem om att trådlösa nätverk orsakar cancer, men det finns inte heller några trovärdiga bevis som stöder det här.

En snabb repetition beträffande detta: radiofrekvensvågor som mobilnäten och telefonerna avger har helt enkelt inte tillräckligt med energi för att skada DNA direkt. Mobilstrålningen är med andra ord icke-joniserande, i motsats till röntgenstrålning och vissa sorters UV-strålning till exempel.

Och 5G-strålningen har en ännu lägre energinivå än till exempel 4G. 5G tränger alltså inte lika djupt in i våra vävnader som 4G.

Och ingen mobilteknologi (på den här sidan av Hogwarts) strålar ut virus!

Men sedan finns det också de som hävdar att 5G-nätverken ökar på virusets dödlighet genom att det gör vårt immunförsvar svagare.

Också det här har dementerats från forskarhåll, å det bestämdaste.

Det finns helt enkelt inga indikationer från vetenskapliga studier om att 5G (eller något annan G) påverkar immunsystemet. Om det skulle vara så här, då skulle vi ha sett effekter på omfattningen och svårighetsgraden av infektionssjukdomar redan för flera decennier sedan. Och det har vi inte sett.

Struntprat sprids alltid fortare än fakta

Men så är det, att medan sanningen ännu drar på sig stövlarna i farstun så är lögnen redan halvvägs på andra sidan jorden. Struntprat sprids alltid fortare än fakta, för struntpratarna behöver inte bevisa någonting av det som de säger. De kan prata på bara, helt enkelt.

Och de är ofta ganska underhållande med sina vilda hypoteser, på ett perverst sätt, medan forskare kan framstå som tråkiga för att de måste hålla sig till sådant som de vet. Sådant som går att bevisa.

Vad kan jag säga? Jag föredrar ändå att dra på mina stövlar i lugn och ro i farstun. Så får man ha torra och varma fötter sedan. Det är bra för immunförsvaret också.

Diskussion om artikeln