Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på tillväxten i Kina - ekonomin krympte för första gången på 30 år medan dödstalet i Wuhan skrevs upp med 50 procent

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 12:49.
Medicinsk personal som skickades till Wuhan för att kämpa mot pandemin, fick åka hem till Peking när läget normaliserades för ett par veckor sedan.
Bildtext Medicinsk personal som skickades till Wuhan för att kämpa mot pandemin, fick åka hem till Peking när läget normaliserades för ett par veckor sedan.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

De utbredda misstankarna om att Kina förfalskade eller hemlighöll det verkliga antalet döda på grund av coronapandemin har nu bekräftats. Kina skriver sent omsider upp antalet döda i Wuhan med 50 procent. Det verkliga antalet döda i Wuhan var 3 869 och inte 2 579, så som man tidigare angav. Samtidigt står det klart att Kina har drabbats av sin första recession på över 30 år.

Hälsovårdsmyndigheter i Wuhan lade ytterligare 1 290 dödsoffer i rullorna, medan de medgav att de verkliga siffrorna inte rapporterades bland annat på grund av förseningar och mänskliga misstag.

- En del medicinska institutioner lät bli att räkna det rätta antalet döda i det första skedet då sjukhusens resurser var bristfälliga och det rådde en brist på personal, förklarade det statliga tv-bolaget CGTN, som citerade anonyma hälsovårdskällor i Wuhan.

Både läkare och myndigheter i Wuhan har tvingats besvara besvärliga frågor om pandemins verkliga omfattning och en del av dem medger motvilligt att det begicks misstag under de första, kaotiska dagarna, då man inte kunde utföra tester snabbt och pålitligt.

- Det kan inte ha varit ett stort antal som inte räknades, eftersom det gällde en så kort period, konstaterade läkaren Wang Xinghuan som ledde ett av de två fältsjukhusen som snabbt upprättades i Wuhan.

Det finns fortfarande många skeptiker runt omkring världen som tror att inte ens de nya siffrorna stämmer överens med verkligheten. En av dem är president Donald Trump, som redan i januari berömde Kina för transparens om pandemin. Nu har tonen ändrats.

- Tror ni verkligen på siffrorna i detta väldiga land som kallas Kina och att de har ett bestämt antal fall och ett bestämt antal döda. Tror någon verkligen det, undrade Trump i en presskonferens i Vita huset.

Karta över Kina med Hubeiprovinsen och Wuhan utprickade.
Bild: Miro Johansson/Yle

Ekonomin i fritt fall

Kinas bruttonationalprodukt BNP minskade med 6,8 procent under årets första kvartal, enligt officiell statistik. Minskningen är visserligen dramatisk, men ändå inte så stor som många analytiker befarade.

Det ledde överraskande till att kurserna på asiatiska börser steg efter det dystra beskedet. Uppgången kan ha orsakats av att investerare var beredda på dåliga nyheter och att de därför räknar med nya statliga stimulansåtgärder.

Den ekonomiska nedgången beror främst på att stora delar av ekonomin stängdes då pandemins omfattning avslöjades i januari, samtidigt som efterfrågan i omvärlden minskade.

Hundratals miljoner arbetare fick order om att stanna hemma, vilket minskade industriproduktionen och den inhemska efterfrågan på konsumentvaror.

Ekonomin har inte heller återhämtat sig så snabbt som många hoppades och trodde efter att den värsta vågen var över och pandemin mer eller mindre var under kontroll i Kina.

- Återhämtningen har mattats av och den kryper nu. Kina är inne i en långt utdragen återhämtning, säger analytikern Julian-Evans Pritchard.

Ett skarpt V-format uppsving låter allt mer osannolikt ju mer negativ statistik strömmar in och många ekonomer förutspår liten eller noll tillväxt under resten av året.

Det verkliga antalet döda i Wuhan skrevs upp med 50 procent med en deöl skeptiker tror att inte ens de nya, reviderade siffrorna stämmer.
Bildtext Det verkliga antalet döda i Wuhan skrevs upp med 50 procent med en del skeptiker tror att inte ens de nya, reviderade siffrorna stämmer.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Sparkade i kläm

Vanliga löntagare drabbas värst då många företag permitterar eller sparkar sina anställda.

Den 32-åriga Pekingbon Ni Hon lever på sina besparingar när hon söker efter ett nytt jobb i ett läge där arbetsmarknaden fylls av sparkade som tävlar om samma arbetstillfällen.

- Förr kanske det fanns en eller två eller tre personer som tävlade om ett jobb. Nu är det åtta till tio rivaler, så chansen att jag elimineras är mycket större, säger Ni Hon.

Ekonomin led redan i fjol av handelskriget med USA, men nu har den nedåtgående trenden fortsatt och förstärkts. Exporten minskade i mars med 6,6 procent jämfört med året innan och efterfrågan i USA och Europa är fortsatt liten då folk stannar hemma och inte vågar eller kan gå ut och shoppa.

- Siffrorna är värre än vi väntade, men det är bra. Dessa fula siffror visar att ledningen inte fuskade med siffrorna för att dölja lägets allvar, säger Andy Rothman vid investeringsfonden Matthews Asia.


Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln