Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsminister Antti Kaikkonen: Konsulter får inte ha med Finlands jaktplansköp att göra

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 16:15.
Puolustusministeri, Antti Kaikkonen, Kesk.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C).
Bild: Antti Kolppo / Yle

Försvarsministeriet förbjuder alla kontakter med externa konsulter inför Finlands förestående jaktplansköp. Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) fattade beslutet i samråd med president Sauli Niinistö på fredag.

Beslutet innebär att de tjänstemän som förbereder jaktplansaffären i fortsättningen inte får ha någon kontakt med de konsulter eller konsultföretag som jaktplanstillverkarna använder sig av. Regeln gäller alla slags möten och kontakter och träder i kraft omedelbart.

- Vi måste få någon ordning på det här, jaktplanstillverkarna ska inte inbilla sig att de kan plocka extrapoäng genom att rekrytera konsulter, sade Kaikkonen under en kort pressträff i riksdagen.

Jaktplansaffären är snart på väg in i sitt sista, avgörande skede och nu vill man därför dra upp en klar skiljelinje mellan de fem konkurrerande tillverkarna och deras konsulter.

Försvarsmaktens tidigare kommendör utför konsultuppdrag

Alla fem jaktplanstillverkare använder sig av PR- och konsultbyråer, och bland konsulterna finns också tidigare politiker och officerare.

F-35 Lightning II-hävittäjä Satakunnan lennoston kentällä Pirkkalassa.
Bildtext Lockheed Martin deltar med plantypen F-35 Lightning II.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det har nyligen framkommit att också Försvarsmaktens tidigare kommendör, general Jarmo Lindberg utför konsultuppdrag för en av jaktplanstillverkarna, amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin.

Antti Kaikkonen medger att just Lindbergs konsultuppdrag är problematiskt och var en avgörande faktor bakom beslutet.

- Lindberg fungerade som Försvarsmaktens kommendör ännu i fjol, så inte ser det här ju bra ut, säger Kaikkonen.

Kaikkonen kan inte bedöma huruvida skadan redan är skedd, men han är beredd att överväga längre karenstider för höga militärer som övergår till konsultuppdrag och andra höga poster inom näringslivet.

Sista förhandlingsrundan på gång

Programdirektör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet tror inte att någon skada har skett, om man ser till själva anskaffningsprocessen.

- Det här handlar mer om hur saker och ting ser ut i offentligheten, säger Puranen till Svenska Yle.

Försvarsministeriet vädjar också till de fem konkurrerande jaktplanstillverkarna att inte heller ha några konsulter med vid de officiella förhandlingar som förs kring jaktplansaffären.

Enligt Puranen har vissa tillverkare haft konsulter med i sina förhandlingsteam, men nu är det alltså slut med det.

Ledningsgruppen för det så kallade HX-projektet ska under våren och sommaren föra en sista förhandlingsrunda med alla fem tillverkare. Den sista, bindande offertrundan ska inledas i höst.

Diskussion om artikeln