Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska hälsoministern: Vi har coronaläget under kontroll just nu

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 13:10.
Tysklands hälsominister Jens Spahn intervjuas utomhus med mikrofoner framför sig..
Bildtext Tysklands hälsominister Jens Spahn
Bild: Filip Singer / EPA

Tyskland levererar i dag positiva siffror på coranaläget i landet. De dagliga fallen av smittade har minskat tack vare restriktionerna. Hälsominister Jens Spahn säger att utbrottet är under kontroll just nu.

Det viktiga smittotalet - det vill säga det tal som visar hur många en coronasmittad person smittar andra - är nu nere i 0,7 i Tyskland. Det visar nya siffror från landets smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet.

Utgående från det talet fattar politiker och myndigheter beslut om hur coronakrisen ska hanteras. Bedömningen är att om siffran börjar hålla sig under 1,0 kan myndigheterna börja lätta på begränsningarna.

Minister Spahn berömde i dag de restriktioner för befolkningens rörlighet och andra undantagsregler som infördes i Tyskland för cirka en månad sedan. De har burit frukt, säger han.

Han konstaterade också att antalet personer som friskförklaras varje dag nu är större än antalet nya bekräftade coronafall.

En del butiker får hålla öppet från och med måndagen

Från och med början av nästa vecka lättas en del av de tyska restriktionerna. Det betyder bland annat att affärer med en yta på under 800 kvadratmeter kan öppna sina dörrar. Skolorna öppnar stegvis efter den 4 maj.

Folksamlingar är förbjudna också i fortsättningen vilket betyder att stora evenemang är uteslutna fram till slutet av augusti.

Tidigare i veckan varnade förbundskansler Angela Merkel för ett alltför snabbt hävande av restriktionerna.

Diskussion om artikeln