Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kenneth Sandvik sitter på en bänk och funderar.

Brevbäraren som blev ett frimärke: Ålänningen Kenneth Sandvik var Finlands första superstjärna i bänkpress – men idrotten tänkte också ta livet av honom

Kenneth Sandvik kom som en komet, tog över spelplanen – och chockade Fredrik Smulter. Men framgångshistorien kunde ha fått ett makabert slut. I juni 2007 tog Sandvik sitt femte raka VM-guld. En månad senare fick han hjärtinfarkt.

Från 2020

Kenneth Sandvik finns med i Yle Sportens rankning över Svenskfinlands 50 största idrottshjältar genom tiderna.

Ska jag räkna mig som bäst eller näst bäst genom tiderna inom finländsk bänkpress?

Den tanken slog Fredrik Smulter när han skulle ladda upp en bild på Instagram. För svaret är långt ifrån självklart: Kenneth Sandvik ger "Tjuren från Malax" hård konkurrens.

– Jag har mitt lyft på 400 kilo, men meritmässigt har jag ingenting att sätta emot Kenta, säger Smulter när Yle Sporten ringer upp mitt under ett bänkpass.

Vem är Kenneth Sandvik?

Inom blåvita styrkelyftskretsar är Sandvik den som kom från ingenstans och lade ribban skyhögt. Den sensationellt sluga lyftaren som en gång satt fyra världsrekord under samma tävling och blev invald i Hall of fame som levande legendar.

Ålänningen som ännu i fjol var näst bäst i Europa, som 44-åring.

Men jakten på att bli större, starkare och bättre var också nära att leda till en förtida död för brevbäraren, som ibland fått leverera kuvert med sitt eget ansikte som frimärke.

Vissa bildgallerier är roligare än andra.

Om man går in på Kenneth Sandviks Wikipediaprofil kan man trycka på länken "B&K Open 1998" och slussas vidare till en sida med bilder på en otroligt vältränad ålänning.

"Bra_tryck_i_tuberna.jpg" och "i_bra_skick.jpg" talar ett tydligt språk: Sandvik var minst sagt vältränad då han tävlade inom bodybuilding.

Vågen stannade på 93 kilo då den 173 centimeter långa Sandvik tog segern i en tävling i Sverige. Det fanns bara ett problem: Sandvik brann inte för grenen.

– Jag fick ett infall efter att ha läst om sporten i någon tidning. Det var rätt roligt, men krävde mycket och passade inte mig, säger Sandvik till Yle Sporten nu, 22 år senare.

Kenneth Sandvik spänner musklerna.
Bildtext Sandvik var totalt topptrimmad i slutet av 1990-talet.
Bild: Privat.

Så Sandvik var mottaglig för en ny utmaning då Ålands Kraftssportsklubb frågade om han ville ställa upp som funktionär på en tävling i styrkelyft.

Han blev intresserad och lågan tändes snabbt.

Sandvik triggades av att framsteg i träningen direkt syntes i ökade kilon på stången. De nya toppnoteringarna avlöste varandra. Och då det visade sig att den specialgjorda tröjan som styrkelyftare ofta tävlar i var som klippt och skuren för Sandviks kropp var han såld.

Det blev början till en unik framgångssaga.

Smulter: "Han kom som en komet"

De följande åren är modern historia inom finländsk styrkelyftning:

År 2001 tävlade Sandvik för första gången. 2002 tog han sitt första FM-guld och brons i VM. Året därpå blev han världsmästare då han lyfte 317,5 kilo i Slovakien.

– Det är mitt mest speciella idrottsögonblick. Jag kommer aldrig att glömma det. Att få gå upp på prispallen efter tävlingen är det häftigaste jag gjort.

Kenneth Sandvik om VM-guldet

År 2004 satte Sandvik sitt första världsrekord: 320,5 kilo. Det skulle bli nio fler. Smulter minns hur han följde med utvecklingen med ögon stora som tefat.

– Han kom som en komet, jag var chockad. På ett år tog han sig in i senioreliten i Finland. Följande år hörde han till världseliten.

Sandviks första guld blev startskottet för en imponerande svit. SFI-idrottarna Sandvik, Smulter och Ove Lehto tog hand om VM-gulden i supertungvikt i tio års tid. Sandvik blev världsmästare sju gånger.

– Kenta var en supertalang. Det var ju bara så, sade Lehto i Sportmagasinet 2011.

Kenneth Sandvik i Sportmagasinet 2011: På Åland är styrkelyftarna inte skumma typer som smyger runt på gymmet - Spela upp på Arenan

Vad var det som gjorde Sandvik så bra?

För Smulter är svaret enkelt: han tycker att Sandvik var smartare än de andra. Han förstod sig på de små detaljerna som leder till de stora fördelarna. På att analysera de andra lyftarna mitt under pågående tävling och fatta de avgörande besluten med osvikligt spelsinne.

För bänkpress handlar ofta om att sätta upp just så mycket vikter som krävs, veta vem man ska konkurrera med – och att inte bli för girig.

SFI-världsmästarna i supertungvikt 2003–2012

– Kenta klarade av att slå konkurrenterna som var lika starka. Själv har jag tappat en stortävlingsmedalj eller två för att jag inte varit lika slug, säger Smulter.

– Dessutom var han en lagspelare trots att det handlade om individuell idrott. Han var ovärderlig för mig på många tävlingar och gav mig tips då jag behövde det. Han höll mig om ryggen tills jag blev mogen.

kenneth sandvik, fredrik smulter och ove lehto. FM i bänkpress 2015
Bildtext Sandvik (t.v.) Smulter (mitten) och Lehto (höger) dominerade länge inom bänkpressens supertungvikt.
Bild: Yle

Brydde sig inte om viktkåthet

Så brydde Sandvik sig inte heller om det som Smulter kallar viktkåthet.

– För många handlar styrkelyft om att pusha sig på gymmet och lyfta tungt. Men Kenta brydde sig NOLL om vad han lyfte på träning. Allt handlade om att ta VM- och EM-medaljer, säger Smulter med eftertryck.

Sandvik skrattar då han får höra vad Smulter sagt:

– Jag läste regelboken noga, för taktiken är väldigt viktig. Det hade jag nytta av. Det är inte alltid den starkaste som vinner, ibland är det den smartaste.

Att se sambandet mellan kroppsvikt och resultat är farligt. Det kan dra iväg åt fel håll

Kenneth Sandvik

Och medaljsamlingen blev bara större. Sandvik tog fem raka VM-guld i bänkpress 2003–2007 och satte världsrekord på löpande band. Bland annat fyra i samma tävling i Mariehamn 2005, då han lyfte 323, 330, 335 och 340 kilo (se lyften på Youtube).

Senare under året pressade han först upp 341 och sedan 345 kilo i en tävling i Salo.

– Jag var sugen, så jag bombade på, säger Sandvik.

Kenneth Sandvik på prispallen
Bildtext Vikterna på träning spelade ingen roll. Allt handlade om medaljer för Sandvik.
Bild: EPA/Radovan Stoklasa

Men priset för rekordjakten blev dyrt.

Sandvik visste att fina toppnoteringar kräver stor kroppsvikt och hade gått upp till 153 kilo – en ökning med 60 kilo i jämförelse med tävlingsvikten inom bodybuilding i slutet av 90-talet.

– Att se sambandet mellan kroppsvikt och resultat är farligt. Det kan dra iväg åt fel håll, säger Sandvik.

Smulter är inne på samma spår:

– Styrkelyft är inte farligt i sig, men ohejdad överätning i samband med maxprestationer med högt blodtryck är det.

Till slut sa hjärtat stopp.

Kenneth Sandvik lyfter.
Bild: Robert Jansson

I juli 2007 har Sandvik precis tagit ett nytt VM-guld till samlingen – men allting var inte guld och gröna skogar. Någonting känns fel.

I två veckors tid har han haft ett tryck över strupen, brösten, bakom öronen. Han mår inte bra. Ibland går känslan över, men den återvänder alltid.

Ibland är det tungt att andas.

Jag tog infarkten på allvar, min pappa gick bort på grund av en sådan som 48-åring

Till slut väljer Sandvik att berätta om problemen för sin fru Marcela, som jobbar inom sjukvården. Det blir en sjukhusresa och diagnosen är skrämmande: hjärtinfarkt.

Ett par dagar senare får Sandvik åka helikopter till Uppsala för en ballongvidgning.

– Det var mitt eget fel, min egen dumhet. Jag hade en ohälsosam livsstil och åt det jag kände för att äta, säger han och fortsätter:

– Men jag tog infarkten på allvar, min pappa gick bort på grund av en sådan som 48-åring. Också andra i släkten har haft problem.

Kenneth Sandvik på prispallen efter EM-guldet 2016.
Bildtext Sandvik tog sig tillbaka efter infarkten – och har fortsatt skörda stora framgångar.
Bild: Finlands styrkelyftförbund

Så Sandvik lade om sin livsstil, började motionera på allvar och äta mer hälsosamt. En tanke i bakhuvudet drev honom till snabba resultat: han ville fortsätta tävla.

– Jag siktar på klassen -125 kg, förhoppningsvis till våren! Det är ju "bara" drygt 25 kg dit … skrev Sandvik i sin träningsdagbok efter infarkten.

Men det blev ingen comeback till våren.

Det blev en comeback redan på vintern.

Vågen stannade på 123,9 kilo då Sandvik tog FM-guld i bänkpress i februari 2008.

– Men jag tyckte det var jobbigt att tävla i den klassen, det var tråkigt resultatmässigt. Så jag återvände lite smygande till supertungvikt. Just nu väger jag 140 kilo och mer än det får det inte vara.

Efter hjärtinfarkten blev Sandvik världsbäst igen – två gånger om. Han tog VM-guld i supertungvikt 2010 och 2011. Så sent som 2014 satte han sitt senaste personbästa och världsrekord: 371 kilo. Se lyftet här (Youtube).

De senaste åren har han visat att han fortfarande håller hög klass. Trots att Sandvik passerat 40-strecket tog han EM-guld tre år i rad 2016–2018 och silver i fjol. Han har redan blivit invald i både det internationella och europeiska styrkelyftsförbundens Hall of fame.

"Ålands starkaste frimärke"

Sandvik jobbar till vardags som brevbärare och kan vara den enda i sin yrkesgrupp som levererat kuvert med sitt eget ansikte på.

För sex år sedan trycktes nämligen 150 000 exemplar av "Ålands starkaste frimärke".

– Det var häftigt, inte minst för att jag samlade på frimärken som ung. Jag har också skickat runt mig själv en del, till lyftarkompisar i USA och Australien.

Just nu är Sandvik sjukskriven, på grund av en bicepsskada. Den senaste tiden har det bara blivit lätt träning och han siktar på att återgå till jobbet i maj.

Hur det blir med lyftandet i framtiden är en aning oklart.

– Jag vill fortfarande vara med och slåss om medaljer på stora mästerskap, men kommer jag att klara av att hävda mig i den öppna klassen i framtiden? Det vet jag inte, säger han fundersamt.

– Men VM flyttades till oktober på grund av coronakrisen, så med lite tur kan jag vara med då, fortsätter han och skrattar.

Tävlingarna brukar vara fyllda med testosteronstinna stora håriga karlar som stirrar rakt ut

Fredrik Smulter

Oavsett hur det blir är Sandviks ställning som en av de största i bänkpressens världshistoria redan cementerad. Styrkelyftpensionären Smulter minns sin gamla landslagskamrat med värme.

– Tävlingarna brukar vara fyllda med testosteronstinna stora håriga karlar som stirrar rakt ut. Kenta var den som kom in med värme i blicken och skakade hand med alla. Han är smart, vänlig och alltid en gentleman.

Foto: Robert Jansson.

Kenneth Sandvik kommer in på placering 45 i Yle Sportens rankning över Svenskfinlands 50 största idrottshjältar genom tiderna.

Svenskfinlands 50 största idrottshjältar

Diskussion om artikeln