Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ekofish får inleda fiskodling utanför Jakobstad - planerar att komma igång redan i maj

Från 2020
Uppdaterad 17.04.2020 16:05.
Ådö, Sebastian Höglund.
Bildtext Sebastian Höglund har fått grönt ljus för sin fiskodling.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ekofish har beviljats miljötillstånd för sin fiskodling i havet utanför Jakobstad. Enligt regionförvaltningsverket är miljöbelastningen från odlingen ute till havs liten.

Ekofish har arrenderat cirka 39 hektar av forststyrelsen för sin fiskodling och har nu tillstånd att odla 700 000 kilo fisk där.

Fisken tas i land vid Alholmen och slaktas också där. I ett senare skede kommer man att ansöka om miljötillstånd för ett renseri.

Stort motstånd mot fiskodlingen

Motståndet mot fiskodlingen har varit stort. Bland andra sommarstugeägare har oroat sig över fiskodlingens miljökonsekvenser.

Enligt Regionförvaltningsverket sprids utsläppen från fiskodlingen ut över ett rätt stort område, och den förhöjda halten av fosfor och kväve sjunker effektivt ju längre bort från fiskodlingen man kommer.

- Beslutet visar att vi varken belastar Messkär, Öuran, Ådö, Fäboda eller andra områden länge bort, säger vd Sebastian Höglund i ett pressmeddelande.

Ekofish har tillstånd att påbörja verksamheten genast trots eventuella besvär.

- Planen är att inleda verksamheten i slutet av maj, säger Höglund.

Under sommaren har man kapacitet att odla cirka 100 000 kilo regnbågslax som slaktas i höst.

- Vår odling är den första renodlade så kallade offshore-odlingen i Finland som är ute till havs och utanför kustvattenzonen, och på ett område som Miljöministeriet har klassificerat som utmärkt för fiskodling, säger Höglund.

Advokat: Jag har ingen personlig åsikt i frågan

Advokat Christer Eriksson som företräder Kisor-Ådö väglag säger att han måste tala med väglaget om vad de vill göra med ärendet nu.

- Jag har personligen ingen åsikt i frågan.

Eriksson tror att sysselsättningsläget haft betydelse för Regionförvaltningsverkets beslut att bevilja Ekofish miljötillstånd.

- Jag kan tänka mig att det här följer linjen beträffande sysselsättning.

Beslutet är i kraft till 31.12 2028 då det ska förnyas.

Texten uppdaterad 17.4 kl. 16.05 med Christer Erikssons kommentarer

Diskussion om artikeln