THL-chef Mika Salminen föreslår mer individbaserad coronastrategi i stället för massbegränsningar
Professor Mika Salminen, lägger i en intervju för STT fram en ny hybridstrategi för att stävja spridningen av coronasmitta. Han är avdelningsdirektör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
I dag går strategin som känt ut på att massbegränsa sociala kontakter människor emellan - restauranger, simhallar och bibliotek har tvingats stänga, landskapet Nyland isolerades en tid och stora folksamlingar har förbjudits.
Avsikten har hela tiden varit att minimera antalet personer som måste få avdelnings- eller intensivvård på sjukhus och minimera antalet dödsfall på grund av viruset.
Professor Salminen säger i intervjun att coronaläget och testningskapaciteten gör det möjligt att snart ändra strategi.
Individer testas och isoleras
Hybridstrategin går ut på att coronavirusets framfart begränsas med insatser på individnivå - inte på massor som nu. Individinsatserna skulle heller inte ha så stora konsekvenser för samhället i stort, säger Salminen.
Huvudtanken är testning och smittospårning på individnivå. Mika Salminen förklarar:
- En person som har coronasymptom ska bli testad så snabbt som möjligt, och efter det ska hen hålla sig isolerad till dess testresultatet är klart. Det tar cirka två dagar. Om resultatet är positivt följer en karantän på 14 dagar, så att smittan inte sprids vidare.
- Den insjuknade kontaktas också av myndigheterna och förhörs om sina kontakter med andra, var hen har rört sig och vem hen har träffat. De som exponerats för viruset kontaktas likaså, och försätts i en 14-dagars karantän.
THL ger bara expertråd
Mika Salminen understryker att THL bara är ett rådgivande expertorgan. Det är regeringen som fattar beslut om strategier, säger han.
Avsikten med hybridalternativet är, enligt Salminen, densamma som med massbegränsningar: att dämpa spridningen av viruset.
Tillsammans med förbättrad handhygien, fortsatt distansarbete , skyddsutrustning i butikerna, som till exempel plexiglas vid kassorna, och färre kontakter människor emellan kunde det fungera.
I längden kan de ekonomiska konsekvenserna av restriktionerna bli för tunga, säger Salminen, som ändå avråder från att slopa begränsningar i alltför snabb takt.
- Vi måste hela tiden noggrant följa med hur epidemin utvecklar sig.
Det är meningen att regeringen ska behandla strategier för att begränsa epidemin nästa vecka. Bland regeringspartierna har Centern krävt ytterligare restriktioner.
Källa: STT
Artikeln har uppdaterats 17.4.2020 klockan 20.59: Mika Salminen är avdelningsdirektör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd THL.