Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Smittskyddsteam i Jakobstad spårar smittkedjor: "Målet är att snabbt kartlägga sociala kontakter"

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 10:32.
Malmska i Jakobstad.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

När en person testat positivt för covid-19 tar arbetet med att spåra smittan vid. Man reder ut vem den smittade varit i kontakt med för att bryta smittokedjan säger smittskyddsläkare Johanna Gripenberg på Malmska hälso- och sjukvårdsområde.

Varje dag tas coronatester i Jakobstad och hittills finns det fem konstaterade fall inom vårdområdet.

Det är Vasa centralsjukhus som gör testerna. Dagligen kommer en mobil mottagningsenhet till Jakobstad för att testa personer som misstänks vara smittade.

Vasa centralsjukhus förmedlar provsvaret till den som testat positivt för covid-19. Vasa centralsjukhus kontaktar också det lokala smittskyddsteamet.

Eget smittskyddsteam i Jakobstad

Att spåra smittan är kommunens ansvar och i Jakobstad är det smittskyddsläkare Johanna Gripenberg som leder det arbetet.

Med sig har hon ett team med ytterligare en läkare och fem sjukvårdare. Man börjar med att reda ut den smittades hemmiljö.

- Vi ringer den som testat positivt för att börja kartläggningen av den smittades närkontakter. Målet är att så snabbt som möjligt kartlägga och kontakta de som kan ha utsatts för smitta, säger Gripenberg.

Börjar med att reda ut hur den insjuknade bor

Den första frågan som teamet ställer är hur personen bor och hur den sociala situationen ser ut. Bor den insjuknade ensam, eller bor det andra i hushållet.

- Om andra personer bor i samma hushåll sätts de i karantän eftersom de riskerar insjukna i covid-19, säger Gripenberg.

Gripenberg säger att det är speciellt viktigt är att reda ut om någon i hushållet tillhör en riskgrupp. Det vill säga är över 70, har en kronisk sjukdom eller en medicinering som sänker immunförsvaret.

- I såfall kan det krävas andra arrangemang. Personerna ska kanske inte alls vistas på samma ställe och då kan vi ta hjälp av socialomsorgen för att ordna detta, säger Gripenberg.

Isolering och karantän

Den som insjuknat i covid-19 blir isolerad. Det innebär att personen helt ska undvika sociala kontakter och inte ens röra sig i trapphuset om man bor i höghus.

Den som varit i kontakt med en smittad person men inte själv insjuknat i covid-19 sätts i karantän som är en lite mildare variant. Men fortfarande gäller det att hålla avstånd till andra.

- Personen i karantän kan gå ut på promenader och vistas ute på sin egen gård. Men man ska hålla ordentligt avstånd till andra människor och inte besöka butiker eller eller apotek. Då behöver du också hjälp med att få hem mat på trappan, säger Gripenberg.

Reder ut hur personen rört sig

Efter att man rett ut personens familje- och hemförhållanden fortsätter man med att kartlägga var den insjuknade rört sig. Vem hen träffat från och med två dagar innan symptomen uppstod.

- Om personen rest så kontaktar vi ressällskapet. Om personen varit på jobb så funderar vi tillsammans på hur arbetsplatsen ser ut och vem personen vistats tillsammans med, säger Gripenberg.

Det är i det här skedet som många personer kan försättas i karantän, så som hela skolklasser eller arbetsgemenskaper.

- Nu är ju de flesta elever hemma. Men om en elev testar positivt för covid-19 och vistats i skolan med lärare och klasskamrater så hamnar hela klassen i karantän, säger Gripenberg.

De svåraste fallen att spåra är om den insjuknade till exempel besökt en stormarknad dagen innan hen insjuknade.

- Då är det i princip omöjligt att vidta några specifika åtgärder. Därför är det så otroligt viktigt att inte besöka butiker om du känner dig sjuk, håller säkerhetsavstånd när du gör dina uppköp och tänker på handhygienen, säger Gripenberg.

Om man varit i kontakt med mindre näringsidkare, så som frisörsalonger, så tar teamet kontakt med dem.

en blå skylt med texten isolering uppföljning övervakning
Bildtext Vasa centalsjukhus tar emot den som behöver sjukhusvård.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Ringer upp smittade varje dag

Malmska hälso- och sjukvårdsområde har ansvar för de smittades mående.

Varje dag ringer någon ur teamet upp den sjuka för att höra hur hen mår. Det finns en checklista som teamet följer. Om den som insjuknat känner sig dålig tas hen emot på sjukhuset.

- Patienten som kommer in genom vår sluss tas emot av personal i full skyddsutrustning. Om patientens hälsotillstånd kräver sjukhusvård så tas patienten emot i Vasa, säger Gripenberg.

Teamet håller också kontakt med dem som är satta i karantän för att de utsatts för smitta.

I slutet av förra veckan var ett tiotal personer satta i karantän. Men största delen av karantänerna kunde upphävas till helgen eftersom personerna inte insjuknat.

Inga oidentifierade smittkedjor i Jakobstad

Hittills har man i Jakobstadsområdet lyckats spåra alla smittkedjor.

Det finns ingen som inte vet var den fått sin smitta. Johanna Gripenberg säger att det är tack vare att människor följer reglerna och förordningarna och håller säkerhetsavstånd.

- Människor har förstått vikten av att begränsa sina sociala kontakter och hållit karantän efter resor. Jag är mycket tacksam för att invånarna fortfarande orkar begränsa sina sociala kontakter och hålla avstånd, säger Johanna Gripenberg.

Diskussion om artikeln