Mats mötte tjädertupp på friarstråt: "Den hoppade upp på motorhuven och gick fram och tillbaka över vindrutan"

På väg ut till sin sommarstuga fick Mats Stoor från Korsholm vara med om en unik upplevelse. En tjädertupp, uppenbart på friarstråt, ville ha vägen för sig själv.
Det var skärtorsdag och Mats Stoor var på väg ut till sommarstugan i Oravais för att lägga igång värmen inför påskhelgen.
Då såg han något stort och mörkt längre fram och hann tänka att kanske det är något skräp som behöver städas bort. Tills föremålet rörde på sig.
- Då jag kom närmare såg jag att det var en tjädertupp. Jag stannade och hade bilen på tomgång, medan tjädern gick runt bilen och framför den, säger Stoor.
Då Stoor vevade ner sidorutan kunde han höra tjädertuppen göra kluckande ljud, typiska i parningstider. Fågeln bredde ut vingarna och visade på inget sätt att den skulle vara rädd för Mats eller hans bil.
Detta är något för Instagram tänkte Stoor och började filma fågeln.
- Men då kom den och kollade på mig genom fönstret, så jag blev lite förskräckt och vevade upp rutan igen. Jag ville ju inte att en tjädertupp hoppar in i bilen och hackar mig i huvudet, säger Stoor.
Hoppade upp på bilen
Efter en stund fick Stoor ändå betrakta tjädertuppen på nära håll igen. Fågeln gjorde en lov runt bilen och hoppade sedan plötsligt upp på motorhuven.
- Den gick av och an där vid vindrutan och for sedan upp på taket, jag hade jättesvårt att hålla mig för skratt för den såg så rolig ut.
Efteråt har Stoor tagit reda på mer om tjäderns beteende och läst sig till att fåglarna kan bli lite smågalna under den korta tid som det gäller att hitta en hona att para sig med.
- Jag läste på nätet att de kan tappa vettet fullständigt. Och ja, jag vet ju inte om det var mig han såg eller om han såg sin egen spegelbild i min vindruta och om det var det som gjorde att han blev såhär intresserad, säger Stoor och har än en gång nära till skrattet.
Biolog Vincent Westberg håller med. Hormonstinna tjädertuppar kan tappa vettet mer eller mindre och tar inte hänsyn till den tilltänkta motståndarens egenskaper.
- De ser inte på storleken i det här skedet. De är såpass fullpumpade med vårhormoner och ska hävda sitt revir och vill para sig med honor.
Till slut gick tjädertuppen med bestämda steg upp på taket på Mats bil och hoppade ner bakom bilen. Då såg han sin chans att köra vidare.
- Tjädern flög efter mig i hundra meter innan han gav upp.
Efteråt hörde Stoor att flera andra villaägare längs samma väg råkat ut för tjädern under påsken. Men om tjädern fick sällskap vet ingen.
- Jag hoppas han hittade en fin hona att fördriva påsken med.
Respektingivande fågel
Efteråt har Stoor tänkt att tjädertuppen faktiskt var riktigt respektingivande.
- Ja, jag skulle i alla fall inte ha velat stiga ut ur bilen, den skulle helt säkert ha kommit på mig. Men tryggt innanför en tjock vindruta så var det en riktigt rolig upplevelse, jag skrattade hela kvällen efteråt när jag tänkte på tjädern.
Något liknande har Stoor aldrig varit med om förut. Och spåren finns kvar, dels på sociala medier - där Stoors video av tjädern har samlat tusentalet kommentarer och reaktioner - och dels i bilens lackering.
- Det blev en hel del skråmor av klorna, men som tur är det en billig bil.
Tjädrarna aktiva friare nu
Det är just den här tiden som tjädrarna är som aktivast när det gäller frieri berättar Westberg.
- Det brukar vara som aktivast just då isarna har gått, så det är april och ännu början av maj som de största fighterna försiggår.
Att en tjädetupp hoppar upp på vindrutan på en bil är i sig inte så konstigt. Antagligen trodde tjädertuppen att den såg en konkurrent då den såg sin egen spegelbild tror Westberg.
- Då är det liv och död som gäller. De ska hävda sitt revir, så allt annat som rör sig på deras revir kan bli föremål för små aggressioner.
Vad ska man som människa göra om man råkar öga mot öga med en uppretad hormonstinn tjädertupp?
- Det gäller att vara lite försiktig. De flyger nog lätt på och har näbbar och klor som kan göra en illa. Jag skulle kanske själv backa lite och försöka ta avstånd utan att störa tjädern med tillhyggen eller sånt. Har man någon vandringsstav kan man försöka skydda sig och backa undan och gå bort.